reproducere asistată

Fertilizarea in vitro: probabilitate dublă de a da naștere unui copil mort

vitro

de Benedetta Frigerio, 9 Ianuarie 2014

Copiii concepuți prin tratamente de reproducere asistată au un risc mult mai mare de a suferi complicații grave și de a muri cu o săptămână înainte sau după naștere, comparativ cu cei concepuți pe cale naturală.

O spune cel mai complet studiu efectuat pe 300.000 de copii născuți prin astfel de metode în Australia, în perioada 1986-2002, excluzând nașterile gemelare care, prin natura lor, sunt mai complicate.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Studiul asupra problemelor de sănătate ale copiilor născuți prin intermediul fecundării extracorporale și asupra tratamentelor hormonale la care sunt supuse mamele a fost publicat de către cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, conduși de profesorul Michael Davies.

Cauzele

În afara deceselor, printre complicații se numără și nașterile premature cu consecințele lor problematice. Cercetătorii vorbesc apoi despre problemele create de medicamentele folosite pentru stimularea ovulației și despre hormonii luați în timpul tratamentului. De asemenea este subliniat faptul că situațiile critice sau bolile pe care le manifestă copilul se datorează faptului că actul concepției are loc în afara uterului matern. Este specificat faptul că medicamentele necesare tratamentului clinic au efecte nocive asupra uterului și asupra placentei femeii.

Statistica

Potrivit cercetări, în sarcinile obținute cu tratamente de reproducere asistată, inclusiv fertilizarea în vitro (FIV), există o probabilitate dublă de a da naștere unui copil mort, mai mult decât dublă de naștere prematură și aproape triplă ca nou născutul să fie subponderal, pe lângă un dublul risc ca acesta să moară în termen de 28 de zile de la naștere.

„Noii născuți, a spus Davies, cântaresc în medie cu 250 de grame mai puțin și prezintă un risc de șapte ori mai mare la un eveniment rar, dar catastrofal, de naștere a unui copil mort sau deces neonatal.”

Utilizarea embrionilor congelați este asociată cu un risc crescut de macrosomie în nașterile asistate de FIV sau ICSI. Greutăți foarte mici la naștere și nașteri premature sunt mult mai frecvente în sarcini de FIV și într-o măsură mai mică în cele din ICSI.

Piața milonarilor

Studiul a fost preluat și de mass-media din Marea Britanie, unde numărul femeilor care se supun inseminării artificiale este de circa 50.000 pe an, cu o medie de 17.000 de nașteri (incluzând aici numărul copiilor care mor în săptămânile imediat următoare nașterii), pentru o industrie în valoare de 500 milioane de lire sterline.

„Mă îndoiesc că această descoperire va opri multe cupluri cu probleme de infertilitate care doresc să se supună fertilizării în vitro”, a subliniat Dagan Wells, expert în tratamente de fertilitate de la Oxford University.

După părerea lui Davies, este necesară furnizarea unor informații din ce în ce mai clare asupra acestei metode:

„Acum este urgentă începerea unei analize a consecințelor pe termen lung asupra copiilor născuți prin fertilizare artificială și care acum au crescut mari. Ar trebui să ținem cont pe lângă daunele fizice și de posibilele consecințe psihologice.”

Sursă: Tempi.it

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button