reproducere asistată

Un studiu sugerează o potențială legătură între fertilizarea in vitro și leucemia infantilă

Un studiu francez recent sugerează că copiii născuți prin fertilizare in vitro (FIV) pot prezenta un risc mai mare de leucemie în copilărie.

Autorii studiului, Paula Rios, Philippe Herlemont și Patricia Fauque, și-au publicat concluziile în JAMA Network Open. În timp ce ei spun că transferul de embrioni proaspeți sau congelați nu crește riscul general de cancer, riscul de leucemie limfoblastică acută (ALL) a fost cu 61% mai mare în rândul copiilor născuți după transferul de embrioni congelați, în timp ce cei născuți cu embrioni proaspeți au avut un risc crescut cu 42%.

„Acest risc, deși are ca rezultat un număr limitat de cazuri, trebuie monitorizat, având în vedere creșterea continuă a utilizării ART [assisted reproductive technologies – tehnologii de reproducere asistată]”, au scris autorii studiului.

Cercetătorii au analizat peste 8,2 milioane de nașteri înregistrate în Registrul Național Mame-Copil francez între 1 ianuarie 2010 și 31 decembrie 2021, urmărind copiii după naștere în medie șase ani.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Unii cercetători au avertizat că, deși există o corelație, alți factori precum vârsta maternă ar putea juca în raționamentul pentru riscul crescut de leucemie.

„Este important că acest studiu nu poate dovedi o cauză directă între concepția asistată mecanic și riscul de cancer de sânge”, a spus dr. Richard Francis, director adjunct de cercetare la Blood Cancer UK. „Este important să ne amintim că riscul pentru copii de a dezvolta leucemie rămâne scăzut.”

Cu toate acestea, concluziile studiului sunt doar cele mai recente dintr-un șir de rapoarte care arată potențialele riscuri ale FIV. Există o serie de alte riscuri cunoscute pentru copiii născuți prin FIV, inclusiv greutate mică la naștere, tensiune arterială mărită, dezechilibre hormonale și vârsta osoasă avansată, probleme cardiovasculare și paralizie cerebrală, tulburări din spectrul autist și infertilitate.

Comentând studiul, Marie Hargreave, PhD, de la Institutul Danez al Cancerului din Copenhaga, a remarcat că „utilizarea ART a fost legată de mai multe rezultate perinatale dăunătoare în rândul copiilor, inclusiv nașterea prematură și malformații congenitale; în mod îngrijorător, mai multe studii de înaltă calitate și recenzii sistematice au raportat un risc crescut de cancer în rândul copiilor născuți după un tratament de fertilitate.”

Ea a continuat spunând că cercetătorii „și-au exprimat pe bună dreptate îngrijorarea că nu se știe dacă riscul crescut de leucemie observat în studiul lor poate fi, de fapt, atribuit factorilor legați de infertilitatea de bază, mai degrabă decât de tratamentul de fertilitate. Cu toate acestea, alte studii de înaltă calitate cu informații despre infertilitatea maternă au raportat un risc crescut de cancer în rândul copiilor născuți după ART, chiar și atunci când se utilizează un grup de referință de copii născuți din mame cu probleme de fertilitate care nu au folosit ART.

Adaptare după Bridget Sielicki, „Study suggests potential link between IVF and childhood leukemia”, liveaction.org


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button