contraceptie

Speranțele unei atlete olimpice se năruie după ce inelul contraceptiv îi provoacă cheaguri masive de sânge

de Steven Ertelt, 21 februarie 2014

Megan Henry se număra printre primele cinci sportive americane la skeleton, un sport de iarnă care se practică pe o pârtie de gheață, cu o sanie pe care sportivul stă cu fața în jos, ghidând-o prin mișcările corpului, la o viteză ce poate atinge și 136 km/h.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dar, când încerca să se califice pentru Olimpiadă, o problemă cu inelul contraceptiv NuvaRing i-a năruit lui Megan speranțele și aproape că i-a luat viața.

În decembrie 2012, la 10 zile după ce a început să folosească respectivul dispozitiv contraceptiv, a început să respire greu. În cele din urmă, problema a devenit atât de gravă, încât abia dacă mai putea vorbi, deși medicii nu găseau cauza. În cele din urmă, unul dintre ei a trimis-o la camera de urgență după ce și-a dat seama că NuvaRing îi produsese tromboză (cheaguri masive de sânge).

„Mi-a răsturnat lumea cu susul în jos. Respiram atât de greu, încât mi-aș fi putut pierde viața. Mi-au spus că aveam cheaguri multiple de sânge în ambii plămâni. Arătau ca niște vopsea aruncată la întâmplare, erau cheaguri peste tot”, a povestit atleta pentru televiziunea EyeWitness News.

A stat 10 zile în spital, aflând că aspirația sa la aurul olimpic avea să rămână un vis îndepărtat. A trebuit să întrerupă antrenamentele pentru un an și a rămas cu sechele pe termen lung: „Dacă ar fi să-mi întemeiez o familie, aș avea sarcină cu risc major. Există pericolul să fac cheaguri și copilul la fel, mă sperie numai să mă gândesc”, spune sportiva.

Ea declară că s-a alăturat altor 3.800 de persoane într-un proces colectiv intentat companiei farmaceutice Merck, deoarece unii dintre ei spun că și-au pierdut fiicele după ce acestea au folosit NuvaRing și au făcut tromboză, exact la fel ca Megan Henry.

În februarie 2014, Merck s-a arătat dispusă să plătească 100 de milioane de dolari despăgubiri dacă 95% dintre ei renunță la proces.

Deși a ratat Olimpiada de la Soci, Megan se va antrena pentru cea de la Pyeongchang, din Coreea de Sud. meganhenry2

Între timp, va lupta în continuare pentru dreptul femeilor de a ști ce riscă atunci când folosesc un contraceptiv. Când a încercat să afle cauza problemelor ei, a trebuit să fie consultată de cinci doctori.

„Dacă îl ascultam pe primul, nu mai eram aici să vă vorbesc”, spune tânăra. Ea acuză că riscul de tromboză e mult mai ridicat decât cel anunțat de compania producătoare a inelului contraceptiv NuvaRing.

Într-un comunicat făcut public de Merck, compania spune: „Există dovezi substanțiale care susțin siguranța și eficacitatea NuvaRing… Deși există un risc foarte mic de formare de cheaguri de sânge la folosirea NuvaRing sau a oricărui alt contraceptiv bazat pe o combinație de hormoni, acest risc e mult mai mic decât cel din timpul sarcinii și al perioadei post-natale. În plus, toate contraceptivele bazate pe combinații de hormoni produse în SUA, printre care și NuvaRing, sunt inscripționate cu o casetă care conține un avertisment legat de incidente cardiovasculare majore, mai ales în cazul fumătoarelor”.

Ce înțelegem de aici?

1.      Că orice sarcină e mult mai periculoasă decât folosirea contraceptivelor bazate pe o combinație de hormoni

2.      Că sportiva era fumătoare

Cum? N-am înțeles bine? Se poate. Logica ne mai joacă și nouă feste uneori.

Surse: Life News, EyeWitness News

Te-ar mai putea interesa:

Marea Britanie: două treimi din femeile care fac avort foloseau contraceptive în momentul concepției
Contracepția de urgență crește rata apariției bolilor cu transmitere sexuală dar nu reduce numărul avorturilor
Un nou studiu dezvăluie că anticoncepționalele pot provoca pierderea vederii
O tânără de 18 ani orbește parțial după 2 ani de medicație cu pilule contraceptive Yasmin
Cum se poate dovedi că metodele contraceptive nu sunt o bună alegere?
Pr. Nicolae Tănase-Anticoncepționalele

 

 

 

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button