libertate de conștiință

Sinuciderea asistată a devenit legală în Hawaii, dar cei mai mulți medici nu sunt dispuși să participe

de Cassy Fiano-Chesse, LiveAction

Hawaii a devenit cel de al șaselea stat american care a autorizat sinuciderea asistată. Legea a fost votată anul trecut și a intrat în vigoare din această lună.

În timp ce instituțiile medicale sunt dispuse să furnizeze medicamentele letale pentru pacienții care doresc să se sinucidă, medicii și farmaciștii sunt aceia care trebuie să le prescrie și distribuie. Legea le respectă medicilor dreptul la libertatea de conștiință. Melinda Ashton, directorul pentru calitate de la Hawaii Pacific Health, unul din cei mai mari furnizori de servicii de sănătate din Hawaii, declară că „nu au identificat, încă, nicio farmacie dispusă să furnizeze medicamentele”. Hawaii Pacific Health și The Queen’s Medical Center au anunțat că farmaciile lor nu vor furniza medicamente letale și nu vor spitaliza pacienți care intenționează să ia astfel de medicamente.

Nu este deloc surprinzător faptul că foarte mulți medici și farmaciști nu sunt dispuși să fie complici la uciderea pacienților și, pe măsură ce sinuciderile asistate se extind, din ce în ce mai mulți medici își reafirmă misiunea, aceea de a avea grijă de pacienți, și nu de a contribui la moartea acestora.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Medicul australian John Obeid a scris în The Daily Telegraph un articol critic la adresa sinuciderii asistate, în care spunea că „Asistarea pacienților în fază terminală prin managementul durerii și sprijin emoțional și psihologic este ceea ce noi deja facem, lucru total diferit față de asistarea deliberată pacienților să moară prin prescrierea de substanțe letale”.

Medicul Gracie Pozo Christie din Washington D.C. scria în The Hill că „Unii din cei mai înverșunați adversari ai sinuciderii asistate sunt medicii și asistentele cu mare experiență în asistarea pacienților să treacă prin șocul unui diagnostic fatal și în lupta acestora din ultimele luni de viață. A deveni un instrument al morții propriului pacient, intră în contradicție directă cu vocația prelungirii și îmbunătățirii vieții”. Recent, Colegiul American al Medicilor a anunțat, de asemenea, că se opune sinuciderii asistate.

Majoritatea celor care aleg profesia de medic, o fac pentru că doresc să vindece, să ajute oamenii. Foarte puțini ar fi dispuși să fie plătiți pentru a ucide. În acest context, nu este surprinzător refuzul furnizorilor de servicii de sănătate din Hawaii de a lua parte la sinuciderile asistate. Întrebarea care se pune, însă, este cât va mai dura până când susținătorii eutanasiei îi vor forța să o facă.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button