Marşul pentru Viaţă

INTEGRAL. Cuvântul și rugăciunea Mitropolitului ortodox Tihon, care a deschis Marșul pentru Viață Washington, 2018

Vineri, 19 ianuarie, IPS Mitropolitul Tihon, de la Orhodox Church of America, a rostit rugăciunea și cuvântul de deschidere la Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC. Redăm transcrierea integrală a cuvântului Înaltpreasfinției Sale.

Nu vin aici să reprezint vreo ideologie sau să vă prezint o gândire nouă.

Nu sunt aici pentru a vă oferi vreo intuiție nouă sau ca să vorbesc pentru alții.

Nici măcar pentru mine însumi nu am venit să vă vorbesc.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sunt aici pentru a rosti cuvântul Evangheliei. Să vorbesc pentru Cel Care Și-a dat viața pentru viața lumii. În această expresie văd rezumată  adunarea noastră în comuniune aici. Și astfel, împreună cu frații mei de rit ortodox și catolic, vă cer să vă alăturați în rugăciune pentru Cel Care Și-a dat viața nu pentru viețile din lume, ci pentru însăși viața lumii.

Doamne Iisuse Hristoase, știm că toate lucrurile și toți oamenii din toate timpurile sunt înrudite într-o unitate care depășește puterea noastră de înțelegere. Prin toate trece o singură viață care susține tot ceea ce respiră și există.

Când ai venit pe lume, nu ai devenit pur și simplu om, ci ai luat această întreagă viață a noastră și te-ai îmbrăcat în ea, făcând dintr-însa cămașa Ta desăvârșit țesută, fără cusătură.

Așa cum viața este una și aceeași, și violența de orice fel este una și aceeași, este sfâșierea cămășii lui Hristos, care are loc în multe feluri: avort, execuții, războaie, rasism, genocid, opresiune, sclavie și ură de orice fel.

Dar esența tuturor acestora este una și aceeași. Sunt simptome ale aceleiași boli: păcatul lumii, la care suntem toți părtași și care este iubirea de sine.

A fi pro-viață înseamnă să înțelegi că violența nu este doar păcatul unora, ci al tuturor, că violența din toate timpurile este păcatul tuturor.

Adevărul este că orice ființă umană are chipul vostru și că orice viață are valoare infinită în voi înșivă, indiferent de păcatele noastre.

Doamne, ne-ai arătat că viața are un singur izvor și o singură biruință: iubirea jertfelnică. Ajută-ne să avem iubire jertfelnică pentru toți și vom birui și noi moartea.

După cum spunea marele sfânt Isaac Sirul, Mai bine să fii prigonit, decât să prigoneşti; să fii răstignit, decât să răstigneşti; să fii nedreptăţit, decât să nedreptăţeşti; să fii clevetit, decât să cleveteşti.

Fiți milostivi, nu neîndurați. Încingeți-vă cu bunătatea, nu cu dreptatea.

Dreptatea nu face parte din viața creștinului. Hristos nu pomenește nimic despre ea în învățăturile Sale.

Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng. Nu certați și nu insultați pe nimeni, nici chiar pe cei care trăiesc în păcate grele.

Pe cel care cade acoperă-l cu haina ta.

Dragi frați și surori, să fim pro-viață! Să nu ne opunem jertfei lui Hristos, Care-Și dă viața pentru viața lumii! Să fim pro-viață și împotriva oricărui lucru care dăunează vieții, împotriva oricărei violențe, în orice situație.

Să fim pro-viață și astfel să nu putem îndura nicio rănire adusă vreunei ființe vii!

Dea Domnul să fim astfel spre slava Atotputernicului Dumnezeu care S-a arătat ca Sfânta Treime la Râul Iordan, ca Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin!

VIDEO integral
Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC

Din delegația ortodoxă care a participat la Marșul pentru viață desfășurat în 19 ianuarie la Washington au mai făcut parte IPS Mihail al New York-ului (OCA), PS Melchisedec al Pittsburgh-ului (OCA), clerici, studenți teologi și numeroși credincioși ortodocși din Statele Unite.

Înainte de Marșul pentru viață, la ora 9:00, Mitropolitul Tihon a oficiat Sfânta Liturghie pentru Sărbătoarea Botezului Domnului pe stil vechi, la Catedrala Sfântul Nicolae din Washington, DC.

La Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC, IPS Mitropolitul Tihon de la Orthodox Church of America a condus și slujba religioasă pentru copiii nenăscuți. Video aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button