Președintele Macedoniei despre Convenția de la Istanbul: „Introducerea unei noi înțelegeri a noțiunii de gen fără dezbatere publică va duce la toleranță impusă, fără respect real pentru diversitate”
Președintele Macedoniei, Gheorghe Ivanov, a arătat în discursul de sfârșit de an din Parlamentul Macedoniei, la 26 decembrie 2017, efectele pe care adoptarea Convenției de la Istanbul le-ar avea în Macedonia. Convenția de la Istanbul este adoptată de Consiliului Europei, dar ratificarea ei a fost respinsă deja de mai multe țări europene (Croația, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Letonia, Lituania), din cauza prevederilor care promovează ideologia gender. Redăm extrase din cuvântul excepțional al Președintelui Macedoniei.
Doamnelor și domnilor,
Adunarea a adoptat proiectul de lege privind ratificarea „Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Salut eforturile sincere și bine intenționate de a combate violența împotriva femeilor și violența în familie. Nu poate exista o societate justă atât timp cât se comit acte de violență împotriva femeilor.
Cu toate acestea, în ultimii ani, mi-au parvenit semnale că anumite articole ale Convenției sunt controversate și nu ar trebui să devină parte a sistemului juridic macedonean fără o consultare cu publicul larg și cu experții.
O analiză atentă arată că ratificarea acesteia implică anumite riscuri. În ceea ce privește noțiunea de gen, Convenția introduce o definiție nouă și neconvențională a genului ca și construct social independent de sexul biologic și care poate fi schimbat în funcție de voința subiectului.
Printre altele, aceasta deschide posibilitatea copiilor în vârstă de trei ani de la grădiniță să fie instruiți să gândească în termeni neutri din punct de vedere al genului. Părinții lor nu vor avea aproape nicio nici o modalitate de a-și exprima punctul de vedere personal. Aceasta nu numai că va încălca drepturile fundamentale ale omului în cazul părinților – respectiv dreptul de a-și educa copiii în funcție de valorile lor morale –, dar va perturba și unul dintre principiile de bază ale educației tinerilor generații de toate vârstele și din toate civilizațiile.
În mod paradoxal, toate acestea se fac în numele unei societăți libere, deschise. Dar să nu uităm că societatea liberă este în primul rând o realizare morală. Fără valori morale comune și instituții sociale întemeiate, societatea se destramă.
Subiectul central al Convenției este de necontestat, se referă la combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, care trebuie condamnate și sancționate întotdeauna și pretutindeni.
Dar introducerea unei noi înțelegeri cu privire la noțiunile de gen și sex fără o dezbatere publică deschisă cu părinți, educatori, psihologi și toți cei implicați în educarea tinerilor va duce la toleranță impusă, fără respect real și autentic pentru diversitate.
Cetățenii macedoneni doresc și merită o dezbatere publică deschisă cu privire la posibilele consecințe ale unor astfel de soluții juridice. Iar cerințele cetățenilor sunt și cerințele mele.