adopţiedizabilităţisindrom Down

Fetița lor biologică are sindrom Down. După ce au cunoscut-o mai bine, au vrut să mai adopte un copil la fel ca ea

de Redacția Stiripentruviata.ro

Kirstin și Tomas Czernek au început cu o faptă bună, dar apoi li s-a deschis apetitul pentru a face bine unor copii și propriei lor familii: au trei copii adoptați, dintre care unul cu sindrom Down, la fel ca propriul lor copil biologic.

4 copii, din care 3 adoptați și 2 cu sindrom Down

Kirstin și Tomas Czernek au început cu o faptă bună, dar apoi li s-a deschis apetitul pentru a face bine unor copii și propriei lor familii: au trei copii adoptați, dintre care unul cu sindrom Down, la fel ca propriul lor copil biologic.

În urmă cu șase ani, au adoptat o fetiță în vârstă de doi ani, Mia. Foarte curând, au aflat că mama biologică a Miei era din nou însărcinată și voia să dea copilul spre adopție. Iar copilul, un băiețel pe nume Kai, s-a născut la numai șase săptămâni distanță de momentul când a fost adoptată Mia, sora lui.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Familia Czernek nu a ezitat: l-a adoptat și pe Kai. După un an, Kirstin a aflat că este însărcinată, că bebelușul are în mod sigur sindrom Down și, după naștere, va trebui să treacă printr-o operație pe inimă destul de dificilă.

Ecografia Ariei, fetița lor cu sindrom Down. Foto: Arhiva personală

„Nici nu-mi trecea prin minte așa ceva. Nu aveam decât 29 de ani”, a povestit Kirstin pentru revista People.

Fetița lor biologică i-a învățat să iubească oamenii diferiți

Când s-a născut Aria, fetița lor biologică diagnosticată cu sindrom Down, viața li s-a schimbat. „M-am îndrăgostit pe loc de ea”, își amintește mama ei.

Aria, fetița lor cu sindrom Down, i-a cucerit imediat. Foto: Arhiva personală

„Aria te iubește din toți răruunchii. Tot ce face este exagerat, fie că sare, zâmbește sau râde. Acestea sunt lucruri care s-au stins de mult în noi odată cu vârsta, dar la persoanele cu sindrom Down acest entuziasm nu se stinge niciodată. Totul e imens și special.”

Parcă venirea Ariei i-a mobilizat să facă și mai mult bine. S-au contaminat de entuziasmul ei și au mai adoptat un copil. După ce s-au rugat, și-au dat seama că și-ar dori ca cel de al treilea copil adoptat să fie tot ca Aria.

Soții Czernek, împreună cu Aria, Kai și Mia. Foto: Arhiva personală

„Ne-am dat seama repede cât de norocoși eram și ne-am simțit foarte recunoscători că Dumnezeu ne-a oferit acest dar frumos. Pe măsură ce timpul trecea, întreaga familie s-a îndrăgostit de persoanele cu sindrom Down. Așa că, atunci când am vrut să ne extindem familia, adoptarea unui copil cu sindrom Down a părut exact ce trebuie.”

Au așteptat doi ani până să găsească un copil cu sindrom Down, fiindcă majoritatea sunt avortați.

Luca s-a născut în Septembrie 2023 și, înainte să ajungă la ei acasă, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Avea o gaură în inimă, hipertensiune pulmonară și a stat 10 zile la Terapie Intensivă cu aparatul de respirație artificială. După două luni, l-au putut aduce acasă. Cel mai mic copil al familiei Czernek are acum 5 luni.

L-au adoptat pe Luca, fiindcă și-au mi dorit un copil cu sindrom Down în familia lor, care să-i învețe iubirea necondiționată, inocența și entuziasmul. Foto: Arhiva personală

Familia folosește rețelele de socializare pentru a-și împărtăși experiențele legate de adopție și creșterea copiilor cu sindrom Down.

„După diagnosticarea Ariei, am citit multe lucruri online despre sindromul Down și totul era foarte negativ”, spune Kirstin Czernek.

Tatăl, Tomas Czernek, și cei doi copii ai săi cu sindrom Down: unul biologic, celălalt adoptat. Foto: Arhiva personală

„Dar acum, după trei ani alături de ea, pot spune că, realmente, orice este posibil. Aria m-a învățat foarte multe în cei trei anișori de viață, încât nu voi mai fi niciodată la fel. Mi s-au deschis ochii spre frumusețea de a iubi oamenii care sunt diferiți de mine”, afirmă mama Ariei.

„Sperăm că adopția acestui copil dulce cu sindrom Down va putea conștientiza comunitatea și va îndemna și pe alții să adopte astfel de copii. Plănuim să strângem fonduri nu doar pentru noi, ci și pentru alte persoane care vor să-și extindă familiile adoptând acești copii”, mai spune Kirstin Czernek.

Patru frați, din care trei adoptați și doi cu sindrom Down. Toți iubiți de părinți și fericiți să fie împreună. Foto: Arhiva personală


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button