dizabilităţifamilie

Din Parlament: Reducerea vârstei de pensionare a femeilor cu copii; mamele singure nu pot fi obligate să lucreze noaptea

Stiripentruviata.ro a trecut în revistă câteva inițiative legislative în interesul familiilor:


Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu copii

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Iniţiativa legislativă prevede că femeile vor putea iesi la pensie mai devreme, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut, informează news.ro.

Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – cu un an, pentru doi copii – cu un an şi şase luni, pentru trei copii – cu doi ani, pentru patru copii – cu doi ani şi şase luni, pentru cinci copii – cu trei ani, iar pentru şase copii sau mai mulţi – cu trei ani şi şase luni.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Proiectul a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Gravidele, lăuzele și mamele singure nu vor lucra noaptea

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi părintele singur din familia monoparentală nu pot fi obligaţi să presteze muncă de noapte, informează news.ro.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, în sensul includerii reprezentantului familiei monoparentale în categoriile de persoane care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Mamele minore de 16-18 ani au drept de decizie

Deputaţii au adoptat, decizional, un proiect de lege care prevede că mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot decide pentru ele şi pentru copilul lor în relaţia cu instituţiile statului, dar şi în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, informează news.ro.

Legea merge la promulgare.

Fără contribuții pentru concediu medical în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 34/2024, care prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, informează news.ro.

Această OUG mai prevede că va fi percepută Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi reducerea cu 25% a timpului de lucru, iar în rest, toate celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite de CASS.

Propunerea legislativă se află în procedură de urgenţă în parlament, iar decizională e Camera Deputaţilor. 

Persoanele cu dizabilități obțin mai ușor transport gratuit

PSD a depus la Senat un proiect care prevede ca persoanele cu handicap să beneficieze de documentele pentru transportul gratuit, fără să se mai deplaseze până la sediile DGASC ca să le ridice, informează news.ro.

Proiectul este depus al Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Apreciez eforturile parlamentarilor de a susține familiile prin inițiative precum reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu copii și protejarea mamei singure în ceea ce privește munca de noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button