valorile familiei

De ce crește rata fertilității în Israel în timp ce în majoritatea celorlalte țări scade?

Adaptare după Adaptare după Cassy Fiano-Chesser, Liveaction.org

Pe tot globul, țările intră în panică pe măsură ce ratele de fertilitate scad. Cu toate acestea, o țară – Israelul – pare să fie excepția, cu o rată de fertilitate mai mare decât restul globului.

După cum arată un articol din Christian Post, rata fertilității în Israel este cea mai mare dintre țările dezvoltate. Pentru a susține o populație, o țară are nevoie de o natalitate de 2,1 pe femeie; media atât în ​​Europa, cât și în Statele Unite este de doar 1,6. Nenumărate țări asiatice, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, se luptă, de asemenea, să crească rata natalității, pe măsură ce populația lor scade. Rata Israelului este de 3,1.

Deci, ce e diferit în Israel?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nici religiozitatea, nici ajutoarele guvernamentale nu explică fenomenul

The Christian Post a remarcat că motivul nu pare să fie legat de familiile religioase, care au mai mulți copii; religia pare să nu facă nicio diferență în rândul familiilor israeliene când vine vorba de fertilitate.

De asemenea, pare să nu existe o corelație cu politicile de bunăstare socială, deoarece numeroase țări au pus în aplicare multe politici menite să încurajeze mai multe nașteri cu puțin succes.

Nici educația și sărăcia nu par să joace un rol. În altă parte a globului, cu cât o persoană are mai mulți bani și mai multă educație, cu atât este probabil să aibă mai puțini copii; cu toate acestea, nici acest lucru nu face o diferență între israelieni.

După cum a explicat Taub, un centru de cercetare israelian, „fertilitatea în Israel nu este excepțională deoarece este ridicată. Este excepțională deoarece ratele fertilității traversează toate clasele educaționale și nivelurile de religiozitate și pentru că fertilitatea a crescut odată cu creșterea vârstei la prima naștere și a educației – cel puțin în populația evreiască. Dintr-o perspectivă internațională, acestea sunt modele atipice.”

Rata avortului scade anual

De asemenea, merită remarcat faptul că avortul, deși ușor accesibil în Israel, a scăzut constant în ultimii ani. În 2022, procentul de avorturi — procentul din totalul sarcinilor care se termină cu avort — a fost de doar 8%. Comparativ, pentru Statele Unite, acest procent a fost puțin peste 20% în 2022.

Deci, de ce Israelul nu vede aceeași implozie a populației ca și restul globului? Unii au susținut că Israelul are o normă culturală prin care copiii sunt prețuiți, care nu se regăsește în altă țară. Finlanda, de exemplu, este o altă țară care se confruntă cu rate de natalitate periculos de scăzute, iar experții cred că este determinată de modelul cultural.

O cultură care vede copiii ca esențiali pentru o viață bună

„În majoritatea societăților, a avea copii reprezenta temelia maturității. Acum este ceva ce ai dacă ai deja totul în rest. Devine vârful, nu temelia construcției”, a declarat la începutul acestui an Anna Rotkirch, director de cercetare la Federația Familiei a Institutului de Cercetare a Populației din Finlanda.

Ea a adăugat: „Cei care sunt înstăriți din multe puncte de vedere – [care] au un partener, au sprijin de la părinți, sunt angajați, nu sunt singuri – vor să aibă mai mulți copii… Acesta este un lucru destul de nou în multe țări, inclusiv Anglia. [Înainte, ideea a fost:] cariera mea nu merge bine, relațiile mele sunt fluctuante, dar cel puțin am un copil… Doar că nu mai vezi felul ăsta de a gândi. Pentru generația millennials, reducerea incertitudinii înseamnă a nu avea copii.”

Pediatrul Robert C. Hamilton a scris despre diferența israeliană într-un articol din 2018 pentru Wall Street Journal – și ar fi bine ca restul lumii să ia în serios lucrurile înțelepte pe care le-a scris.

„Această normă culturală de a-și naște copiii este un consens în rândul comunităților din Israel. Credințele colective despre viață, libertate și căutarea fericirii informează alegerile personale ale fiecărui cetățean și afectează inevitabil demografia națiunii. Națiunile care nu recunosc copiii ca fiind esențiali pentru o viață bună se vor confrunta cu consecințe economice grave”, scrie el.

„În ciuda provocărilor politice cu care se confruntă Israelul, sunt optimist cu privire la viitorul său. Acolo ei sărbătoresc viața… După cum a spus odată un înțelept evreu: «Un copil fără părinți este un orfan, dar o națiune fără copii este un popor orfan»”.


Nota redacției: Acest articol vizează raportarea la problematica naștere – avort și nu are legătură cu actualul conflict din Fâșia Gaza în care se pierd, din alte cauze, zeci de mii de vieți de copii.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button