adopţie

Adelina Șărămăt: „Am vrut să o adoptăm pe Sorina, dar ne spuneau că nu e adoptabilă sau că nu ne încadrăm cu venitul”

Luni, Adelina Șărămăt a participat la protestul organizat în fața Guvernului României de la București pentru a cere dreptate în cazul adopției Sorinei, fetița răpită în mod ilegal cu mascații pentru a fi predată unor adoptatori controversați și în urma unui proces la fel de controversat.

Adelina, nașa și „sora” mai mare alături de care Sorina a crescut timp de șapte ani, a făcut următoarele declarații:

Ați vrut cu adevărat să o adoptați pe Sorina? De ce?

Adelina Șărămăt: Noi din prima am dorit să le adoptăm pe amândouă, dar numai una a fost scoasă la adopție, după aproximativ trei luni după ce le-a luat Mami. Noi am făcut cerere că le dorim pe amândouă. Am vorbit noi în familie și am spus că nu facem diferența între ele.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu ne-a convenit niciodată că doar una dintre ele este adoptată. Vă dați seama, copilul creștea și urma să înceapă să pună întrebări. Noi am vrut să o adoptăm, dar ne spuneau mereu că fata nu este adoptabilă. Apoi că nu ne mai încadram cu venitul pentru al doilea copil și nu aveam condiții. Spuneau că ne mai trebuie încă o cameră… Găseau nod în papură de fiecare dată.

Noi chiar după ce am înfiat-o pe Andreea am început să mai construim, să avem tot ce ne cereau. Dar tot mereu spuneau că nu avem condiții și mereu ne aruncau pastila că oricum fata nu este adoptabilă. Noi întrebam: „Ce înseamnă asta? Cum?” Ziceau că este vizitată de părinți.

Ce ne puteți spune despre mama Sorinei? A fost decăzută din drepturile părintești?

Adelina Șărămăt: Eu știu că mama Sorinei a venit și a dat o declarație la notar că nu vrea să dea fata spre adopție. Ea chiar ar fi încercat să o ia pe fată, așa ne-a spus. Știu că a căutat-o pe Sorina, pentru că ne-a sunat cineva de la direcție [DGASPC] și noi am vrut să mergem să o cunoaștem și să se cunoască și fata cu mama. Dar doamna manager de caz Violeta Morjan a refuzat, a zis că nu a făcut ceva dinainte, ca să anunțe, și că nu e de acord să vadă fata.

Sincer, cred că e un interes la mijloc și din partea soților Săcărin, că sunt sute și mii de copii în centre, care abia ar aștepta cu brațele deschise să vină un om să-i ia de acolo. Dar am primit și răspunsul [cu privire la interes]: Sorina a fost cel mai bun și sănătos copil de la noi din județ, cel mai educat. Așa am primit răspunsul.

Fata, când i-am făcut noi analizele, că ne-au cerut, era perfect sănătoasă. Și pentru noi a fost o surpriză neplăcută să aflăm că ar fi bolnavă. Au zis ceva de malnutriție. Sorina, într-adevăr, a fost foarte mică de când am luat-o din centru și am încercat foarte mult să o facem să se dezvolte ca să fie un copil sănătos.

S-a spus că familia a luat acești copii în plasament pentru bani…

Adelina Șărămăt: Este absolut fals acest lucru. Noi luasem o decizie cu toții ca fetele să rămână în casă amândouă. Părinții mei au cumpărat teren. Andreea urma să rămână în casă, iar Sorina să aibă casă peste drum. Eu și fratele meu ne-am căsătorit, avem fiecare casa lui.

Nu am făcut niciodată vreo diferență între ele. Diferență au făcut doamnele de la DGASPC, care ne-au mințit mereu că fata nu e scoasă la adopție, până când am aflat și noi în 2018 că fata ar fi fost scoasă la adopție și că vine și o familie să o ia. Cererile acelea de zic ei că le-a făcut mama au fost scrise de doamna Violeta Morjan, care a indus-o pe mama în eroare că fata nu este adoptabilă și că îi trebuie ei la acte, nu că ar fi serios. Noi am avut încredere în ea, era vecină cu noi, venea mereu pe la noi cu copiii, se jucau cu fetele, mâncau chiar la noi.

Adelina Șărămăt, cel mai emoționat și profund mesaj către Sorina

Cazul Sorina. Precedentul adopțiilor controversate și o decizie CEDO care privește direct România

Gelu Vișan: De la Sorina la rețelele de trafic de femei

Reportaj la Kanal D. Psiholog criminalist despre cazul Sorina: „Mă aflu în fața unei răpiri internaționale

Lucian Davidescu: Care e miza? Cazul Sorina va decide soarta Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Avocatul soților Șărămăt o acuză pe Gabriela Coman că acoperă falsul în acte și conflictul de interese de la DGASPC Mehedinți, care a lucrat ilegal și exclusiv în interesul adoptatorilor internaționali

Nu e vina asistenților maternali că sunt săraci. Sunt oameni. Copiii îi consideră părinți

Luis Lazarus: Stenogramele „întâlnirilor de potrivire” între familia Săcărin și Sorina

FB i-a închis Sorinei Matei și al treilea cont. Liviu Mihaiu cere preluarea masivă a subiectelor ei. Narcisa Iorga: „O foarte gravă cenzură”

Soții Săcărin, audiați 9 ore de către procurori. Vom afla de ce au vrut să o adopte cu forța pe Sorina?

Decizia de interdicție a părăsirii țării pentru Sorina s-a amânat din cauză că „americanii” cer restituirea cheltuielilor de zeci de mii de euro

Jurnalista Roxana Stoian, Pandurul: „USR – PLUS, tăcere asurzitoare pe cazul Sorina”

Un paradox: familia Săcărin a obținut adopția Sorinei ca cetățeni români, dar se comportă față de România ca cetățeni SUA!

După logica Curții de Apel Craiova, toți copiii orfani din România ar trebui trimiși în SUA

Bunul simț răzbate în sfârșit într-un act oficial al cazului Sorina: Cererea e anulare a adopției internaționale făcută de Procurorul General

Procurorul General cere interdicție la părăsirea țării pentru Sorina și desființarea sentinței de încuviințare a adopției internaționale. Procuroarea Pițurcă, anchetată de SIIJ

Sorina Matei, APEL: Sorina să nu fie scoasă din România până nu sunt lămurite toate controversele

Minunata familie nouă a Sorinei și proștii de noi

Jurnalista Sorina Matei blocată pe Facebook pentru că a scris despre cazul Sorinei din perspectiva traficului de organe

În 2015, DGASPC Dolj, care s-a implicat ieri în răpirea Sorinei, a mai scos din familie o fată care s-a sinucis apoi de depresie

Danileț a mințit apărând-o pe procuroarea Maria Pițurcă. Dana Gîrbovan: „Ridicați-vă în apărarea celor slabi, așa vă apărați propria libertate”

Moise Guran desființează justiția care nu apără interesul superior al Sorinei: „Legea română pune interesele minorului chiar mai presus de o sentință definitivă”

Cristina Liberis: „Dacă doar managerul de caz decide începerea procedurii de adopție, cum este posibil ca DGASPC să externalizeze acest serviciu către un ONG?”

Ce rol are Ambasada SUA în cazul Sorina? În ce bază legală au acționat adoptatorii ca să îi facă pașaport înainte de preluarea ei?

Mai multe informații despre cazul Sorinei găsiți aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button