Curtea Europeană a Drepturilor Omului decide că un pacient cu dizabilități poate fi înfometat până la moarte împotriva voinței sale
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie prin care un pacient cu dizabilități poate fi înfometat până la moarte împotriva voinței sale.
Vincent Lambert, un pacient tetraplegic aflat în stare de conștiență minimă în spital timp de șase ani, după un accident de mașină, primește în prezent apă și mâncare printr-un tub de hrănit. Decizia de a opri hrănirea intravenoasă și apa a divizat familia sa. Doctorii și soția sa voiau să-l lase fără hrană până moare, în timp ce părinții, care s-au opus vehement opririi vieții sale, au dus cazul în judecată.
În Ianuarie 2014, un tribunal din Franța a decis împotriva înfometării sale până la moarte. Dar, pe 5 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis decizia sa și, prin vot de 12 la 5, a decis că un stat poate să-i ia lui Lambert viața împotriva voinței sale, refuzând și să mai asculte plângerea părinților săi despre tratamentul inuman la care a fost supus de trei ani, datorită opririi fizioterapiei.
Grégor Puppinck , reprezentantul unui grup pro-viață, remarca: „Astfel, Curtea nu numai că susține că, în Europa, putem legal produce moartea unui pacient invalid care nu dorește să moară, dar, mai mult, neagă protecția Convenției împotriva tratamentului rău, astfel reintroducând posibilitatea eutanasierii unui pacient, chiar dacă asta este exact împotriva ideologiei pe care Convenția Europeană a Drepturilor Omului a proclamat-o în 1950”.
În 1946, în timpul proceselor de la Nurenberg, medicii care practicaseră eutanasia pe pacienți cu dizabilități au fost condamnați. Aceste convingeri au fondat etica medicală contemporană. Pentru prima dată, Curtea acordă statelor o limită de apreciere în obligațiile lor pozitive de a respecta viețile oamenilor, limită bazată în particular pe jurisprudența avortului.
Această decizie riscă „moartea legală” a zeci de mii de pacienți din Europa aflați în aceeași situație cu Vincetn Lambert.
În dezacord cu decizia, cei 5 avocați de partea părinților lui Lambert au declarat: „Încă o dată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului transformă drepturile omului într-o ideologie umanistă și utilitaristă”.
Sursă: LifeNews.com
Traducere și prelucrare: Liliana Puescu
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.