valorile familiei

Un efort mic pentru voi, un pas mare pentru salvarea vieții unor copii, a unor familii, a unor suflete de părinți

unnamed

Dragi prieteni ai stiripentruviata.ro,

Așa cum poate ați observat, în subsolul articolelor publicate pe saitul nostru facem de fiecare dată un apel pentru cei care vor să traducă în regim de voluntariat materiale pentru noi.

Însă, în afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Pentru exemplificare, veți găsi câteva modele despre cum și cât de scurte ar trebui făcute astfel de sinteze la finalul apelului. Sintezele pot fi făcute și mai scurte decât în aceste exemple. Practic se poate ajunge la doar 10% din articolul original sau până la un singur paragraf pentru o știre. Uneori e suficient de tradus primul și ultimul paragraf al știrii, alteori doar primul paragraf.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Aceste articole prescurtate au două avantaje.

În primul rând, fiind mai ușor de făcut decât traducerile integrale și, sperăm, vor fi mult mai numeroase, ele pot transmite o imagine mai amplă și foarte necesar de cunoscut a ce se întâmplă în domeniul pentru viață și pentru familie în SUA, în principal, și apoi în Europa și în celelalte țări din lume.

Această imagine este foarte importantă, pentru că mulți oameni își întemeiază alegerile și convingerile pe alegerile și convingerile altora. Dacă nu cunoaște nicio persoană „realizată” care să aibă un copil cu Sindrom Down, atunci e greu de crezut că cineva acceptă ușor să nască un copil diagnosticat cu SD. Dar când afli că Charles de Gaulle a avut o fiică cu SD, când afli că Sarah Palin, candidată pentru funcția de vicepreședinte al SUA în 2008, fost guvernator al statului Alaska, are un băiat cu SD (al cincilea copil al familiei), lucrurile se schimbă. Nu e nevoie să cunoști toată viața acestor persoane publice și a relației lor cu copii cu SD, e suficient doar să cunoști situația pentru a recepta mesajul „există succes social și există oameni din elita lumii care au copii cu SD și sunt OK cu asta”. Mici știri despre ei mai adaugă un element adevărat și o încurajare în mintea și sufletele celor la care vor ajunge aceste știri și vor duce la salvarea vieții unor copii diagnosticați cu SD.

În al doilea rând, în mod obiectiv trebuie să recunoaștem că puțini oameni în România, Republica Moldova sau români din afara granițelor lucrează permanent într-un domeniu în care au nevoie de multe cunoștințe pentru viață și pentru familie. Majoritatea cititorilor sunt persoane care au nevoie de aceste știri pentru a-și contura și aprofunda viziunea lor și a familiei lor despre această problematică pentru viață și pentru familie. Pentru ei, lungimea unui articol și mai ales luxul de amănunte devin uneori un obstacol, în lipsa timpului necesar și a capacității de a intra în amănuntele unei situații din alt spațiu de civilizație.

Să luăm ca exemplu una dintre ultimele știri de pe LifeSiteNews: https://www.lifesitenews.com/news/150-poles-protest-outside-canadian-embassy-to-support-mary-wagner

Mary Wagner, tânăra canadiancă care se lasă arestată periodic de câțiva ani pentru că protestează în clinicile de avorturi, este o persoană extrem de cunoscută în Polonia. Când a făcut în octombrie 2014 o vizită în această țară, a fost primită „ca o vedetă rock” https://www.lifesitenews.com/opinion/pro-life-prisoner-of-conscience-mary-wagner-gets-rock-star-treatment-in-pol .

Pe 24 decembrie 2014 a fost din nou arestată, iar acum postește și se roagă pentru o deținută care dorește să facă avort, copilul cu care este însărcinată având șase luni și jumătate.

În Varșovia a avut loc prima demonstrație de protest pentru arestarea acestei tinere în fața Ambasadei Canadei, iar alte demonstrații vor urma la Berlin în acest sfârșit de săptămână, și la Ambasadele Canadei din Italia, Franța, Spania și Belgia.

Și acest articol este lung și plin cu informații deosebite, dar măcar faptul că oamenii din diferite țări protestează pentru arestarea tinerei care oferă flori femeilor în clinicile de avort ar fi bine să fie cunoscut și în România și Republica Moldova. Poate așa se vor găsi și aici oameni care să fie alături de Mary Wagner. Pentru că la noi în țară Mary Wagner, un adevărat erou al secolului XXI, este cvasi-necunoscută.

Alte știri care în aceste zile pot fi prescurtate foarte mult sunt cele care alcătuiesc țesătura de evenimente care culminează cu Marșul pentru viață din Washington, pe 22 ianuarie, cea mai mare demonstrație pentru viață din lume. De exemplu https://www.lifesitenews.com/news/house-to-vote-on-20-week-abortion-ban-on-42nd-anniversary-of-roe-v.-wade

Pe scurt: decât să nu avem acces deloc la aceste știri în limba română, credem că este mai bine să oferim esența lor, în câteva propoziții, iar cine dorește să afle mai mult se poate informa din articolul original în engleză.

Dragi prieteni,

Dacă 35 de voluntari ar putea face O SINGURĂ PRESCURTARE pe săptămână ar însemna că avem nu mai puțin de 5 ARTICOLE ÎN FIECARE ZI. Vă rugăm mult să luați în considerație disproporția între efortul personal și efectul comunitar și să încercăm împreună să folosim această posibilitate fantastică.

Un efort relativ mic a 35 dintre voi ar însemna, astfel, un pas uriaș pentru stiripentruviata.ro, adică pentru informarea vorbitorilor de limbă română, pentru salvarea vieții unor copii, salvarea unor familii, salvarea unor suflete de părinți.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com.

Pentru exemplificarea unor prescurtări vă recomandăm următoarele articole apărute deja pe stiripentruviata.ro:
Statele Unite: Guvernatorul statul Kansas a declarat în discursul de învestire că dreptul la viață este fundamentul societății americane
62 de femei care au fost infectate cu virusul Hepatitei C la un centru de avort târziu din Australia au câștigat 13,75 milioane de dolari
O femeie însărcinată care a decis să piardă un ochi afectat de cancer, pentru a putea naște copilul, are nevoie de rugăciune și de ajutor financiar
Părinți indignați după ce la premierea unui concurs de actorie pentru elevi au fost oferite ca premii jucării sexuale


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

3 Comments

  1. Daca este vorba de a sintetiza informatia din limba romana tot in limba romana as putea ajuta.Daca va referiti la traduceri nu ma descurc.

  2. Sunt profesor de 16 ani si iubitor si cunoscator bun al limbii romane, pot sintetiza si eu materialele primite in limba romana. Servesc cu placere daca pot ajuta. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button