sarcină

Senatul a aprobat ca femeile însărcinate și lăuzele să aibă acces gratuit la monitorizare medicală

de Redacția Stiripentruviata.ro

Senatul a adoptat marți, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege prin care se asigură accesul tuturor femeilor la monitorizare medicală în timpul sarcinii și după naștere, informează Radio România Actualități.

Conform noilor prevederi, toate investigaţiile necesare ar urma să se facă gratuit şi ar beneficia de un buget separat.

Gratuitatea se aplică pentru depistarea sarcinii, luarea în evidență a gravidei, supravegherea sarcinii și urmărirea lăuziei, consultații la externarea din maternitate până la patru săptămâni după naștere – atât la cabinetul medical, cât și la domiciliul pacientei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Inițiatoarea proiectului, deputatul USR Oana Țoiu, a precizat că o treime din femeile însărcinate din România nu și-au făcut analizele recomandate pe perioada sarcinii.

„Principalul impediment pe care acestea l-au menționat au fost dificultățile financiare, deși legea deja garanta accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă acestea aveau sau nu aveau statutul de asigurat. România este într-un moment în care are o rată a natalității din ce în ce mai scăzută, dar o rată a mortalității infantile îngrijorătoare, iar sănătatea mamei este unul dintre factorii principali care să contribuie la diminuarea mortalității infantile”, a declarat Oana Ţoiu pentru Radio România Actualități.

„Se dau în termen de cinci zile din momentul solicitării din partea femeii gravide și, respectiv, a lăuzei să aibă acces la servicii speciale. Ministerul Sănătății ne-a cerut ca să poată să includă în buget, în mod total separat, să aibă acest articol de lege promovat. Am decis în unanimitate să trecem acest proiect de lege”, a spus Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat.

Inițiativa a fost trimisă la Camera Deputaților, care este for decizional.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button