adopţie

Vasile Șărămăt: „Ca să iubești un copil îți trebuie inimă. Nu neapărat situația financiară te ține în viață”

Luni, Vasile Șărămăt, tatăl „de plasament” al Sorinei, a participat la protestul organizat în fața Guvernului României de la București pentru a cere dreptate în cazul adopției acestei fetițe, care i-a fost răpită din casă cu mascații după ce el o crescuse șapte ani ca pe fiica lui. El a declarat:

Ați vrut cu adevărat să o adoptați pe Sorina? De ce?

Vasile Șărămăt: Noi ne-am dorit să adoptăm nu unul, ci chiar doi copii. Cu mari intervenții am adoptat-o pe prima fetiță și ni s-au pus mari piedici și mari probleme de  n-am putut s-o adoptăm și pe Sorina. Birocrația asta este foarte mare la noi, în România. Sunt oameni care așteaptă ani de zile. Dacă nu intervii, adică să le dai… totul decurge până la șpagă, intervenții… E ceva groaznic la noi în țară.

Ce vă dă puterea să vă luptați cu sistemul și chiar și cu o parte a presei?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Vasile Șărămăt: Noi avem mare curaj. Cred că Dumnezeu ne va ajuta, pentru că noi suntem o familie credincioasă și iubitoare. Noi nu am luat acest copil pentru bani. Șase milioane, când am luat-o noi pe Sorina, erau niște bani de nu ne ajungeau nici pentru lapte sau pentru Pampers.

S-a spus că familia a luat acești copii în plasament pentru bani…

Vasile Șărămăt: Noi avem cred o situație [materială] bună. Dar și o inimă bogată, un suflet mare. Ca să iubești un copil îți trebuie inimă, înțelegeți? Nu neapărat situația financiară te ține în viață. Eu cred că un suflet mare contează mult mai mult.

Această familie Săcărin, chiar dacă se laudă că au bani, eu cred că nu au inimă, după cum au procedat pentru „a intra în posesia” ei. Dacă era copilul lor natural, acceptau să fie luată așa? Cred că nu. Dar poate au un interes financiar sau poate alte interese.

Noi acestei fetițe chiar am vrut să-i asigurăm un viitor. Ne descurcăm foarte bine. Toată familia lucrăm și ne descurcăm. Chiar am cumpărat o bucată de pământ, voiam să facem acolo o casă pentru ea. Ginerele meu are o casă și el, au apartament, noi avem casa noastră, nu trăiam din banii ăștia, dar foarte multă lume înțelege greșit lucrurile.

Ce părere aveți despre ce s-a spus, că fetei i-ar fi mai bine în America?

Vasile Șărămăt: Am auzit pe cineva cum a spus într-o seară că [Sorinei] i-ar fi mai bine în America. De ce nu trimite nepoții lui sau copiii lui în America? Sau pe toți copiii care consideră că o duc rău!

Noi avem o țară frumoasă, bogată și iubitoare. Nu neapărat dacă ajungi în America ești un om bogat. Dacă nu muncești și nu te descurci aici, nici în America nu te poți descurca.

Eu am crescut doi copii naturali și două fete luate de la centrul de plasament. Auzisem că e dezastru într-un centru și, când ne-am dus să vedem, este adevărat: copii maltratați, copii abandonați, copii înfometați, copii schingiuiți, pur și simplu. Copii care au lipsă de afecțiune părintească.

Noi le-am asigurat fetelor tot: în principal afecțiunea, iubirea de părinte, dar și situația materială. Copiii aceștia au avut tot ce și-au dorit. Mama biologică a Sorinei a văzut în prima zi de școală cum arată Sorina și de atunci a dorit ca fetița să rămână la noi. Și-a dat consimțământul la notar să rămână la noi, văzând ce situație materială avem și cât de iubită este.

Ce înseamnă adopția pentru dumneavoastră?

Vasile Șărămăt: Nimeni care nu a trăit asta nu poate înțelege câtă bucurie și satisfacție sunt într-o casă în care este un copil adoptat! Dacă unul dintr-o mie de români ar adopta, nu ar mai exista 52.000 de copii abandonați în toată țara noastră! Doar unu la mie să adopte așa cum am adoptat noi.

Am vrut s-o adoptăm și pe Sorina, dar este o mafie în țara noastră, mai ales la Protecția Copilului… Aici trebuie să se schimbe ceva. De aici pleacă toate neregulile. Nu pot să concep ca un manager de caz să decidă la adoptarea unui copil, să ia decizia împotriva legii când să dea un copil, cui dorește el și când dorește. Asta se întâmplă la noi în țară. Nu știu dacă ați văzut, dar managerii de caz au o putere foarte mare. Facem apel și la Gabriela Coman: adopțiile nu se fac din birou. Trebuie mers pe teren, văzut copilul dacă este integrat, dacă este iubit și dacă dorește să plece din sânul unei familii. Nu este singurul caz, deja au început să apară mai multe cazuri în toată țara.

Credeți că ar trebui sprijinite mai mult familiile sociale pentru a continua cu adopția copiilor pe care îi iau în plasament?

Vasile Șărămăt: Asistenții maternali trebuie ajutați, pentru a putea adopta ei copiii. Nu să iei copiii după mulți ani și îi dai la oricine. Dacă a avut curajul să-l crească până la zece ani, nu are rost să îl mai scoți din familia în care este deja integrat. S-a întâmplat un caz asemănător la Craiova, nu știu dacă se știe, o fetiță de 10 ani care apoi s-a spânzurat. Nu dorim să se întâmple același lucru și cu Sorina.

Adelina Șărămăt, cel mai emoționat și profund mesaj către Sorina

Cazul Sorina. Precedentul adopțiilor controversate și o decizie CEDO care privește direct România

Gelu Vișan: De la Sorina la rețelele de trafic de femei

Reportaj la Kanal D. Psiholog criminalist despre cazul Sorina: „Mă aflu în fața unei răpiri internaționale

Lucian Davidescu: Care e miza? Cazul Sorina va decide soarta Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Avocatul soților Șărămăt o acuză pe Gabriela Coman că acoperă falsul în acte și conflictul de interese de la DGASPC Mehedinți, care a lucrat ilegal și exclusiv în interesul adoptatorilor internaționali

Nu e vina asistenților maternali că sunt săraci. Sunt oameni. Copiii îi consideră părinți

Luis Lazarus: Stenogramele „întâlnirilor de potrivire” între familia Săcărin și Sorina

FB i-a închis Sorinei Matei și al treilea cont. Liviu Mihaiu cere preluarea masivă a subiectelor ei. Narcisa Iorga: „O foarte gravă cenzură”

Soții Săcărin, audiați 9 ore de către procurori. Vom afla de ce au vrut să o adopte cu forța pe Sorina?

Decizia de interdicție a părăsirii țării pentru Sorina s-a amânat din cauză că „americanii” cer restituirea cheltuielilor de zeci de mii de euro

Jurnalista Roxana Stoian, Pandurul: „USR – PLUS, tăcere asurzitoare pe cazul Sorina”

Un paradox: familia Săcărin a obținut adopția Sorinei ca cetățeni români, dar se comportă față de România ca cetățeni SUA!

După logica Curții de Apel Craiova, toți copiii orfani din România ar trebui trimiși în SUA

Bunul simț răzbate în sfârșit într-un act oficial al cazului Sorina: Cererea e anulare a adopției internaționale făcută de Procurorul General

Procurorul General cere interdicție la părăsirea țării pentru Sorina și desființarea sentinței de încuviințare a adopției internaționale. Procuroarea Pițurcă, anchetată de SIIJ

Sorina Matei, APEL: Sorina să nu fie scoasă din România până nu sunt lămurite toate controversele

Minunata familie nouă a Sorinei și proștii de noi

Jurnalista Sorina Matei blocată pe Facebook pentru că a scris despre cazul Sorinei din perspectiva traficului de organe

În 2015, DGASPC Dolj, care s-a implicat ieri în răpirea Sorinei, a mai scos din familie o fată care s-a sinucis apoi de depresie

Danileț a mințit apărând-o pe procuroarea Maria Pițurcă. Dana Gîrbovan: „Ridicați-vă în apărarea celor slabi, așa vă apărați propria libertate”

Moise Guran desființează justiția care nu apără interesul superior al Sorinei: „Legea română pune interesele minorului chiar mai presus de o sentință definitivă”

Cristina Liberis: „Dacă doar managerul de caz decide începerea procedurii de adopție, cum este posibil ca DGASPC să externalizeze acest serviciu către un ONG?”

Ce rol are Ambasada SUA în cazul Sorina? În ce bază legală au acționat adoptatorii ca să îi facă pașaport înainte de preluarea ei?

Mai multe informații despre cazul Sorinei găsiți aici.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


2 Comments

  1. Sa e corect în viața sa fi fericit nu depinde totu de bani ci de suflet ,iar dacă nu ai suflet nu poți fi fericit deoarece totu din jur ți se năruie dacă depinzi de bani ,ura,gelozie,invidie,etc,.SORINA puiule cum sa procedam să te revedem înapoi alături de familia ta Saramat lângă care chiar erai fericita ,puiule îmi pare rău ca treci prin asta dar alături de lume si de tine si de bunul Dumnezeu poate că vei ajunge acasă acolo unde îți este locul cu adevărat ,te iubim SORINA ,si te susținem indiferent din orice colt al lumii deoarece multe inimi ai pătruns ,și faptul că ai fost răpită multe inimi a rănit și nu ne vom lăsa până nu vom câștiga fericirea ta si nu te vom vedea în familia Saramat

  2. Te iubim SORINA ,ai grija de tine ,te așteptăm acasă ,fericirea noastră depinde de fericirea ta ,felicitări familiei Saramat pentru că lupta pentru tine cu adevărat ,și chiar te iubesc ,faptele spun tot si au ultimul cuvânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button