Marşul pentru Viaţă

Președintele Trump a proclamat ziua de 22 ianuarie 2018, care marchează 45 de ani de la legalizarea avortului la cerere în SUA, drept Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane

Chiar în ziua în care a avut loc la Washington, DC Marșul pentru Viață 2018 – „Dragostea Salvează Vieți”, Președintele Donald Trump a semnat un decret prin care a declarat ziua de 22 ianuarie 2018 drept Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane.

Actul are o mare însemnătate, deoarece Marșul pentru Viață se organizează anual de 45 de ani pentru a marca tocmai ziua de 22 ianuarie, când, în 1973, Curtea Supremă a SUA a anulat protejarea de către stat a vieții copiilor nenăscuți prin deciziile Roe vs. Wade și Doe vs. Bolton, dând posibilitatea avortării la cerere a copiilor nenăscuți pe toată perioada sarcinii. Deciziile au fost valabile la nivel federal și au anulat în toate statele SUA legile care protejau viața copiilor nenăscuți.

Redăm primele două paragrafe din decretul președintelui american. Textul integral în limba engleză se găsește pe site-ul Casei Albe.

Astăzi ne concentrăm atenția pe iubirea și protecția pe care o merită fiecare persoană născută sau nenăscută, indiferent de dizabilități, de gen, de felul în care arată sau de etnia sa. O mare parte din suferințele națiunii noastre – de altfel, și din cele ale planetei noastre – s-au datorat unor încercări greșite și rușinoase de a dezumaniza categorii întregi de persoane pe baza acestor caracteristici care nu se pot schimba. Nu putem permite ca această parte rușinoasă a istoriei să se repete sub alt chip și trebuie să fim deosebit de atenți pentru a proteja viața celor mai vulnerabili dintre noi. De aceea am proclamat Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane: pentru a afirma adevărul că viața tuturor este sacră, că fiecare persoană este înzestrată cu demnitate și valoare inerente și că niciunei categorii de oameni nu li se poate refuza statutul de persoane umane.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Venerația pentru fiecare viață umană, una dintre valorile pentru care au luptat Părinții noștri Fondatori, definește caracterul națiunii noastre. Astăzi, aceasta ne determină să promovăm sănătatea femeilor însărcinate și a copiilor lor. Ne îndeamnă să ne preocupăm de mamele singure, de vârstnici și de cei infirmi sau cu dizabilități, de orfani și de copiii aflați în plasament. Ne obligă să ne preocupăm de epidemia consumului de opiacee [analgezice și psihotrope extrase din opiu și care necesită o reglementare mai bună, deoarece fac multe victime în SUA, reprezentând o criză ascunsă de sănătate în prezent – n. ed.] și să le oferim ajutor celor care se luptă cu bolile mintale. Aceasta ne dă curajul de a le lua apărarea celor slabi și neputincioși. Și aceasta contrazice ideea că valoarea noastră depinde de măsura în care suntem planificați sau doriți.

Știința continuă să susțină și să construiască argumentele pro-viață. Tehnologiile medicale ne permit să vedem imaginile copiilor nenăscuți mișcându-și degetele nou formate de la mâini și de la picioare, căscând și chiar zâmbind. Aceste imagini ne prezintă dovezi incontestabile că bebelușii cresc în pântecele mamei lor, că sunt vieți prețioase și unice, fiecare meritând un viitor plin de promisiune și speranță. De asemenea, în prezent putem face operații copiilor din uter, pentru a preveni bolile care le amenință viața. Aceste progrese medicale importante ne dau posibilitatea să apreciem și mai bine umanitate copiilor nenăscuți.

Astăzi, cetățenii din întreaga noastră țară lucrează pentru cauza vieții și luptă pentru nenăscuți, conduși de dragoste și susținuți atât de știință, cât și de filozofie. Acești americani plini de compasiune sunt voluntarii care ajută femeile în dificultățile sarcinii, facilitează adopțiile și oferă speranță celor care se gândesc la avort sau se recuperează după avorturi. Sunt cadrele medicale care, adesea riscându-și banii pentru traiul zilnic, refuză din motive de conștiință să participe la avorturi. Și sunt legislatorii care susțin standardele de sănătate și siguranță, consimțământul informat, notificarea părinților și interzicerea avorturilor în ultimele luni de sarcină, atunci când bebelușii pot simți durerea. Acești luptători care sunt descurajați de alții, mulți dintre ei călătorind în Washington, D.C., în fiecare an pentru Marșul  pentru viață, schimbă inimile și salvează vieți prin apărarea lor plină de pasiune și grija iubitoare pentru toate viețile omenești. Din fericire, numărul avorturilor, care a înregistrat o scădere constantă din 1980, se află acum la un minim istoric. Deși lupta pentru protejarea vieții nu este încă încheiată, ne angajăm să susținem în fiecare zi pe toți cei care nu pot vorbi de la sine.

PRIN URMARE, ACUM, EU, DONALD J. TRUMP, Președintele Statelor Unite ale Americii, în virtutea autorității cu care am fost învestit prin Constituție și legile Statelor Unite, proclam ziua de 22 ianuarie 2018 drept Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane. Îi chem pe toți americanii să reflecte asupra valorii vieții noastre; să le răspundă celorlalți având în minte demnitatea cu care toți sunt înzestrați; să acționeze cu compasiune față de cei infirmi, care au dizabilități sau alte neputințe fizice; să treacă dincolo de aspectele externe care ne separă și să îmbrățișeze umanitatea care ne unește pe toți.

PENTRU A CERTIFICA ACEASTA, mi-am pus aici semnătura în ziua a nouăsprezecea a lunii ianuarie, în Anul Domnului două mii și optsprezece, al două sute patruzeci și doilea an de independență a Statelor Unite Americii.

DONALD J. TRUMP

Sursa: The White House

Citește și INTEGRAL. Cuvântul și rugăciunea Mitropolitului ortodox Tihon, care a deschis Marșul pentru Viață Washington, 2018

Citește și VIDEO și transcriere. LIVE de la Casa Albă: Mesajul Vicepreședintelui Mike Pence către Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC

Citește și VIDEO și transcriere. Donald Trump către Marșul pentru Viață: „Administrația mea va apăra mereu primul drept din Declarația de Independență, dreptul la viață”

Citește și VIDEO, transcriere. Paul Ryan, Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, la Marșul pentru Viață: „Ne străduim să transformăm și mandatul nostru din Congresul SUA într-un Marș pentru Viață”

Citește și VIDEO. Mărturia lui Jaime Herrera Beutler, din Congresul SUA, la Marșul pentru Viață: „Medicii nu mai văzuseră un astfel de copil să supraviețuiască. Dacă mai sunt și alte situații similare?”

Citește și Cătălin Sturza: Mulți dintre creștinii americani l-au votat pe Trump cu speranța că nu-i va obliga să-și încalce convingerile fundamentale că orice ființă umană are dreptul la viață

Citește și FOTO: Sute de mii de americani la Marșul pentru Viață de la Washington, DC. Vezi MESAJELE lor

Citește și VIDEO pe repede-înainte. Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC, filmat de sus

Citește și LIVE stream: Marșul pentru Viață 2018 de la Washigton DC – „Love Saves Lives” („Dragostea salvează vieți”)

Citește și 1973: avortul la cerere devine legal în toate cele 9 luni de sarcină în SUA. 2017: Vicepreședintele SUA: „Viața câștigă din nou în America”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button