bioetică

Introducerea acordului prezumat pentru donarea de organe va favoriza traficul ilegal de organe

După introducerea acordului prezumat în legea vaccinării obligatorii, în România acest concept extrem de controversat apare într-un alt proiect de lege sensibil: legea transplantului uman, care se află în dezbaterea Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Opt organizații non-guvernamentale au cerut ca acordul pentru donarea de organe să rămână unul informat și explicit, pentru a evita traficul de organe și a nu intra în contradicție cu principiul autonomiei persoanei și cel al consimțământului informat.

De asemenea, și Biserica Ortodoxă Română, și Biserica Romano-Catolică din România au solicitat ca acordul pentru transplant să fie acordat explicit și să nu fie prezumat:

Actul de donare va fi expres și nu prezumat.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se impune solicitarea și obținerea consimțământului în scris prealabil, expres și liber al donatorului sau al persoanei terțe căreia legea îi permite acest fapt.

http://patriarhia.ro/transplantul-de-organe-1451.html

Descarcă memoriul celor opt organizații de aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button