Av. Gheorghe Piperea sugerează altă cale de atac a adopției Sorinei
Avocatul Gheorghe Piperea a scris pe Facebook o sugestie pentru Procurorul General, Autoritatea Tutelară și pentru ONG-urile care apără drepturile copiilor:
„Solicitati anularea adoptiei Sorinei, in baza art. 480 alin.1 Cciv, daca sunt probe din care sa rezulte fictivitatea adoptiei sau daca sunt probe care demonstreaza ca, la luarea deciziei de adoptie de catre Curtea de Apel Craoiva, conditiile de fond au fost incalcate.
O adoptie poate fi declarata fictiva daca se probeaza ca a fost facuta din alte motive decat cele emotionale, firesti, adica, in cazul in care adoptatorii NU si-au dorit realmente un copil caruia sa ii fie parinti ci, mai degraba, o notorietate de buni samariteni.
O adoptie poate fi declarata nula si daca doi frati biologici au fost despartiti prin intermediul adoptiei, fara a exista o proba a faptului ca o astfel de despartire a fost in interesul superior al copilului. Din art. 456 Cciv rezulta ca fratii sunt adoptati impreuna, cu exceptia cazului in care adoptia unuia singur ar fi interesul superior al copilului adoptat (nota: legiuitorul roman a fost cinic atunci cand a omis situatia fratelui biologic neadoptat si interesele superioare ale acestuia). Din cate inteleg, Sorina avea un frate biologic. De asemenea, din cate inteleg, Curtea de Apel Craiova, cand a intors cu 180 de grade solutia Tribunalului [Mehedinți], (…) nu a analizat deloc aceasta situatie de fapt, despartind fratii, fara a analiza daca ACEASTA legatura biologica poate fi rupta pe temeiul inresului superior al copilului.”
Avocatul spune că și Autoritatea Tutelară ar putea formula acțiune în instanță pentru anularea controversatei adopții a Sorinei și ar putea și verifica modul în care DGASPC a gestionat cazul. „Poate descopera si elemente penale care sa duca la o motivatie suplimentara a cererii de anulare a adoptiei”, a explicat el.
Reamintim că procurorii de la SIIJ deja i-au întocmit dosar penal unei lucrătoare DGASPC Mehedinți, pe nume Violeta Morjan, acuzată de falsificări de acte în dosarul Sorinei.
Avocatul a mai îndemnat ONG-urile „să abandoneze poziția ipocrită de până acum și să acționeze”.
Neregulile constatate de SIIJ și de Procurorul General al României în cazul de adopție internațională a Sorinei
SIIJ:
– Managerul de caz Violeta Morjan de la DGASPC Mehedinți are dosar penal pentru fals intelectual în formă continuată și uz de fals intelectual în formă continuată (nu a falsificat doar pretinsa declarație de renunțare la adopție – act de altfel lipsit de orice valoare juridică -, ci si multe documente din dosar).
https://www.scribd.com/…/Referatul-Ordonan%C5%A3ei-Intocmit…
– Procurorului Maria Antoaneta Pițurcă de la Curtea de Apel Craiova i s-a întocmit dosar penal pentru pentru purtare abuzivă și tot JOI, 11 iulie, CSM decide dacă dă curs cererii SIIJ de excludere a acesteia din magistratură
https://www.stiripesurse.ro/alerta-procurorul-din-cazul-sor…
Procurorul Bogdan Licu:
A trimis marți, 9 iulie 2019, la Curtea de Apel Craiova, argumente suplimentare pentru revocarea integrală a soluției date la recursul soților Săcărin (această cerere a sa se judecă joi, 11 iulie la Craiova). În document, el arată:
https://www.scribd.com/…/Cererea-de-Revizuire-a-Procurorulu…
1. Prin fals în acte, DGASPC Mehedinți a nesocotit grav interesul superior al Sorinei omițând să o informeze pe Mariana Șărămăt, care o creștea pe fată de șapte ani, că procesul de adopție ale Sorinei este considerat deschis și că ea are prioritate la adopția fetiței
2. DGASPC Mehedinți și Curtea de Apel Craiova au acționat ca și cum noua lege a adopției (din 2016) ar fi fost valabilă retroactiv, când de fapt Sorina devenise neadoptabilă încă din 2015. Astfel, Sorina a fost reintrodusă ilegal în Registrul Național pentru Adopție.
3. Procesul de potrivire al copilului cu adoptatorii din SUA a fost insuficient
4. Evaluarea psihologului arată că Sorina este foarte bine dezvoltată intelectual și deci perfect capabilă să-și recunoască propriul interes
5. Sorinei i-a fost încălcat dreptul la viața de familie așa cum este definită aceasta în Art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului
https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_RON.pdf
6. Curtea de Apel Craiova a încălcat jurisprudența CEDO, care menționează că „…ADOPȚIA înseamnă «GĂSIREA UNEI FAMILII PENTRU UN COPIL, IAR NU A UNUI COPIL PENTRU O FAMILIE»”.
https://hudoc.echr.coe.int/eng-press?i=003-1035397-1071177
De cate ori vad acest video ma revolt, pe toti cei care conduc aceasta tara, nu este posibil sa va bateti joc de popor, nu sunteti vesnici, nu sunteti pusi acolo sa va aparati interesele voastre, sunteti pusi sa aparati poporuil de acesti criminali de suflete. RUSINE tuturor celor care nu faceti nimic pentru acest copil si sa stiti ca niciodata nu se stie cum ajungeti, daca omul nu va face nimic Dumnezeu nu va lasa asa, pacat ca nu lasati nimic bun dupa voi generatiilor care vin.