adolescenţi

Narcisa Iorga: „Dacă chiar vreți să resetați sistemul, începeți cu școlile care pregătesc polițiști”

Jurnalista Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a scris pe Facebook despe cum a ajuns Academia de Poliție să devină irelevantă după niște reforme politice nefericite. Afirmațiile ei vin în contextul eșecului forțelor de ordine și siguranță de a împiedica dispariția și posibil moartea Alexandrei Măceșanu, fata răpită la Caracal. Redăm mai jos integral postarea ei.

„Voi, politicienii, ați făcut praf sistemul de siguranță publică, prin decizii prostești, ca să vă mulțumiți acoliții. Ca să vi-i asigurați cu salarii mari și cu pensii nemeritate. Ei și-au adus puii în poliție, în toate structurile. Nu vă mai revoltați că sunt incompetenți. Sunt ai voștri!

Academia de Poliție trebuie să revină la statutul de facultate de drept pentru ofițeri, de 4 ani, așa cum a fost ea gândită în 1990. Aducea la catedră profesori de drept de la Universitatea București, cu notorietate și extrem de respectați, precum Octavian Căpățână, Brândușa Ștefănescu, Emil Molcuț, Corneliu Bârsan, Gheorghe Beleiu, Francisc Deak, Stanciu Cărpenaru, Emilian Stancu – care a fost și rector civil al Academiei ș.a.

În 20 de ani de la Revoluție, Academia de Poliție reușise să schimbe mult în bine imaginea MAI. Era o școală care se ridicase la standarde europene. Devenise un exemplu nu doar pentru state foste comuniste. Avea absolvenți bine pregătiți, accederea în facultate fiind prin concurs, cu medii peste 9. După patru ani de drept, ofițerii de poliție mergeau în operativ, știința de carte situându-i la același nivel cu procurorii cu care lucrau în dosarele penale. Nu puteau fi umiliți de ei, cum sunt acum. Uneori le dădeau lecții. Au fost recrutați în Parchete tocmai pentru că știau carte. Mulți absolvenți ai Academiei de Poliție intrau la Institutul Național al Magistraturii, la un moment dat, ponderea lor, adică numărul de admiși în INM la suta de absolvenți ai Academiei, depășind ponderea celor de la Facultatea de Drept de la Universitatea București.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Academia de Poliție era gândită atunci ca o universitate formată din Facultatea de Poliție și Facultatea de ofițeri de informații – cu specializarea Drept, Facultatea de Pompieri – cu specializarea inginerie și Facultatea de Arhivistică – cu specializarea istorie. Facultatea de informații a fost desprinsă ulterior și mutată la SRI, în actuala Academie de Informații. După primii doi ani, Facultatea de Poliție se împărțea pe profiluri de poliție judiciară, cercetări penale, investigații economico-financiare, combaterea crimei organizate, poliție rutieră, jandarmi și ordine publică. Continuau să învețe și drept, pe lângă materiile de specialitate. Profilarea se făcea în funcție de notele obținute în primii doi ani de studii, la ordine publică fiind repartizați ultimii, în ordinea mediilor.

Urmare a unei decizii proaste a guvernului Alianței D.A. și sub presiunea unora din sistem, precum Pavel Abraham, care avea mare influență asupra șefilor MAI, Academia de Poliție a fost transformată în școală de ofițeri de 3 ani. Și-au bătut joc de tot. Fostul ministru Cristian David, nu știu prin ce minune, a reușit să păstreze o singură clasă de drept, de 4 ani, așa reușindu-se revenirea la ceea ce e acum Facultatea de drept din cadrul Academiei de Poliție. Absolvenții ei de azi, în număr de numai 100 pe an, nu sunt ofițeri operativi specializați în drept, ci ”consilieri juridici” în cadrul MAI. În operativ merg ofițerii de la Ordine publică. Aceasta a devenit fanionul Academiei. 400 de absolvenți pe an, pregătiți nu de profesori în drept, ci de pseudo-profesori universitari la OSP. Și-au făcut loc la catedră așa-zișii specialiști din sistem, făcuți profesori peste noapte de școala doctorală a lui Gabriel Oprea. Tinerii care vor cu adevărat să învețe meserie o fac din resurse proprii. Cum ar putea învăța de la ”dascălii” care le citesc cursurile de pe foi?!

Fifor, dacă tot vorbiți despre reformarea și profesionalizarea poliției, cereți înregistrările video ale cursurilor predate la OSP, în Academia de Poliție! Să vedeți cum sunt pregătiți ofițerii de poliție care sunt trimiși în operativ. Apoi să comparați cu rezultatele Academiei din anii 1990 – 2000, când era facultate de drept și trimitea în sistem oameni tineri, bine pregătiți, selectați prin concurs cu note pe care numai cei mai buni absolvenți de liceu le puteau atinge. Să vă gândiți la faptul că, acum, tinerii cei mai buni vor să plece din țară, nu să se facă ofițeri. Le e rușine să facă parte din sistemul vostru!

Dacă chiar vreți să resetați sistemul, începeți cu școlile care pregătesc polițiști. Inclusiv școlile de agenți. Un an de școală nu este suficient pentru a deveni polițist după liceu. E imposibil! Soluția nu este nici angajarea din surse externe, fără criterii stricte legate de pregătirea profesională și de experiență. Ați umplut poliția de proști din surse externe. Acum vreți să mai aduceți? Deștepții fug pentru că nu acceptă să fie conduși de proștii voștri. Nimic nu te poate transforma din prostul pilos în agent competent, nici în ofițer bine pregătit. De exemplu, șeful Poliției Olt, împuternicit după ce a picat concursul, e recrutat din sursă externă. E omul șefului politic din județ. Și ca el sunt cu miile. Încasează doar beneficiile și execută ordinele de protecție ale politicienilor care i-au numit. De operativ se ocupă alții, care merită să ajungă șefi, dar n-au loc de voi. Soluția e să fie bine pregătiți studenții și elevii din sistem, nu să vă aduceți proștii din surse externe. Să fie avansați în ierarhie oamenii cu experiență și cu carte, nu pilele voastre.”

MĂRTURIE: Fiica criminalului din Caracal le propunea străinilor din România să le facă rost de fete

Fost angajat STS despre figura speriată a șefului DIICOT: „Dosare care pot duce spre una dintre cele mai înalt protejate rețele de traficanți”

Bogdan Chirieac: Cazul Dutroux, similar cu cel din Caracal. Ce s-a întâmplat în Belgia, momentul schimbării din temelii

Alexandru Cumpănașu: „Monstrul Gheorghe Dincă face parte dintr-un clan. Am dat la DIICOT toate informațiile”

SURSE: Criminalul din Caracal are în telefon numere de polițiști și interlopi locali

Fost angajat STS: Dacă Alexandra trăiește, presa și instituțiile o ucid vehiculând informații false

Sorin Ovidiu Bălan: Detaliile cazului Alexandra nu se leagă, cred că e vorba de o rețea de trafic de persoane

RAPORT. Cele mai multe persoane traficate în UE provin din România. Copiii, un sfert din persoanele traficate

Vă mai amintiți? 2004-2005, București: BORDEL de minore, PROTEJAT de SRI

Cumpănașu, în lacrimi: „Avem mesaje că Alexandra a fost luată de o rețea de trafic de persoane”

Mărturie: „Criminalul din Caracal” obliga fetele să se prostitueze în Italia

Ipoteza EXPLOZIVĂ a unui fost angajat STS: Individul de la Caracal, într-o rețea ce le furniza fete și americanilor de la Deveselu

Narcisa Iorga, cazul Caracal: Ce nu se face și este strict necesar pentru viitor

Protest la Caracal. Colegii Alexandrei: „Îmi pare rău că am crezut în voi. De azi eu nu mai sun la 112”

Alexandru Cumpănașu: „Sunt presiuni uriașe care se fac de a ceda, de a nu mai pune presiune pe vestitul Vasilcă. Unii apropiați au încercat să mă domolească”

Alexandru Cumpănașu: „Sunt și eu vinovat pentru ce s-a întâmplat. I-am ținut în brațe pe marii procurori, pe marile Servicii ale țării”

Mirel Palada: „A trebuit să moară o fată nevinovată ca să înțelegeți și voi, ticăloșilor, ce monstru ați creat”

Alexandra Nadane: „O ecuație fină între responsabilitatea clară a structurilor statului și ce putem face noi”

#alexandranuesingura: PRIMA ȘI ULTIMA DATĂ CÂND AM FĂCUT AUTOSTOPUL

Pentru ADOLESCENTE. Fă-ți Testul LOVERBOY. Află dacă ești VULNERABILĂ sau chiar ÎN PERICOL!

1999. RĂPIRE la Caracal: Tatăl tinerei îl PRINDE pe traficant, poliția îl eliberează. Fata e încă dispărută

Caracal, 2012: Minore traficate pentru sex cu soldații de la Deveselu și managerii austriecii din Olt

Ipoteza EXPLOZIVĂ a unui fost angajat STS: Individul de la Caracal, într-o rețea ce le furniza fete și americanilor de la Deveselu

Fost angajat STS: Decizia CCR pe protocoale nu interzice colaborarea între Poliție și SRI

Narcisa Iorga: „Iohannis, trebuia să ceri demisii cu nume și prenume: șeful STS, procurorul de caz, șeful Parchetului Olt, șeful Poliției Române, șeful Parchetului General”

Iohannis a atacat la CCR legea care ar fi permis salvarea Alexandrei. Și PNL și USR s-au opus legii

STS este FĂCUT PRAF de Asociația europeană a numărului unic de urgență: Din 2015 încoace e reticent să folosească o tehnologie gratuită

Crima din Caracal. Un procuror #rezist (anti-SIIJ) i-a oprit pe polițiști să intre în casă. Judecătorul dăduse ordin să se intre la 06:00

Patriarhia Română: „Compasiune și solidaritate față de familia Alexandrei Măceșanu”

Alexandra Nadane: „Interveniți când cineva are nevoie de ajutor! Drama adolescentei din Olt dispărută după ce a fost luată la ocazie”

Emanuel Buta: „Privirea Alexandrei vine parcă să ne arate cum suntem, dar fără să ne judece”

Familia Șărămăt a fost la Caracal, să se roage pentru Alexandra Măceșanu, altă victimă a abuzurilor și nepăsării autorităților


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button