sarcină

Marea Britanie: O femeie a câștigat procesul împotriva șefului care a concediat-o pentru că era însărcinată

Traducere: Amelia Mocanu
Redactare: Stiripentruviata.ro
Sursa: Live Action

Kiran Nasreen, recepționeră la o firmă de avocatură din Marea Britanie, și soțul ei au încercat multă vreme să aibă un copil. Femeia a rămas însărcinată în cele din urmă în decembrie 2017. Încă de la începutul sarcinii, Nasreen a început să sufere de grețuri și vărsături severe, fiind diagnosticată cu hiperemeză de sarcină.

Kiran Nasreen i-a spus șefului ei, Akbar Ali Malik, că nu putea să lucreze pentru o perioadă. Dar apelurile și mesajele femeii au fost ignorate, ceea ce l-a determinat pe soțul ei să viziteze biroul în numele soției, pentru a explica situația.

La procesul de dreptul muncii care a urmat, s-a dovedit că șeful s-a comportat „ostil”, refuzând să accepte scutirea medicală a lui Nasreen și dovezile medicale despre starea ei. A spus că nu mai are nevoie de serviciile ei, în ciuda faptului că femeia lucra la firmă de trei ani.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nasreen a încercat să-l convingă să-și reconsidere decizia de a o concedia. Totodată, femeia nu a primit decât prima de Crăciun și plata pentru luna decembrie, chiar dacă lucrase până pe 20 ianuarie.

Nasreen l-a dat în judecată pentru discriminare pe motive de sarcină, tăierea neautorizată din salariu și concediere abuzivă, a relatat presa britanică.

În timpul procesului, judecătoarea a remarcat că șeful femeii nu a urmat „niciunul dintre pașii obișnuiți în ceea ce privește o angajată însărcinată”, subliniind ca a tratat-o diferit după ce a aflat despre starea ei.

„Deducem din toate dovezile că atitudinea față de ea s-a schimbat când și-a dat seama că are o sarcină dificilă, care a produs o perioadă prelungită de absență pe caz de boală și, inevitabil, urma o perioadă de concediu de maternitate.”

„Acest lucru a fost incomod pentru firmă și dl. Malik a decis să renunțe la serviciile femeii”, a mai remarcat judecătoarea cazului. „După ce a rămas însărcinată, atitudinea șefului față de ea și de soțul ei a devenit ostilă și necooperantă.”

În urma procesului, femeia a primit despăgubiri de 23.413 de lire sterline.       


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button