avortdizabilităţi

Raport ONU critică rata ridicată de avort din motive de dizabilitate a copilului

Un raport recent al Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități critică numeroase țări pentru ratele ridicate de avort în cazul copiilor diagnosticați prenatal cu sindrom Down.

Raportul a fost surprinzător pentru mulți, având în vedere susținerea fermă a Națiunilor Unite pentru avort.

Raportul pentru Belgia a afirmat că persoanele cu sindrom Down sunt considerate „mai puțin valoroase decât alte persoane, ceea ce contribuie la nivelul ridicat de întrerupere selectivă a sarcinii în urma diagnosticării prenatale a sindromului Down sau a altor deficiențe”.

În Olanda, s-a remarcat faptul că au existat „presiuni exercitate de personalul medical asupra viitorilor părinți pentru a întrerupe sarcina în urma unui diagnostic de sindrom Down sau de altă deficiență și creșterea numărului de întreruperi selective ale sarcinii, promovând modelul medical al dizabilității și consolidând percepțiile societale conform cărora persoanele cu sindrom Down și alte deficiențe sunt mai puțin valoroase”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Raportul a remarcat, de asemenea, că în Olanda există puține campanii de sensibilizare sau de educare cu privire la dizabilități, precum și puțină formare disponibilă pentru a combate stigmatizarea actuală a acestor persoane.

Suedia a fost și ea menționată, raportul afirmând că părinții copiilor cu sindrom Down sau cu alte dizabilități nu au primit informații exacte sau sprijin din partea personalului medical și că atitudinile discriminatorii sunt atât de răspândite încât „pătrund în procesele și deciziile privind testarea prenatală și avortul, orientate spre dispariția anumitor tipuri de deficiențe intelectuale”.

Turcia, care este situată atât în Europa, cât și în Asia, a făcut obiectul unei examinări atente. Raportul a precizat că anchetatorii au descoperit „atitudini discriminatorii față de persoanele cu dizabilități și informații tendențioase oferite viitorilor părinți de către serviciile de consiliere, care conduc la întreruperea sarcinii, în special în cazul unui diagnostic de sindrom Down sau spina bifida”.

Aceste atitudini sunt atât de înrădăcinate în societatea turcă încât dizabilitatea este stigmatizată chiar și în manualele de școală primară, unde persoanele cu dizabilități sunt descrise ca nevoiașe, neputincioase și anormale.

Alte țări, precum Islanda, urmează să fie examinate în curând, iar rapoartele lor vor fi probabil la fel de problematice.

În Europa, nașterile de copii cu sindrom Down au scăzut cu aproximativ 50%, cu variații mari în funcție de regiune. În Europa de Sud (țări precum Spania, Italia, Grecia și Monaco), scăderea nașterilor a fost de 71%; în Europa de Nord (țări precum Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia), aceste nașteri au scăzut cu 51%.

În Europa de Est (țări precum Rusia, Polonia, Slovacia și Ungaria), rata nașterilor de copii cu sindrom Down a scăzut cu 38%.

Nu este niciun mister de ce rata nașterilor este în scădere. Islanda, de exemplu, are o rată de avort de 100% pentru copiii nenăscuți diagnosticați cu sindrom Down.

În Polonia, înainte de a fi instituită o lege care protejează viața copiilor cu sindrom Down împotriva  legi care să îi protejeze, aproape fiecare copil nenăscut avortat acolo a fost ucis din cauza handicapului. Doar 18 copii cu sindrom Down s-au născut în Danemarca în 2019, în timp ce Țările de Jos au fost prinse spunându-le femeilor că au „datoria morală” de a avorta dacă copiii lor au sindrom Down.

În țări precum Noua Zeelandă, persoanelor cu sindrom Down le sunt refuzate cererile de rezidență din cauza handicapului, iar avorturile eugenice au crescut masiv.

În Marea Britanie, se estimează că 91% dintre copiii nenăscuți diagnosticați cu sindrom Down sunt avortați, iar programul de Rezultate și Opțiuni Antenatale le oferă părinților resurse și sprijin doar în direcția avortului.

Între timp, în presa australiană s-a vorbit cu entuziasm despre testele prenatale, afirmându-se că ar putea „pune capăt în mod eficient” sindromului Down. În realitate, aceste teste nu fac decât să identifice și să „elimine” înainte de naștere copiii cu această afecțiune.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button