VIDEO. Roxana Jilavu: Cum consiliem femeile care se gândesc la avort / Discurs la Marșul pentru viață 2020 online Iași
de Redacția Stiripentruviata.ro
Roxana Jilavu, psihoterapeut voluntar la Departamentul Pro Vita, a explicat, la Marșul pentru viață 2020 online Iași, rolul psihologului în consilierea pre-avort și post-avort. Sunt procese diferite.
În consilierea pre-avort, psihologul nu îți spune ce să faci. Principalul rol al psihologului este cel de însoțitor în problemele cu care beneficiara se confruntă și în alegerile pe care aceasta le are de făcut.
În procesul de însoțire, consilierul ajută femeia „să se deblocheze din anumite situații sau să iasă din anumite tipare mai rigide de gândire”, care se fixează în momente de stres, când femeia nu mai vede alternative.
„Noi în terapie spunem că nu luăm decizii la cald, când stresul este la cote ridicate – adică nu batem fierul când e cald”, spune Roxana Jilavu.
Intervenția în situația de criză a unei femei care nu știe ce decizie să ia cu privire la sarcină, are trei etape, explică psihologul. Prima și cea mai importantă presupune nevoia femeii de a fi pur și simplu ascultată, pentru a avea loc descărcarea emoțională.
Ascultarea lipsită de judecăți poate face minuni. „Ține de atitudinea noastră”, spune Roxana Jilavu.
Consilierea pre-avort se sfârșește atunci când femeia încetează să se mai raporteze la copilul din pântece ca la un obiect sau obstacol. Apoi începe terapia de susținere în timpul sarcinii.
Momentul de trecere este cel în care accentul s-a schimbat de la „copilul acesta îmi va distruge viața” în „copilul acesta îmi va schimba viața”.
„Femeile aleg avortul ca pe o autoapărare, așa cum un animal captiv alege să-și roadă piciorul prins în capcană pentru a se elibera”, spune psihologul. Această „eliberare” presupune răni și faptul că „o parte din tine rămâne la locul accidentului”.
O parte importantă a activității Pro Vita Iași constă în terapie post-avort.
În timp ce consilierea pre-avort însoțește femeia până când ea reușește să ia o decizie., terapia post-avort lucrează mult mai în profunzime, „la rădăcină”, spune Roxana Jilavu.
„Numai astfel poți ajuta un copac să crească”. Psihologul și beneficiara au nevoie să descopere împreună ce anume a făcut-o femeie vulnerabilă și a determinat decizia de a face avort, care a rănit-o profund. Este un demers de lungă durată.