Marşul pentru Viaţă

Lia Milousis: A fi pro-viață nu înseamnă doar a te opune la ceva, ci a lupta pentru valoarea fiecărei vieți umane

Lia Milousis, avocat pentru drepturile omului, a vorbit la Marșul Național pentru Viață Canada desfășurat în 9 mai 2024 la Ottawa. Nu a fost prima dată când a fost prezentă la manifestare: la vârsta de 12 ani, Lia câștiga atenția Canadei și a lumii întregi cu un discurs pro-viață pe care l-a pregătit pentru un proiect școlar.


Este greu de imaginat că au trecut deja 15 ani de când am stat pentru prima dată pe acest deal, când aveam 12 ani, și mi-am împărtășit convingerile pro-viață. Mulți oameni au spus că o să mă maturizez și că o să-mi dau seama că m-am înșelat. Și, 15 ani mai târziu, sunt avocat și încă muncesc din greu pentru aceleași valori.

Așa că am vrut să vă împărtășesc câteva gânduri rapid – unul, despre problema avortului. Vedeți că se aud contra-protestatarii. Și eu am urmat studii feministe și de gen, așa că în acel grupul lor ar putea fi unii dintre colegii mei de facultate.

Cu 15 ani în urmă, copilul de 12 ani care eram avea o perspectivă foarte simplă despre avort: Există un copil, avortul pune capăt vieții acelui bebeluș, iar uciderea bebelușilor este greșită. Nu era nimic mai complicat decât trebuie să fie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Susținătorii avortului înțeleg greșit noțiunea de egalitate pentru femei

Vreau doar să înțelegem că punctul de vedere al celor care susțin avortul pornește de la o înțelegere săracă a idei de egalitate în drepturi pentru femei. Drepturile femeilor nu pot avea ca premisă distrugerea și dezumanizarea propriilor copii. Trebuie să luptăm pentru o societate care să înțeleagă că femeile și copiii lor trebuie primiți cu brațele deschise.

Așa cum eu mi-am dedicat viața acestei probleme, v-aș încuraja și pe dumneavoastră să vă dedicați viața nu doar pentru a vă opune avortului, ci și pentru a susține în mod fundamental caracterul sacru al vieții umane.

Mi s-a cerut să vă vorbesc pe scurt – dacă un avocat poate vorbi pe scurt! – despre problema eutanasiei și a sinuciderii asistate. Știți că, până în acest moment, din 2016 până astăzi, aproximativ 45.000-50.000 de persoane au fost eutanasiate în Canada. Erau persoane cu dizabilități, persoane vulnerabile, persoane în vârstă, oameni pentru care ar trebui să luptăm și pe care ar trebui să îi protejăm, nu să îi ucidem.

Pentru mulți dintre noi, este o problemă foarte cerebrală, cu excepția cazului în care a existat o persoană iubită în viața noastră aflată în această situație. Dar, pentru mine, aceasta a devenit din ce în ce mai mult o problemă personală. Pentru că dezbaterea implică și discuții despre sănătatea mintală. Iar eu, ca adolescentă, m-am luptat cu probleme de sănătate mintală.

Și aceleași motivații care au determinat pe cineva să acceseze eutanasia și sinuciderea asistată sunt cele care m-au motivat pe mine să mă lupt cu dependențele, să mă lupt cu automutilarea și să încerc să-mi reiau viața. Așa că vreau să spun că nu este adevărat când vi se spune că această problemă nu vă afectează și că nu ar trebui să vă pese. Această problemă ne afectează.

Ce înseamnă să nu uităm

Sunt sigură că aici astăzi sunt mii de tineri și oameni de toate vârstele care se luptă să-și păstreze sănătatea mintală, care simt efectele dezumanizării în națiunea noastră. Vreau să vă spun că a fi pro-viață nu înseamnă doar a te opune la ceva, ci înseamnă a lupta pentru valoarea inerentă, demnitatea și egalitatea fiecărei vieți umane, indiferent de vârstă, de abilități, de independență sau dependența sa de altcineva, indiferent de oricare dintre acești factori despre care societatea spune că schimbă valoarea cuiva.

Este vorba despre demnitatea inerentă a fiecărei vieți umane. Tema marșului pentru viață din acest an este „Eu nu te voi uita pe tine” (Isaia 49, 15).

Și o parte din ceea ce înseamnă să nu uităm, în contextul avortului, este să ne amintim de copilul nenăscut, care nu are voce și nu poate vorbi pentru el însuși, dar și să ne amintim de femeile care sunt afectate de această problemă, femei ca Nathalie, cărora li s-a vândut minciuna că avortul este în interesul lor.

Și este important să ne gândim la poveștile lor și să înțelegem că, în timp ce alți oameni ignoră aceste povești și ar prefera să trateze avortul ca pe o soluție care vindecă totul, datoria noastră este să ne amintim poveștile acestor femei.

Și apoi, în ceea ce privește problema eutanasiei și a sinuciderii asistate, ceea ce înseamnă să nu uităm niciodată este să nu-i uităm niciodată pe cei în vârstă, să nu-i uităm niciodată pe cei care se luptă cu sănătatea lor mintală, să nu-i uităm niciodată pe cei vulnerabili, să nu-i lăsăm doar pe seama centrelor de îngrijire pe termen lung și să nu-i ascundem, ci să ne amintim de ei în orice moment.

Să nu uităm niciodată înseamnă să purtăm această amintire și, odată cu ea, să purtăm speranța.

Avortul are legătură de sensul pe care îl dăm vieții: Să fim pro-viață zi de zi

Așadar, vreau să spun că, în mod fundamental, aceste probleme legate de avort și eutanasie nu sunt doar probleme politice, ci reprezintă realitatea umanității care se confruntă cu valoarea vieții și cu întrebarea despre sens.

Iar datoria noastră, a celor pro-viață, nu este doar să ne adunăm aici, ci să ne amintim că viața are un sens. Suferința nu înlătură acest sens. Și să luptăm pentru a aduce acest sens în tot ceea ce facem. În a doua parte a zilei de astăzi și în tot restul anului, până ne vom revedea anul viitor, nu uitați să aduceți această viziune pro-viață în tot ceea ce faceți.

Votați pentru un membru al Parlamentului pro-viață, apărați-i pe cei care nu au voce, apropiați-vă de cei care au făcut avort, apropiați-vă de cei în vârstă și de cei vulnerabili.

În timp ce lumea noastră se luptă, în timp ce guvernul nostru se luptă, amintiți-vă să purtați această speranță cu voi oriunde mergeți și să afirmați întotdeauna valoarea și demnitatea fiecărei vieți umane.

Vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce faceți. Țineți-o tot așa! 

VIDEO: Discursul Liei Milousis la Marșul Național pentru Viață 2024 Canada

VIDEO: Discursul pe care Lia l-a pregătit când avea 12 ani



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button