libertate de conștiințăMarxism culturalsindrom Down

(Neo)cenzură în Franța. Clipul cu copii cu Sindrom Down interzis fiindcă le prezintă viitoarelor mame o singură opțiune: viața pentru copilul lor

downsyndromekid8

de Mirela Florescu

Consiliul de Stat Francez a reconfirmat de curând decizia din 2014 a Consiliului Francez al Audiovizualului de a interzice apariția la televizor a unui clip video dintr-o campanie de conștientizare socială cu privire la statutul persoanelor cu Sindrom Down.

Raportorul public de la Consiliul de Stat francez, Laurence Marion, a afirmat, la 7 septembrie 2016, citat de Radio RCF și  website-ul Famille Chretienne, că, în Franța, conform legii, publicitatea trebuie să îmbrace un interes general, ceea ce nu ar fi cazul în privința filmulețului care prezintă copii fericiți care au Sindrom Down:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În Franța, legea este neutră. Protejează persoana cu trisomie, dar autorizează și întreruperea de sarcină. Din punct de vedere strict juridic, nu există un interes general să promovezi urmarea unei sarcini sau a întreruperii ei. (…) Acest clip nu le prezintă viitoarelor mame decât o alegere posibilă și de aceea încearcă să le influențeze alegerea.

În condițiile în care peste 90% din copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down sunt avortați, ce ne spune de fapt d-na Laurence Marion? Că un filmuleț despre cât de fericiți sunt acești copii cu viața lor ar leza grav femeile care nu au ales viața pentru copiii lor diagnosticați in utero cu trisomie 21 (Sindrom Down). Ba chiar ne spune că, dacă acest filmuleț le-ar face pe unele viitoare mame aflate în aceeași situație să dea naștere copiilor lor diagnosticați cu Down, aceasta ar însemna că ele au fost constrânse printr-un soi de șantaj emoțional și obligate să facă ceva ce ele de fapt nu își doresc.

Semnează aici Petiția de care le cere autorităților franceze să nu mai promoveze cenzurarea mesajelor pro-viață

Franța încearcă mai nou să interzică website-urile care le oferă femeilor în criză de sarcină informații despre alte opțiuni decât soluția avortului, pretinzând că aceste canale media le îngrădesc femeilor libera alegere și „dreptul” de a avorta. O astfel de lege a fost deja aprobată de Adunarea Națională, prima cameră a parlamentului francez, pe 1 decembrie 2016. Urmează discutarea ei în procedură de urgență pe 7 decembrie 2016 și votul final în plen cândva în februarie 2017.

Ce poți înțelege din decizia autorităților franceze în ceea ce privește difuzarea filmulețului cu copii care au Sindrom Down? Că de acum încolo se va institui un comitet de cenzură la TV care să se asigure că în filmele și știrile difuzate nu se strecoară ceva ce ar putea leza conștiința și sentimentele femeilor care au făcut întrerupere de sarcină?

Interzicem libertatea de expresie pe subiectul trisomiei, pentru a acomoda conștiința unor persoane? Ce mai urmează, oare? Interzicerea exprimării cu privire la alte subiecte care ar putea crea „obstrucții” imaginare în calea altor „libertăți”?

Citește și De la „Guyland” la „the snowflake generation”

Poate le vom interzice acestor copii și să mai iasă în public? Dacă – Doamne ferește! – îi vede pe stradă vreo femeie care a întrerupt sarcina la sugestia medicului din motiv că fătul era diagnosticat cu Down?

Avortul este întotdeauna o traumă pentru femeie, iar ea nu trebuie condamnată pentru alegerile pe care le face. Dar ceea ce ne spune respectiva interdicție de difuzare televizată a unui film de conștientizare socială este că însăși existența acestor copii reprezintă o agresiune și un atentat la felul în care unii aleg să își exercite libertatea.

Următorul pas logic ar fi să găsim și alte categorii sociale care ar putea leza publicul larg și să le limităm, treptat, dreptul la exprimare și apoi chiar și la existență (publică). De ce nu? Dacă se identifică un „interes general”…

Citește și Prima cameră a parlamentului francez adoptă o lege care va interzice website-urilor pro-viață să le sugereze femeilor în criză de sarcină opțiuni alternative la avort

Citește și UPDATED. Cenzură în Franța: Copiii cu Sindrom Down care zâmbesc sunt interziși la televiziuni, pentru că „tulbură conștiința femeilor care au luat conform legii alte decizii de viață personală”

Citește și Guvernul francez vrea să incrimineze penal site-urile cu elemente pro-viață

Citește și Un activist pro-viață din Franța, în vârstă de 84 de ani, a fost amendat cu 10.000 de euro

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button