contraceptie

Un nou studiu dezvăluie că anticoncepționalele pot provoca pierderea vederii

birthcontrolpills-300x214de Nancy Flanders, 22 noiembrie 2013 

Academia Americană de Oftalmologie a dezvăluit în această săptămână încă un motiv pentru a evita anticoncepționalele – riscul pierderii vederii.

Femeile care iau anticoncepționale de peste 3 ani au un risc crescut de a dezvolta glaucom, o afecțiune a ochilor ce poate provoca orbirea. Descoperirile vin dintr-un studiu nou, nepublicat încă, efectuat pe 3.400 de femei cu vârste de la 40 de ani în sus care au participat la Studiul de Examinare a Sănătății și Nutriției din Statele Unite efectuat între 2005 și 2008.

Prin acest studiu s-a descoperit că femeile care iau anticoncepționale, indiferent de marcă, de cel puțin 3 ani, prezintă risc dublu de a dezvolta afecțiunea, care netratată poate duce la orbire.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Studiul nu a descoperit motivul anume pentru care anticoncepționalele pot provoca glaucom; cu toate acestea, studiile anterioare au arătat că estrogenul joacă un rol în dezvoltarea afecțiunii. Multe pilule contraceptive conțin estrogen.

În lumina acestor descoperiri, cercetătorii care au efectuat studiul, inclusiv cei de la Universitatea din California, San Francisco, sfătuiesc doctorii să informeze pacienții de riscurile crescute asociate anticoncepționalelor. Într-un comunicat de presă, Dr. Shan Lin de la Universitatea din California spune:

„Acest studiu ar trebui să fie un impuls pentru ca alte viitoare studii să dovedească legătura cauză-efect dintre pilulele contraceptive și glaucom. În acest moment, femeile care au luat pilule contraceptive de 3 sau mai mulți ani, ar trebui testate pentru glaucom și urmărite îndeaproape de un oftalmolog.”

Glaucomul este alături cancer și tensiunea arterială pe lista problemelor majore de sănătate provocate de pilulele contraceptive. Potrivit Clinicii Mayo, folosirea anticoncepționalelor pentru perioade lungi de timp crește riscul de tensiune arterială mare, cancer cervical, cancer al ficatului și foarte posibil cancer de sân. De fapt, anticoncepționalele  orale (inclusiv pastilele) pe bază de estrogen-progesteron sunt clasificate ca fiind cancerigene de Gradul 1, atât de Organizația Mondială a Sănătății, cât și de Societatea Americană de Cancer. Fiind etichetate ca Grup 1 înseamnă că elementul este „cancerigen pentru oameni” mai degrabă decât „posibil cancerigen pentru oameni”, cum e Grupul 2A. Doar puțin peste o sută de elemente sunt clasificate drept „cancerigene pentru oameni”, deci formele obișnuite de anticoncepționale sunt într-o clasă periculoasă.

În plus, Clinica Mayo spune ca pilulele contraceptive pot crește deasemenea riscul de boli cardiovasculare la femeile de peste 35 de ani care fumează.

Sursă: LiveActionNews

Traducere: Roxana Machidon


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button