Narcisa Iorga: „După apelul la 112, nimeni nu a mișcat un deget în cercetarea camerelor de supraveghere. Jurnaliștii o fac acum”
Jurnalista Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a făcut în această dimineață un apel la jurnaliști să facă ei ceea ce nu fac organele de anchetă judiciară: să cerceteze camerele de filmare din locațiile pe unde a trecut Alexandra Măceșanu în ziua în care a fost răpită. Jurnalista a revenit în această seară asupra subiectului. Iată ce a scris pe Facebook:
„Au găsit imaginile cu Dincă în spatele liceului Mihai Viteazul din Caracal, captate în dimineața de miercuri, ziua răpirii. Dincă a coborât din mașină și a lovit-o pe fată, pe bancheta din spate. A închis portiera, geamuri fumurii. Mașina a stat pe loc 20 de minute. Apoi, Dincă a plecat spre casă. Camera de supraveghere de pe dig l-a surprins. Fata a spus, joi, la 112 că a trecut pe dig.
1. Dacă părinții Alexandrei erau luați în serios în seara de miercuri, când au reclamat dispariția copilului, poliția putea să acceseze aceste imagini chiar de atunci. Nu cred că le lua mai mult de oră să vizioneze imaginile de la toate camerele de supraveghere din zona liceului pentru a le găsi pe acestea, relevante. Alexandra spusese mamei că merge la liceu să se întâlnească cu prietenul ei.
2. Chiar și a doua zi dimineață, la 8.30, când părinții Alexandrei au revenit cu plângerea de dispariție, polițiștii puteau să reacționeze. Iarăși, nu era foarte târziu. Vedem acum că fata era singură în casa lui Dincă, în timp ce el bănănăia degajat prin Caracal şi Craiova. Se putea interveni în lipsa lui şi fata era salvată.
3. După apelul la 112, nimeni nu a mișcat un deget în cercetarea imaginilor camerelor de supraveghere. Nici operatoarea STS, nici polițistul din dispecerat nu au întrebat-o pe Alexandra nimic în legătură cu traseul de la locul de unde a fost luată până la locul unde se afla în momentul apelului. Dacă ar fi aflat că mașina în care s-a urcat în sat a staționat în zona liceului, unde a fost bătută și legată, puteau identifica repede mașina, deci și pe autor. Niciun detaliu legat de semnalmentele agresorului. Nu i-au permis fetei să descrie curtea în care se afla. Nimic! Îi cereau să închidă şi să aştepte. Dacă îi adresau întrebările corecte, ar fi putut găsi repede răpitorul.
4. La cinci zile de la răpire, jurnaliștii fac rost de primele imagini. Dincă se plimba prin oraș, când 112 se întreba ”unde dracu’ s-o găsesc, frate, în Caracal?!”. Procurorul șef DIICOT îi felicită pe jurnaliști pentru că au ajuns înaintea procurorilor săi la imagini. Acum, persoanele din Caracal care dețin imagini de pe camerele de supraveghere au fost avertizați să nu le furnizeze jurnaliștilor.
5. În a opta zi, sindicaliștii din Poliție încă încearcă să găsească scuze legate de nefuncționarea sistemului, a lipsei de proceduri, de legislație, de bani, că lucrează prea mult, orice. Se tot scuză. Ce să scuzi? N-ai ce! CSM l-a suspendat din funcție pe procurorul de caz, pe perioada cercetării. E acuzat de neglijenţă gravă, asta apropo de toţi aceia care scoteau procurorul din ecuaţie. Pentru ei nu exista procurorul. Bine, nici STS, până să iasă înregistrările și să-și dea demisia șeful STS. Procurorul DIICOT, care avea în lucru dosarul Luiza şi deţinea imaginea mașinii lui Dincă, dar n-a mișcat nimic în sensul opririi sau urmăririi acestui răpitor de copii, e încă bine, nederanjat de CSM. A condus dosarul până aseară, când a fost preluat de DIICOT central.
Procurorii și polițiștii să ia aminte: jurnaliștii nu au acces la sistemele lor, nu au nevoie de proceduri și nici de legislație care să-i oblige să intervină.”