avortsindrom Down

Culmea eugeniei, prezentată ca progres medical: Mămicile din România, revoltate pe Facebook că în Islanda s-a eradicat Sindromul Down prin… „eradicarea” celor care suferă de el

Foto: Lemon.hu

Pe un grup online de discuții dedicat părinților și creșterii copiilor, o utilizatoare a distribuit, întrebându-se retoric de ce nu este și în România la fel, un articol preluat de pe site-ul Life.ro.

Materialul, scris într-o română aproximativă, informează că „Islanda este aproape de a devini [sic!] prima țară din lume unde nimeni nu mai naște copii cu Sindrom Down”, deoarece în această țară testarea este foarte riguroasă, iar avortul este permis și după 16 săptămâni de sarcină dacă fătul „este predispus” la anomalii.

A doua parte a articolului spune că „În România, lucrurile nu stau deloc așa”. Apoi continuă, explicând (prin cuvintele unui expert medical român citat cu nume și prenume) că, de fapt și la noi lucrurile stau exact la fel – cel puțin din punctul de vedere al posibilității de a face toate testele disponibile și de a avorta la cerere după 16 săptămâni de sarcină, dacă se dovedește (sau doar se bănuiește!) că fătul are anomalii.

Diferența dintre Islanda și România care se poate deduce din articol ar fi că mai puține românce se conformează presiunii medicilor de a-și avorta copiii imperfecți și unele refuză chiar și testarea.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Reacția membrelor grupului de pe rețeaua de socializare nu s-a lăsat așteptată. Discuțiile s-au încins. Majoritatea comentariilor au punctat faptul că cele mai multe testări la care se face referire nu reprezintă decât calcule probabilistice și că practica detectării anomaliilor genetice la copiii nenăscuți este una eugenică, profund nocivă moral și absolut arbitrară.

Citește în continuare, pentru a afla și care a fost cel mai inspirațional și emoționant răspuns al unei mămici!

Și poate cel mai inspirațional răspuns / comentariu:

Altele, bine punctate, mai ales referitor la aspectul eugenic al practicii:


Comandă cartea pentru copii mari și mici:
IOANA. O poveste despre Sindromul Down


Citește și Noua Voce a României, mama unor gemeni cu Sindrom Down: „Nu înțeleg cum cineva poate să afirme că, dacă extermini o sarcină cu un defect genetic, este un lucru bun”

Citește și Cristina Bălan: „E trist dacă dragostea ta e condiționată de «perfecțiune»”

Citește și După ce fetița ei cu Sindrom Down a împlinit un an, mama i-a scris un mesaj emoționant medicului care îi propusese avortul

Citește și Avortul ne conduce la „o lume fără Sindrom Down”. Mai precis, fără copii cu Sindrom Down

MUST-SEE: VIDEO. Bucuria lor e înviorătoare: I have Down, but I am not down! I am happy-happy-happy! This is who I am!

Citește și Fericirea, în cele mai nebănuite locuri: Cine ne dă drept de viață și de moarte asupra copiilor nenăscuți depistați cu Sindrom Down?

Citește și (Neo)cenzură în Franța. Clipul cu copii cu Sindrom Down interzis fiindcă le prezintă viitoarelor mame o singură opțiune: viața pentru copilul lor

Citește și Ziua Mondială a Sindromului Down: Maryam Alakbarli, pictorița cu un cromozom în plus

Citește și VIDEO. Explozie de exuberanță: Isabella Springmuhl, fashion designer cu Sindrom Down


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button