familieMarxism cultural

Ministerul NU își asumă strategia de educație parentală. A fost creată de UNICEF și trei organizații românești

Ministerul Educației Naționale precizează, într-un răspuns pentru Stiripesurse.ro, că a retras proiectul strategiei naționale de educație parentală, în urma opiniilor primite. Instituția a trimis documentul înapoi la inițiatori, cu precizarea că nu își poate asuma forma pusă în dezbatere publică. Precizările MEN:

Proiectul de strategie la care vă referiți a fost elaborat în cadrul programului „Promovarea strategiei naționale pentru educația parentală”, implementat de Fundația Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) și Organizația Formation des Parents din Elveția și a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției.

Draftul Strategiei Naționale pentru Educație Parentală a fost definitivat de către UNICEF și Fundația Copiii Noștri, ca urmare a contractului de consultanță încheiat între UNICEF și Fundația HoltIS.

În acest moment, proiectul „Strategiei Naționale pentru Educație Parentală” a fost retras de pe site-ul Ministerului Educației Naționale și din consultare publică și a fost retransmis inițiatorilor. Dat fiind feedback-ul colectat din partea persoanelor interesate, precum și necesitatea de a îmbunătăți proiectul de strategie, MEN nu își poate asuma în actuala formă acest document.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nota redacției:

În imaginea de mai sus:

  • Mirabela Amarandei, Purtător de cuvânt al Universității din București, fost purtător de cuvânt al Ministerului Educației Naționale (2016 – Cabinetul Cioloș)
  • Luminița Costache, Specialist Educație, UNICEF România
  • Mihaela Tania Irimia (Sandu), Director General, Direcția Generală Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial (DGETIPG), MEN
  • Pieter Bult, Reprezentant UNICEF România
  • Gelu Duminică, Director Executiv la Fundatia Agenția de dezvoltare comunitară ÎMPREUNĂ
  • Liliana Preoteasa, Director, Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE), MEN
  • Ștefan Cojocaru, profesor de sociologie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași și directorul Fundației Holt Romania – Filiala Iași (HoltIs)
  • Ciprian Fartușnic, Cercetător, ISE, fost Director General ISE (până în decembrie 2018)

Din imagine lipsește echipa care a elaborat două studii (în 2011 și în 2016) despre necesitatea educației parentale în România:

  • Viorica Preda, Inspector General la Direcția Generală Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial (DGETIPG) din MEN (cea care în 2016 a cerut să nu se mai serbeze Crăciunul în grădinițe)
  • Martha Iliescu, Președinte Fundația Copiii Noștri
  • Adina Ovedenie, Director, Fundația Copiii Noștri.

Studiul lor din 2011 a fost publicat și girat de UNICEF. Din el, Strategia de educație parentală a preluat cel puțin două paragrafe fără să le marcheze ca atare. Iar în prefața celui din 2016 scrie că Ministerul Edcuației, în formula de atunci, susținea proiectul și că rezultatele „vor fi preluate și asimilate în conținutul Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”. Imediat după studiul din 2011, Fundația Holt România – Iași (HoltIs), în parteneriat cu UNICEF România, a început demararea proiectului „Dezvoltarea unei rețele de educatori parentali/traineri”. Acest proiect a dezvoltat o rețea națională de educatori parentali care au ajuns la sute de părinți cu programele lor.

Bibliografie:

Studiu-privind-necesitatea-implementarii-Strategiei-Nationale-Integrate-de-Formare-si-Dezvoltare-a-Competentelor-Parentale, de Viorica Preda și Adina Ovidenie, Martha Iliescu (coord.), Luminița Costache (responsabil proiect din partea UNICEF) (2011)

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi Fundaţia „Copiii Noştri” au lansat proiectul „Promovarea Strategiei naţionale de Educaţie Parentală”, în cadrul căruia va fi elaborată o strategie în domeniu, document care ar trebui transformat ulterior în politică publică.

Abordarea pozitivă a comportamentului copiilor. Ghid pentru încurajarea reacțiilor pozitive de Ștefan Cojocaru (coord.), elaborat de HoltIS, coordonator UNICEF: Luminița Costache (2015)

Ce este educația parentală? Ghid pentru încurajarea educației parentale de Ștefan Cojocaru (coord.), elaborat de HoltIS, coordonator UNICEF: Luminița Costache (2015)

Studiu de cercetare cu privire la educația parentală și nevoia de servicii de sprijin pentru părinți, de Viorica Preda și Adina Ovidenie, Martha Iliescu (coord.), Luminița Costache (responsabil proiect din partea UNICEF), elaborat de Fundația Copiii Noștri, FONPC, UNICEF (2016)

Ghid pentru profesioniștii care organizează cursuri de educație parentală și întâlniri cu părinții Fundația Copiii Noștri (elaborat în cadrul proiectului Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală)

Joi, 22 februarie 2018, la hotel „Mercure” Unirii București, a avut loc conferința de final a proiectului
„Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției,
prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul a fost implementat de
Fundaţia Copiii Noștri în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil şi cu
organizația elvețiană Formation des Parents-CH. La conferinţă au participat reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi Catolice, care au declarat ulterior că nu au sesizat derapaje ideologice la discuţiile de la eveniment.

Zilele europene de sprijin parental și educație parentală la Iași, 19-20 aprilie 2018

Cum a girat un reprezentant al Bisericii, fără să vrea, controversata strategie de educație parentală promovată de FONPC

Cum a ajuns și reprezentantul Bisericii Catolice să participe la lansarea strategiei de educație parentală


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button