bioeticăstudii şi cercetări ştiinţificeviol

Cazul Răducă suscită întrebări despre ce valori susține conducerea Universității din București

Într-un comunicat al Universității din București, această instituție „se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile” și menționează că „Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie”.

Pr. Vasile Răducă și-a dat demisia din funcția pe care o deținea, iar la toamnă se va pensiona. Dar rapiditatea conducerii Universității din București a atras atenția în mediul online și au apărut reacții care remarcau dubla măsură etică a Universității din București.

Un teolog ortodox și unul greco-catolic au remarcat că universitatea bucureșteană cere demisia pentru declarații referitoare la viol, dar a acordat fără probleme titlul de Doctor Honoris Causa unui promotor al infanticidului, Peter Singer.

În 1979, Singer a scris în cartea Practical Ethics publicată la Cambridge University Press:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Copiii umani nu au conștiință de sine și nu sunt capabili să priceapă faptul că există. Nu sunt persoane. În consecință, viața unui nou-născut are o valoare mai mică decât viața unui porc, a unui câine sau a unui cimpanzeu”.

Peter Singer, în Practical Ethics, Cambridge University Press, 1979

În 2001, Singer afirma că sexul între specii nu reprezintă o ofensă adusă demnității noastre ca ființe umane.

Comunicatul care cerea demisia părintelui Răducă îndemna presa să o contacteze pentru mai multe detalii pe Mirabela Amarandei, Purtător de cuvânt al Universității din București (foto sus). Mirabela Amarandei este fost purtător de cuvânt al Ministerului Educației în Guvernul Cioloș și susținătoare a formațiunii politice PLUS.

Amarandei este o apropiată a atât a membrilor PLUS, precum Vlad Voiculescu, cât și a grupului de experți care gravitează în siajul UNICEF și promovează educația sexuală și educația parentală ideologizată. Susține ideologia LGBT prin intermediul fotografiei de profil de pe Facebook.

Pentru cei care nu-și mai amintesc scandalul din vara trecută, la început de vacanță, pe site-ul Ministerului Educației se punea în dezbatere, fără știrea ministrului de atunci, Valentin Popa, re-educarea părinților „atașați valorilor care s-au transmis tradițional”. Documentul, intitulat Strategie Națională de Educație Parentală, propunea finanțarea cu 70 de milioane de euro a unei rețele de educatori parentali despre care ulterior s-a aflat că ea există deja, creată cu sprijinul UNICEF și al unei fundații elvețiene.

Documentul a fost ulterior retras de ministrul Valentin Popa, cu precizarea că ministerul nu și-o asumă și cu menționarea ONG-urilor care l-au redactat. Practic, dacă citeai bibliografia din care s-a născut controversatul document, găseai oameni care lucrează și la minister, dar și la ONG-uri, și la UNICEF (de altfel, documentul plagia un paragraf întreg dintr-un studiu UNICEF mai vechi). Din acest anturaj face parte și doamna Amarandei, responsabilă cu comunicarea la Universitatea din București.

Dacă Rectorul Mircea Dumitru și conducerea UB își fac un titlu de glorie din introducerea eticii universitare în instituție și condamnă prompt declarațiile greșite ale unui profesor la teologie, oare nu ar fi frumos să fi dat dovadă de aceeași măsură etică și când i-a asumat pe promotorii „eticii aplicate” care girează infanticidul?

Peter Singer: Cum se poate transforma uciderea unui copil în mai multă fericire și de ce să experimentăm pe bebeluși orfani mai degrabă decât pe animale

Universitatea din București acordă titlul de Doctor Honoris Causa unui susținător al infanticidului

Reacții pe Facebook la ipocrizia rectorului Mircea Dumitru de la Universitatea din București față de cazul preotului Răducă


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button