contraceptieviaţa de familie

Când serialele TV influențează demografia…

tele

de Pierre-Alain Depaw, 14 decembrie 2013

Colapsul demografic care afectează planeta astăzi, mai puțin Africa, este rezultatul mai multor cauze.

Se pare că programele TV influențează tot mai mult comportamentul femeilor în ceea ce privește maternitatea.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ann Buchanan, profesor universitar la Oxford și Anna Rotkirch, directoare a Institutului finlandez de studii demografice au condus lucrările unui grup de aproximativ douăzeci de specialiști în demografie. Rezultatul acestui studiu numit «Nivelul fertilității și declinul populației: nu avem timp pentru a avea copii?» este publicat de către Universitatea Oxford. Găsim în el o analiză a acestei influențe a programelor de televiziune.

În unele țări, mai ales în Mexic, serialele TV au fost special realizate pentru încurajarea controlului nașterilor. Prima experiență de acest gen a avut loc în 1977-1978 cu o telenovelă difuzată în premieră și care a durat nouă luni. Diferite elemente ale scenariului predicau contracepția și planningul familial. Alte patru seriale au urmat până la sfârșitul anilor 1980, pe același principiu. Procentul demografic în Mexic a scăzut cu 34%.

Bineînțeles, nu putem pretinde că aceasta scădere demografică își are explicația doar în aceste seriale TV, dar experții sunt de acord asupra eficienței metodei.

Brazilia a fost obiectul aceleași experiențe. În 1960, media copiilor unei femei în această țara era de șase. Astăzi a scăzut la mai puțin de doi copii. Un studiu universitar a analizat 115 seriale de televiziune braziliene difuzate între 1965 și 1999. În aceste seriale, 72% dintre eroi nu aveau copii, iar 20% aveau doar unul. Mimetismul și-a jucat deci rolul său asupra spectatorilor.

Aceeași tehnică a fost folosită și-n India. Un foileton cu succes la publicul feminin, al cărui scenariu susținea că având mai puțini copii trăiești mai amplu și mai deplin pentru tine însuți, avea aproximativ 50 milioane de spectatori la fiecare episod difuzat în anii 1980.

Nu există un astfel de studiu pentru Europa sau pentru America de Nord, apropo de influența programelor TV asupra procentului de fertilitate. Însă nu ne îndoim că stereotipurile mediatice joacă și aici un rol foarte important în comportamentul femeii occidentale.

Sursă: Medias Press

Traducere: Alina Daringa

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button