adopţie

Lucian Davidescu: Care e miza? Cazul Sorina va decide soarta Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Lucian Davidescu, analist economic și autor pe platforma România Curată, se întreabă de unde au apărut atâtea dezinformări și manipulări într-un caz destul de clar de abuz precum cazul fetiței din Baia de Aramă, dată cu forța spre adopție de autoritățile judiciare și de protecția copilului:

„Adică de ce e atât de greu să admiți că o procuroare… și-a încălcat atribuțiile și e cazul să fie pedepsită, că mai departe sunt niște legi care trebuie să fie respectate și gata. (…)

De unde mă întreb… Ce îi mână în luptă pe oamenii ăștia? De ce să-și sacrifice și mai mult din câtă credibilitate le-a mai rămas? Care e miza?”

El consideră acest caz drept evenimentul neașteptat, cu potențial de a răsturna jocurile deja făcute din justiția românească:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Justiția se organizase într-un blitzkrieg pentru desființarea SIIJ (sau „Secția Specială” cum au poreclit-o). Blocare de cvorum în CSM, proiect de lege în sensul ăsta în parlament, cerere de OUG către Guvern (ce mai contează că a fost un referendum care-i cere guvernului să nu dea OUG pe justiție, facem o excepție deja).

Cazul a picat foarte prost pentru blitzkrieg-ul ăsta. Lebăda neagră! Cum, adică există magistrați care să merite la pușcărie?”

Lucian Davidescu pune degetul pe punctul dureros al întregii afaceri: cazul fetiței este cel mai bun argument în favoarea înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

De asemenea, cazul a devenit teren de bătălie între procurori, explică Davidescu:

„Vineri seara s-a anunțat că procuroarea Pițurcă urmează să fie cercetată disciplinar de Laura Codruța Koveși, din poziția pe care o deține la Parchetul General, la Serviciul de Îndrumare și Control. În aceeași zi însă, SIIJ începuse ancheta penală, iar prin lege îi revine măcar deocamdată atribuția asta.”

Luni seară, ajunsă la Baia de Aramă, procuroarea SIIJ Mihaiela Moraru-Iorga a fost aplaudată în stradă de oamenii care protestau pentru Sorina. „Melodramatic moment, când dintre două procuroare rivale doar una ajunge să culeagă aplauze în public – și nu cea care era obișnuită cu asta”, mai scrie Davidescu. El încheie: „…ne place nu ne place, aici s-a ajuns. Felul în care este rezolvat cazul va decide, probabil, soarta SIIJ. Și de aici unele dintre răcnetele de durere, de o parte și de alta”.

VIDEO
Procuroarea Moraru-Iorga primită cu aplauze
la Baia de Aramă, luni, 24 iunie 2019

Avocatul soților Șărămăt o acuză pe Gabriela Coman că acoperă falsul în acte și conflictul de interese de la DGASPC Mehedinți, care a lucrat ilegal și exclusiv în interesul adoptatorilor internaționali

Nu e vina asistenților maternali că sunt săraci. Sunt oameni. Copiii îi consideră părinți

Luis Lazarus: Stenogramele „întâlnirilor de potrivire” între familia Săcărin și Sorina

FB i-a închis Sorinei Matei și al treilea cont. Liviu Mihaiu cere preluarea masivă a subiectelor ei. Narcisa Iorga: „O foarte gravă cenzură”

Soții Săcărin, audiați 9 ore de către procurori. Vom afla de ce au vrut să o adopte cu forța pe Sorina?

Decizia de interdicție a părăsirii țării pentru Sorina s-a amânat din cauză că „americanii” cer restituirea cheltuielilor de zeci de mii de euro

Jurnalista Roxana Stoian, Pandurul: „USR – PLUS, tăcere asurzitoare pe cazul Sorina”

Un paradox: familia Săcărin a obținut adopția Sorinei ca cetățeni români, dar se comportă față de România ca cetățeni SUA!

După logica Curții de Apel Craiova, toți copiii orfani din România ar trebui trimiși în SUA

Bunul simț răzbate în sfârșit într-un act oficial al cazului Sorina: Cererea e anulare a adopției internaționale făcută de Procurorul General

Procurorul General cere interdicție la părăsirea țării pentru Sorina și desființarea sentinței de încuviințare a adopției internaționale. Procuroarea Pițurcă, anchetată de SIIJ

Sorina Matei, APEL: Sorina să nu fie scoasă din România până nu sunt lămurite toate controversele

Minunata familie nouă a Sorinei și proștii de noi

Jurnalista Sorina Matei blocată pe Facebook pentru că a scris despre cazul Sorinei din perspectiva traficului de organe

În 2015, DGASPC Dolj, care s-a implicat ieri în răpirea Sorinei, a mai scos din familie o fată care s-a sinucis apoi de depresie

Danileț a mințit apărând-o pe procuroarea Maria Pițurcă. Dana Gîrbovan: „Ridicați-vă în apărarea celor slabi, așa vă apărați propria libertate”

Moise Guran desființează justiția care nu apără interesul superior al Sorinei: „Legea română pune interesele minorului chiar mai presus de o sentință definitivă”

Cristina Liberis: „Dacă doar managerul de caz decide începerea procedurii de adopție, cum este posibil ca DGASPC să externalizeze acest serviciu către un ONG?”

Ce rol are Ambasada SUA în cazul Sorina? În ce bază legală au acționat adoptatorii ca să îi facă pașaport înainte de preluarea ei?

Mai multe informații despre cazul Sorinei găsiți aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button