teoria genului

Studiu despre fotbalul feminin: Șorturile albe în perioada menstruală, legate de scăderea performanței sportive

de Redacția Stiripentruviata.ro

Echipele de fotbal feminin au renunțat la șorturile albe, pentru a combate anxietatea legată de perioada menstruală. Noi cercetări arată că echipele feminine care joacă în alb au performanțe sportive mai slabe, informează Reuters.

Alex Krumer, economist sportiv și profesor la Colegiul Universitar Molde din Norvegia, a studiat rezultatele Cupei Mondiale și ale Campionatelor Europene între 2002 și 2023 și a constatat că echipele feminine care poartă pantaloni scurți albi au avut o medie de 1,27 puncte pe meci, comparativ cu 1,57 puncte de către echipele care au jucat purtând culori închise. Echipele masculine în pantaloni scurți albi nu au înregistrat nicio scădere a performanței.

„Orice lucru care ușurează stresul mental al jucătoarelor este bun. Dacă este un lucru mai puțin de care să se îngrijoreze, atunci de ce nu?” a declarat apărătoarea Angliei, Lucy Parker, când a fost anunțată schimbarea. Coechipiera ei, atacanta Lauren Hemp, a spus că este un „pas uriaș în direcția bună”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Manchester City, West Bromwich Albion și Orlando Pride au renunțat, de asemenea, la pantalonii scurți albi, în timp ce plângerile jucătoarelor de tenis cu privire la codul vestimentar exclusiv alb de la Wimbledon au determinat organizatorii Grand Slamului să relaxeze regulile pentru, a le permite sportivelor să poarte și șorturi de culoare închisă.

„Sportul poate să promoveze eficient conștientizarea problemelor sociale în general, inclusiv a celor specific feminine”, a mai declarat Alex Krumer. „Ca oameni de știință, avem responsabilitatea socială de a investiga sportul feminin, deoarece este foarte puțin cercetat.”

Această cercetare confirmă că trebuie să ținem cont de firea lucrurilor: pentru bărbați nu e o problemă să poarte șorturi albe oricând, dar pentru femei poate fi o problemă în anumite perioade.

Concluzia: Și femeile pot face ceea ce fac bărbații, dar au nevoie să o facă în felul lor. Bărbații și femeile sunt egali, dar diferiți.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button