adopţie

Jurnalista Sorina Matei blocată pe Facebook pentru că a scris despre cazul Sorinei din perspectiva traficului de organe

UPDATE: Contul personal din rețeaua Facebook al Sorinei Matei a fost șters cu totul de către Facebook.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Duminică, Liviu Belulescu, avocatul familiei Săcărin din SUA, a publicat pe Facebook filmulețe în care se vede că Sorina, fetița luată din familie vineri cu mascații, interacționează liniștită cu noua familie, cea de adopție. Însă semnele de întrebare persistă. De ce a fost nevoie de forțarea adopției, cu încălcarea legii?

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al Sorinei, și-a șters conturile de pe rețelele de socializare după ce jurnaliștii au aflat că lucrează la firma multinațională Roche, care activează în domeniul biotehnologiei și transplantului.

Astfel, se alimentează zvonul pre-existent că familia din New York are nevoie de un rinichi pentru unul din copiii biologici. Zvonul se răspândise după ce familia socială a Sorinei, cei care au crescut-o șapte ani, au aflat că fetei i se făcuseră și niște analize mai neobișnuite în cadrul procedurii de adopție.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De asemenea, jurnalistul Narcis Daju, de la Gorj News, se întreabă de ce, pe tot parcursul „extragerii” Sorinei cu mascații, părinții adoptivi au așteptat impasibili într-o mașină cu geamuri fumurii, în loc să iasă în întâmpinarea fetei speriate, care urla de ți se ridica părul măciucă. Care este de fapt motivația acestor oameni: iubirea, sau interesul?

Este credibilă o astfel de presupoziție? Un răspuns posibil l-a dat Sorina Matei într-o serie de postări pe Facebook înainte să îi fie blocat accesul în această rețeaua de socializare.

Într-una din postări, Sorina Matei a scris (sublinierile aparțin redacției):

„O persoană care este pe Facebook şi poate vedea ce scriu, chiar o am în mica mea listă de prieteni (încă), vine într-o zi la mine. Îmi spune aproape desfigurată şi uimită că a fost la Kovesi la DNA alături de o altă persoană şi i-a prezentat un caz despre trafic de organe şi persoane. Persoana o ştia pe Codruţa cum o ştiam şi eu, era prin 2013-2014. Io îi zic: aşa şi? Îmi descrie cazul, era ceva horror, cu oameni ciopârţiţi, şi îmi spune că madam Codruţa nu vrea să se bage. Mai trece ceva timp, persoana îmi spune că a fost şi la Bica la DIICOT pe care o ştia (io pe Bica nu o ştiam cum nu o ştiu nici acum) şi i-a povestit, tot aşa, neoficial, şi ăleia de caz, era ceva cu Olanda, şi nici aia n-a făcut nimic. La un moment dat când mă prind io despre ce e vorba, când îmi dau seama că aici e un rahat cât casa, îi zic: măi, adu-o pe doamna la mine sau dă-mi un număr, dă ceva, că mă ocup eu cât pot de subiectul ăsta. Nu mi-a dat nimic. Şi staţi liniştiţi, de 5-6 ani nimeni n-a scris nimic, nu s-a aflat absolut nimic, nu există anchetă sau ceva. Totul a fost îngropat pe principiul for idiots că dacă nu s-a scris, nu există. Persoana e prietenă cu ambasadele. Deşi ştie exact că se face trafic de organe în şi din ţara asta, cu nişte complicităţi uriaşe, deşi ştie exact cazul, doar pentru că este în relaţie bună cu ambasadele, inclusiv şi în special şi SUA, mă uit de 24 de ore cu aceeaşi uimire pe care o avea pe faţă când mi-a zis prima oară de caz. Acum n-a dat niciun share pe facebook la subiect [răpirea Sorinei cu mascații – n.n.]. Nu-l vede, nene. A dat în schimb la un k.k.. cu titlu de sindrom post-Dragnea. Ăştia sunt. Hai, curaj, dă un share la oameni cu informaţiile de oriunde despre cazul fetiţei ăsteia!”

Sorina Matei pe Facebook

În acest context, merită poate reamintită întrebarea cuiva care se mira pe Facebook cum de Consulatul SUA îi emisese pașaport Sorinei înainte ca definitivarea adopției să îi confere fetei acest drept. De altfel, Ministrul Muncii, apoi și Premierul au declarat că vor ține legătura cu ambasada americană în acest caz, cu toate că Sorina este încă cetățean român și cel mai probabil se află încă pe teritoriul României.

Jurnalista a reluat tema într-o postare ulterioară:

„Am scris mai devreme ca cineva care acum in mod absolut uluitor tace a venit la mine acum câțiva ani sa-mi zică de un caz. De care nu mi-a mai zis pana la urma ca sa pot scrie ceva.
Am postat o captura mai jos ca am găsit din greșeala un contact comun. Legătura cu precedenta situație e indirecta.
Am aflat chiar acum de la cineva ca urma cu câțiva ani s-au făcut presiuni la un ziar sa se oprească niște articole pe fix teme d’astea. Legătura e directa cu prima situație. 
La mine e din ce in ce mai clar. E horror. E big. Și suntem efectiv toți nebuni dacă lăsam sa se întâmple in România asta. Acum înțeleg disperarea lor perfect. #atat”

Sorina Matei pe Facebook

Înainte de a fi blocată pe Facebook, Sorina Matei a mai scris:

„Nu stiu de ce am un sentiment foarte tampit ca practic asist la ceva absolut infiorator, intamplandu-se in tacere, in direct, cu participarea intregului sistem judiciar si de putere din Romania.”

Sorina Matei pe Facebook

Pe noul cont de avarie, Sorina Matei continuă să documenteze ilegalitățile și conflictele de interese care înconjoară cazul Sorinei.

Soții Săcărin, audiați 9 ore de către procurori. Vom afla de ce au vrut să o adopte cu forța pe Sorina?

Decizia de interdicție a părăsirii țării pentru Sorina s-a amânat din cauză că „americanii” cer restituirea cheltuielilor de zeci de mii de euro

Jurnalista Roxana Stoian, Pandurul: „USR – PLUS, tăcere asurzitoare pe cazul Sorina”

Un paradox: familia Săcărin a obținut adopția Sorinei ca cetățeni români, dar se comportă față de România ca cetățeni SUA!

După logica Curții de Apel Craiova, toți copiii orfani din România ar trebui trimiși în SUA

Bunul simț răzbate în sfârșit într-un act oficial al cazului Sorina: Cererea e anulare a adopției internaționale făcută de Procurorul General

Procurorul General cere interdicție la părăsirea țării pentru Sorina și desființarea sentinței de încuviințare a adopției internaționale. Procuroarea Pițurcă, anchetată de SIIJ

Sorina Matei, APEL: Sorina să nu fie scoasă din România până nu sunt lămurite toate controversele

Minunata familie nouă a Sorinei și proștii de noi

Jurnalista Sorina Matei blocată pe Facebook pentru că a scris despre cazul Sorinei din perspectiva traficului de organe

În 2015, DGASPC Dolj, care s-a implicat ieri în răpirea Sorinei, a mai scos din familie o fată care s-a sinucis apoi de depresie

Danileț a mințit apărând-o pe procuroarea Maria Pițurcă. Dana Gîrbovan: „Ridicați-vă în apărarea celor slabi, așa vă apărați propria libertate”

Moise Guran desființează justiția care nu apără interesul superior al Sorinei: „Legea română pune interesele minorului chiar mai presus de o sentință definitivă”

Cristina Liberis: „Dacă doar managerul de caz decide începerea procedurii de adopție, cum este posibil ca DGASPC să externalizeze acest serviciu către un ONG?”

Ce rol are Ambasada SUA în cazul Sorina? În ce bază legală au acționat adoptatorii ca să îi facă pașaport înainte de preluarea ei?

Mai multe informații despre cazul Sorinei găsiți aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

4 Comments

 1. Draga noastră Sorina Matei! Te așteptăm să revii! Putem deschide conturi pe Twitter. Facebook se implică politic. Nu taxează cinstit!

 2. Am și eu o senzație, căreia, dacă-i dau frau liber, ma cutremura de-a dreptul, cum că asistam la un caz „HORROR”, că nu este singurul și nici primul, că, „acoperiți” de toate forurile și documentele legale elaborate de instituțiile statului, se desfășoară , în cârdășie cu instituțiile statelor interesate, niște nelegiuiri greu de indurat!…

 3. Ar trebui demarata o anchetă cu toți copii care au fost dați spre adopție pt ca la mine in comuna sau dat foarte multi dar va dati seama cati or fi in toata tara din 1989 încoace
  Dragi jurnaliști luati atitudine in ceea ce priveste educația copilului in familiile care le dau viata si de multe ori ajung drogați sau cerșetori.Asa zisele centre de plasament sunt niste ospiciu pt copii care sunt abandonati in maternități.Deasemeni copii sunt abuzati sexual ,fizic si psihic in aceste centre iar cei de la DGASPC se fac ca ploua si nu fac nimic Fetele cele mai multe ajung sa faca prostituție pe centurile oraselor este jalnic ce se intampla la această ora in Romania
  Rugați autoritățile sa sprijine acești copii care provin din aceste familii cere nu-și merita.numirea de familie
  De multe ori copii sunt crescuți în aceste centre iar apoi sunt redati in familii care in loc sa-i spijine ii exploatează trimitandu-i la cerșit sau la prostituție.Cunosc cazuri concrete iar indiferenta autoritatilor este una fara margini.De multe ori ma gandesc al acești asistenți sociali făcuți la fara frecventa pt ce sunt platiti de statul român.

 4. Când cei din jur nu se implică …
  În anul 1971 copilașul meu de 4 ani și jumătate a fost răpit de fostul soț, cetățean străin și trecut frudulos frontiera în afara țării. Îmi fusese încredințat spre creștere și educare. La răpire a contribuit o „artistă plastică”, din Cluj, care i-a luat în mașina ei și i-a transportat rapid pe ex soțul meu și pe copilaș. Nu a avut acea cucoană suspiciuni în momentul în care acel bărbat de 43 ani și copilașul nu relaționau și nu vorbeau ? Copilul vorbea doar româna, fostul nu știa română, iar cei doi nu aveau niciun bagaj deși s-au deplasat de la Sibiu la București?
  La trei săptămâni după răpire fostul a trimis mesaj că roagă să nu mai fie deranjat și căutat copilul (??!!) care a suferit un șoc și nu mai știe românește decât cuvintele apă și bec!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button