Efectele secundare nocive ale metodelor contraceptive
Studii medicale arată că metodele contraceptive cum ar fi folosirea pilulei sau a prezervativului nu sunt benefice sănătății fizice și mintale a femeii.
În cartea Taking Sex Differences Seriously (2004), Steven Rhoads de la Universitatea din Virginia citează cercetările despre efectele negative ale pilulei contraceptive. Nu doar că suprimă plăcerea sexuală la femei, dar dacă este folosită de tinere necăsătorite în căutarea unui soț, le poate face să aleagă partenerul nepotrivit. Cum se întâmplă asta? Pilula le slăbește simțul natural de atracție care le ajută să aleagă un bărbat potrivit din punct de vedere biologic și cu care pot concepe ușor copii sănătoși. Femeia care ia pilula este foarte probabil să ajungă să-și aleagă un soț nepotrivit din punct de vedere biologic. În plus, după ce nu va mai fi sub tratament, nu va mai fi atrasă de el. Și dacă asta nu este suficient, acum există dovezi că o altă metodă contraceptivă, prezervativul, nu este benefică sănătății și bunăstării femeilor.
Jesse Bering face un rezumat al cercetării vaste pe care au întreprins-o psihologii Gordon Gallup, Rebecca Burch și Steven Platek, psihologi. Ei au documentat că, pe lângă spermă care reprezintă mai puțin de 5 procente din lichidul spermatic, acesta mai conține numeroase substanțe benefice femeilor – mai mult de 50 de componente diferite (hormoni, neurotransmițători, endorfine și substanțe imunosupresante), care influențează femeia din punct de vedere biologic, comportamental și psihologic. “Poate cea mai frapantă descoperire a lor sunt substanțele care influențează benefic starea de spirit,” scrie Bering, psiholog și cercetător. ”Există substanțe care au efect anxiolitic, dar nu se limitează la acestea. Lichidul spermatic conține cortizol (crește afecțiunea față de partener), oxitocină (dă o stare de spirit bună), prolactină (antidepresiv natural), substanțe care stimulează producția de tirotropină (un alt antidepresiv), melatonină (induce un somn odihnitor) și chiar și serotonină (cel mai cunoscut neurotransmițător care se pare că induce starea de fericire).”
Atunci când aceste ”medicamente naturale” pătrund în sistemul reproducător al femeii (pe care și medicina modernă îl consideră modul ideal de administrare a medicației pentru că are o capacitate mare de absorbție), substanțele benefice intră în sistemul circulator. Folosirea prezervativului văduvește femeia de aceste substanțe extraordinare, considerate de Bering un adevărat ”Prozac natural”, care ajută la creșterea optimismului și a stimei de sine. Ca urmare, atunci când cei trei psihologi au făcut studiul preliminar cu 300 de subiecți în 2002, au descoperit că tinerele femei care au mărturisit că partenerii nu foloseau niciodată prezervativ aveau o stare de spirit mult mai bună și mai puține simptome depresive, conform Beck Depression Inventory, inclusiv mai puține gânduri suicidale decât cele ale căror parteneri foloseau de obicei sau întotdeauna prezervativul.
Bering relatează că Gallup, Burch și Platek au mai descoperit că ”femeile expuse la spermă se concentrează mai bine și rezolvă mai bine probleme cognitive”. În timp ce acești trei psihologi și Bering nu cercetează relația dintre aceste fascinante descoperiri și căsătorie – o mare scăpare, rezultatele lor sugerează că mariajele în care partenerii nu folosesc mijloace contraceptive servesc intereselor și sănătății femeii, mai degrabă decât moda curentă de coabitare și folosire a mijloacelor contraceptive ale cuplurilor care așteaptă până la 30 de ani sau mai mult până la căsătorie, crezând că pot manipula Mama Natură.
(Jesse Bering, “An Ode to the Many Evolved Virtues of Human Semen,” Scientific American, September 22, 2010.)
Traducere: Cristina Dobrovie