adopţie

Minunata familie nouă a Sorinei și proștii de noi

Sorina a fost răpită în numele binelui ei. Acum răpitorii ne livrează fotografii cu ea fericită.

Proștii de noi trebuie să înțelegem că fericirea a dat peste această fetiță romă crescută de o familie din amărâtul de sat Baia de Aramă din amărâta de regiune de sud Oltenia din amărâta de țară estică România. 
Și să tăcem pentru a nu deranja. Că, dacă nu tăcem, domnii deștepți și care știu legea o să aresteze familia care a crescut-o pe Sorina de la un an la opt ani, pentru răpire de minor.

Proștii de noi ar fi trebuit să citim nuvela lui Liviu Rebreanu „Proștii” și să învățăm ce avem de făcut când e vorba de domni mari – deh, America, care au 30.000 de dolari ca să investească într-o adopție.

În nuvelă, un țăran și fiul lui se scoală cu noaptea în cap să prindă trenul. Ajung la gară primii, când nimeni nu era ajuns, cu mult timp înainte de venirea trenului. Așteaptă, așteaptă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Când vor să ia bilete prima dată:

„Un vardist coșcogea se răpști la el, aținându-le calea: — Unde vă burdușiți, he? Nu puteți aștepta până vă vine rândul?… Ei, drăcia dracului!… Îl înșfăcă pe Nicolae scurt de guler și-l bruftui îndărăt, apoi, întorcându-se către un domn îmbrăcat bine, se ploconi zâmbind:
— Poftiți, domnule, poftiți înainte!…”

Când vor să ia bilete a doua oară:

„— Fă-ți bunătate, domnule, și ne dă două până la Salva, că ne lasă aici mașina! stărui Nicolae Tabără din dosul rampei, întinzând mâna cu gologanii peste capetele oamenilor. — Gura, prostule! îl împunse șeful, morocănos, aruncându- i o privire cruntă și disprețuitoare, apoi închise repede ferestruica.”

A treia oară reușește să ia bilete:

„Două până la Salva, zise Nicolae pleoștit, numărând gologanii unsuroși pe tabla albă de marmoră. — Altă dată să te înveți minte, mojicule, îi sâsâi șeful aruncându-i biletele. — Iartă, domnule, iartă-ne și nu ne năpăstui, bâlbâi bătrânul umilit. Că noi suntem proști, păcatele noastre…
Pesemne, așa ne-a lăsat Dumnezeu, proști și necăjiți și nepricepuți, păcatele noastre… Da dumneavoastră trebuie să fiți mai iertători, că sunteți oameni învățați și… — Hai, pleacă d-aici, să nu te mai aud flecărind! Mi-e scârbă și-mi vine rău când vă văd, izbucni șeful strâmbând din nas, apoi trânti geamul și scuipă cu greață.”

Încearcă să se urce în tren, împreună cu o bătrână:

„Se repeziră tustrei înainte, spre locomotivă, apoi la mijlocul drumului își luară seama și se întoarseră.
— Urcă-te, mă, urcă-te, bătu-te-ar Dumnezeu să te bată, prostule! zbârnăi prin aer vocea aspră a conductorului. Nicolae se avântă pe scările unui vagon în ale cărui ferestre zărise capete de țărani. Se cățără de clanță și o smuci cu putere, dar ușa nu îngădui. Și trenul șuieră prelung și începu a bubui și a fosăi.
— Urcați-vă, mă, urcați-vă! fulgeră din nou conductorul, bâțâind din mâini și din picioare. Bătrânul se dădu repede jos și se azvârli la altă ușă, în vreme ce trenul începu a înainta vuind, iar baba se bocea amarnic, frângându-și mâinile.
În clipa aceea însă conductorul se năpusti ca un viespe asupra lui Tabără, îl înhăță de după cap, îi trânti un pumn în ceafă și-l îmbrânci pe scări la vale… Feciorul cu baba stăteau deoparte ca doi pociumbi și se uitau cu ochii sticloși de spaimă.
— Să vă sculați mai devreme, putregaiule, și să nu mocoșiți, fire-ați ai dracului să fiți, răcni conductorul, dispărând într-un vagon.
Nicolae Tabără se prăvăli grămadă cu obrazul în prundiș și sângele îl prididi pe gură și pe nas. Și așa rămase un dram de vreme, neclintit ca un mort. Creierii îi vuiau, iar sufletul îi sângera și-l durea mai strașnic ca rănile feței. Apoi se ridică încetinel, clătinându-se pe picioare, își șterse sângele cu poala cămășii și aruncă o privire mută în urma trenului, care se pierdea în ceața zorilor. Un val amar de vorbe îi răsări în suflet, dar buzele lui crâmpoțite de-abia putură rosti oftând:
— Nu v-ajute Dumnezeu sfântul!”

Textul nuvelei este aici.

Jurnalista Sorina Matei blocată pe Facebook pentru că a scris despre cazul Sorinei din perspectiva traficului de organe

În 2015, DGASPC Dolj, care s-a implicat ieri în răpirea Sorinei, a mai scos din familie o fată care s-a sinucis apoi de depresie

Danileț a mințit apărând-o pe procuroarea Maria Pițurcă. Dana Gîrbovan: „Ridicați-vă în apărarea celor slabi, așa vă apărați propria libertate”

Moise Guran desființează justiția care nu apără interesul superior al Sorinei: „Legea română pune interesele minorului chiar mai presus de o sentință definitivă”

Ce rol are Ambasada SUA în cazul Sorina? În ce bază legală au acționat adoptatorii ca să îi facă pașaport înainte de preluarea ei?

Mai multe informații despre cazul Sorinei din 21 iunie 2017, în care și DGASPC Dolj s-a implicat, găsiți aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

6 Comments

  1. AICI S-A AJUNS N ACEASTA TARA S ASTA DATORITE LIPSEI DE EDUCATIE, ODATA CU „REVOLUTIA” AU INCEPUT SA DSPARA …EDUCATIA …NDUSTRIA …SPITALE …DOCTORI …ROMANI…BUNUL SIMT …OMENIA …COMPASIUNEA …DACA S-A AJUNS SA SE FACA DISCRIMINARE INTRE ROMANI …PE BAZA DE VARSTA …??!!!??? CE MAI PUTEM FACE …???…SI POT DEMONSTRA ASTA…!!!

  2. Am citit nuvela acum 55 de ani, am si ascultat-o la radio (parca Lectura de seara se numea emisiunea, un soi de noapte”Noapte buna adulti!”). Asa de mult m-a marcat aceasta istorioara incat am invocat-o de foarte multe ori in acesti 55 de ani ca argument suprem la insusirea de baza a romanului:prostia. Dar prostia in sensul de simplitate si lipsa de educatie.Cu prostia rautacioasa si agresiva e alta istorie. Poate o sa scriu si eu o nuvela pe teme asta. Surse de inspiratie avem cu nemiluita.Fara prosti, de ambele „orientari”, hotii s-ar lasa de meserie.

  3. Ce text formidabil ați găsit, din literatura românească veritabila, pentru a explicita necazul nu numai al Sorinei, ci al tuturor românilor simpli, a căror singură vină se pare că este tocmai aceea de a fi simpli români. Să criticăm românii ajunși pentru că au uitat de unde au plecat și ajung să se poarte astfel cu românii simpli și să înțelegem că trădarea guvernantilor actuali are rădăcini mult mai adânci, sesizate de însuși Rebreanu în moravurile timpului său? Sigur! Deși morala este mult mai bogată decât a ne rezuma numai la aceasta, totuși, comportamentul român-vs-român rămâne deficitar, înlocuind și nu completand, iubirea de aproapele cu iubirea de străini. Stimați guvernanti, plapuma e mai aproape decât creditul la bancă!

  4. Nu ne vindem țara unii dintre noi, dar ne-o vind alții. Corupții, mafioții din guvern și din parlament. Mai avem mult de tras de pe urma acestor hoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button