bioetică

Universitatea din București își reiterează susținerea pentru Peter Singer

afis_dhc_singer

 

Pentru a sublinia încă o dată susținerea pe care i-o acordă filosofului Peter Singer, Universitatea din București a publicat ieri pe site-ul Facultății de Filosofie un comunicat prin care își reafirmă aprecierea pentru acesta:

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Singer, Universitatea din București onorează performanțele profesionale ale unei personalități recunoscute la nivel mondial ca fiind un gânditor complet, ce stă drept exemplu pentru aplicarea gândirii filosofice cu scopul îmbunătățirii vieții oamenilor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Comunicatul e însoțit și de un afiș oficial al evenimentului de decernare a titlului – o acțiune de PR cum mai rar am văzut pentru a promova astfel de evenimente academice. Parcă universitarii bucureșteni s-ar strădui să le dea cu tifla celor care și-au permis să le atragă atenția că australianul face apologia uciderii în scop utilitar.

De asemenea, un răspuns transmis de Universitatea din București la solicitarea expresă a ziariștilor de la ActiveNews.ro și publicat pe site-ul respectiv de știri sună astfel:

În urma reacțiilor apărute în mass-media, a unor scrisori și solicitări adresate conducerii Universității din București, Senatul Universității din București, forum ce aprobă conferirea titlurilor onorifice, a supus azi, 20.05.2015, spre dezbatere, criticile formulate privind decizia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa renumitului filosof Peter Singer.
Din discuțiile purtate au rezultat următoarele aspecte:
1.Distincția ce urmează a fi acordată reflectă recunoașterea reputației științifice de care se bucură profesorul Peter Singer în mediul academic internațional și nu afilierea Universității din București la toate opiniile formulate de către acesta
2.Activitatea științifică suscită în permanență controverse, uneori extrem de aprinse. Universitatea din București continuă să susțină principiile libertății de expresie și al dezbaterii libere și responsabile a ideilor în mediul academic.
În final, menționăm că profesorul Peter Singer și-a manifestat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor și controverselor care îl privesc prin intermediul mass-media și a cercurilor de specialitate.
Citind așa ceva, nu poți să nu-ți amintești – culmea ironiei! – că, la începutul anului, Universitatea din București a refuzat organizarea unei conferințe despre tulburarea identității de gen argumentând tocmai că susține dezbaterea „liberă” de idei și:
angajamentul față de diversitatea culturală și de opinie și față de dreptul la liberă exprimare.
(conform unui comunicat care nu se mai regăsește pe site-ul universității, ci doar pe cel al Asociației Accept).
Așadar, prestigioasa instituție de învățământ este foarte deschisă la dezbaterile de idei – cu condiția să fie numai anumite idei.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button