Sorina Matei: Doi ofițeri STS au făcut presiuni pentru a fi eliberat pașaportul Sorinei
Luni, 15 iulie 2019, Curtea de Apel București a refuzat să decidă eliberarea pașaportului Sorinei către adoptatorii internaționali, deoarece documentul de identitate al fetiței face parte dintr-un dosar penal.
În cursul zilei de miercuri, jurnalista Sorina Matei a scris pe Facebook că doi ofiţeri activi ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), militari operativi, au făcut presiuni și intervenții la funcționarii publici ai Serviciului Pașapoarte Dolj pentru a ridica în mod ilegal pașaportul Sorinei.
Sorina Matei scrie că ofițrii activi STS au fost deja audiați de procurori. Aceștia nu au putut prezenta „o explicaţie legală şi logică pentru prezenţa la Serviciul Paşapoarte Dolj” și pentru presiunile și intervențiile de acolo, scrie Sorina Matei.
STS este Unitate Militară: UM 02999. Se ocupă de servicii de securitate, infrastructuri critice, serviciile de urgenţă (112, eCall, SMS 113, Radarul Pădurilor, RO-Alert), rețele și servicii de telecomuncații și IT. (https://www.sts.ro/ro/atributii)
Jurnalista avertizează că cei doi riscă să răspundă legal în faţa Parchetului Militar pentru posibile infracțiuni de serviciu și/sau corupție.
Citește postarea integrală a Simonei Matei aici.
Procurorii SIIJ la DGASPC Mehedinți, pentru a audia angajați și a ridica documente
Curtea de Apel București a refuzat eliberarea pașaportului Sorinei. Dacă a fost obținut prin fals, aceasta poate constitui temei pentru revizuirea deciziei de adopție (în sensul anulării ei)
Bogdan Licu despre decizia CSM în cazul procuroarei Pițurcă: „Faptul că nu a fost suspendată nu înseamnă că totul este în regulă”
Bogdan Licu spune că pașaportul Sorinei a fost retras de procurori pe baza unor indicii că nu ar fi fost obținut în mod legal
Neregulile constatate de SIIJ și de Procurorul General al României în cazul de adopție internațională a Sorinei
SIIJ:
– Managerul de caz Violeta Morjan de la DGASPC Mehedinți are dosar penal pentru fals intelectual în formă continuată și uz de fals intelectual în formă continuată (nu a falsificat doar pretinsa declarație de renunțare la adopție – act de altfel lipsit de orice valoare juridică -, ci si multe documente din dosar).
https://www.scribd.com/…/Referatul-Ordonan%C5%A3ei-Intocmit…
– Procurorului Maria Antoaneta Pițurcă de la Curtea de Apel Craiova i s-a întocmit dosar penal pentru pentru purtare abuzivă și tot JOI, 11 iulie, CSM decide dacă dă curs cererii SIIJ de excludere a acesteia din magistratură
https://www.stiripesurse.ro/alerta-procurorul-din-cazul-sor…
Procurorul Bogdan Licu:
A trimis marți, 9 iulie 2019, la Curtea de Apel Craiova, argumente suplimentare pentru revocarea integrală a soluției date la recursul soților Săcărin (această cerere a sa se judecă joi, 11 iulie la Craiova). În document, el arată:
https://www.scribd.com/…/Cererea-de-Revizuire-a-Procurorulu…
1. Prin fals în acte, DGASPC Mehedinți a nesocotit grav interesul superior al Sorinei omițând să o informeze pe Mariana Șărămăt, care o creștea pe fată de șapte ani, că procesul de adopție ale Sorinei este considerat deschis și că ea are prioritate la adopția fetiței
2. DGASPC Mehedinți și Curtea de Apel Craiova au acționat ca și cum noua lege a adopției (din 2016) ar fi fost valabilă retroactiv, când de fapt Sorina devenise neadoptabilă încă din 2015. Astfel, Sorina a fost reintrodusă ilegal în Registrul Național pentru Adopție.
3. Procesul de potrivire al copilului cu adoptatorii din SUA a fost insuficient
4. Evaluarea psihologului arată că Sorina este foarte bine dezvoltată intelectual și deci perfect capabilă să-și recunoască propriul interes
5. Sorinei i-a fost încălcat dreptul la viața de familie așa cum este definită aceasta în Art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului
https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_RON.pdf
6. Curtea de Apel Craiova a încălcat jurisprudența CEDO, care menționează că „…ADOPȚIA înseamnă «GĂSIREA UNEI FAMILII PENTRU UN COPIL, IAR NU A UNUI COPIL PENTRU O FAMILIE»”.
https://hudoc.echr.coe.int/eng-press?i=003-1035397-1071177
Indiferent de conditiile promise după adoptie, statul roman trebuie sa- si pastreze , sa- si educe copiii trimiis in asta lume in spatiul romanesc cu limba si obiceiurile locului. Copila Sorina și a găsit de bine de rău o familie. Ea iubește acei oameni care au crescut-o si iubit. Procuroarea aceea care a uitat ca trebuie sa apere intai drepturile cetatenilor in căror țară trăieste, nu interesele celor care se pare ca trăiesc din măcelarie, nu mai are ce cauta in magistratura nici ca femeie de servici. Adopțiile trebuiesc aprobate doar pentru persoane fără alți copii și doar cetățenilor romani care trăiesc între hotarele țării . Cei care vor sa adopte copii și viețuiesc în altă țară să adopte indigeni.