Universitatea din București acordă titlul de Doctor Honoris Causa unui susținător al infanticidului
Ceva e în neregulă cu lumea: și-a ieșit din țâțâni, vorba unui celebru personaj shakespearian. Mai ales lumea universitară. Centrul de Cercetare în Etică Aplicată de la Universitatea din București, care anul trecut l-a invitat în România pe filosoful Julian Săvulescu, acordându-i și titlul de Doctor Honoris Causa al universității, recidivează, invitându-l să conferențieze la București chiar pe Peter Singer, maestrul lui Săvulescu și conducătorul tezei de doctorat a acestuia.
Anul trecut scriam că gândirea lui Săvulescu, elev al lui Singer, se încadrează în mod declarat în tiparele eugenismului, pe care îl împinge la extreme – o atitudine care de altfel reprezintă consecința firească a darwinismului adoptat cu frenezie religioasă și de el, și de „maestrul” său. El susține interzicerea obiecției de conștiință la medici, lărgirea definiției de moarte pentru a putea colecta organe de la pacienți vii cu prognostic foarte rezervat și „obligația morală” a părinților de a naște numai copii cu un scoring genetic excepțional.
Citește și Filosoful Julian Savulescu, doctor honoris causa, sau anularea libertății în numele binelui comun
Conform minutei ședinței Senatului Universității din București din data de 17.12.2014 (punctul 23), lui Peter Singer i se va acorda de către respectiva instituție bucureșteană titlul de Doctor Honoris Causa.
Citește și Societatea civilă și părinții copiilor cu dizabilități cer Universității din București să nu omagieze un susținător al infanticidului
Surse online informează că ceremonia va avea loc pe 21 mai, în Aula Magna a Universității din București, a doua zi după conferința susținută de acesta la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată al Facultății de Filosofie, conferință intitulată: „The most good you can do with applied ethics” („Cum poți face cel mai mult bine cu etica aplicată”).
Două observații cu privire la titlul conferinței și la numele Centrului de Cercetare în Etică Aplicată:
- e greu să faci distincții și afirmații cu pretenție științifică atunci când percepi binele ca pe ceva mai mult sau mai puțin prezent într-o acțiune; lucrurile sunt mult mai clare dacă adopți o etică în care binele nu are grade de comparație, ci este înțeles ca prezent sau absent
- transformarea eticii în „etică aplicată” dă de înțeles că principiile morale depind de context
Scrierile lui Peter Singer, modelul academic al lui Săvulescu, justifică moral avortul și infanticidul și vorbesc despre om ca despre un „animal non-uman”. Prezentăm mai jos câteva extrase din opera sa.
Copiii nenăscuți și bebelușii sunt non-persoane și ar putea chiar să aibă o viață mai puțin valoroasă decât a unui animal:
Dacă savanții nu ar fi pregătiți să experimenteze pe nou-născuți umani, atunci disponibilitatea lor de a utiliza animale non-umane dezvăluie o formă nejustificată de discriminare pe bază de specie, din moment ce maimuțele, măgarii, câinii, pisicile, șoarecii și alte animale adulte sunt mai conștiente de ceea ce li se întâmplă, mai capabile de auto-gestionare și, după cât ne putem da seama, sunt cel puțin la fel de sensibile la durere ca și nou-născuții umani.
Peter Singer, “Tools for Research” („Instrumente de cercetare”),
în Writings on an Ethical Life („Scrieri despre o viață etică”), Harper Collins, London, 2000, p. 52
Odată ce dăm la o parte hocus-pocusul religios care înconjoară termenul de «uman», putem continua să-i vedem pe membrii speciei noastre ca fiind înzestrați cu raționalitate, conștiință de sine, capacitate de comunicare și așa mai departe într-o mai mare măsură decât cei ai oricărei alte specii, dar nu vom mai privi ca sacrosanctă viața fiecărui membru al speciei noastre indiferent de capacitatea sa de viață inteligentă sau chiar conștientă.
Peter Singer, “Sanctity of Life or Quality of Life?” („Sanctitatea sau calitatea vieții?”),
în revista Paediatrics, 1983, 72:1, 128-9
…ar trebui să admitem faptul că, dacă o ființă este umană și vie, nu înseamnă de la sine că este greșit să-i luăm viața
Din Rethinking Life and Death: The Collapse of Our Traditional Ethics
(„Regândirea vieții și a morții: prăbușirea eticii noastre tradiționale”)
Copiii umani nu au conștiință de sine și nu sunt capabili să priceapă faptul că există. Nu sunt persoane.
Din Practical Ethics („Etica practică”), ediția întâi,
Cambridge University Press, 1979, pp. 122–123
Știți ceva, eu nu vreau să plătesc mai mult pentru asigurarea de sănătate doar pentru a oferi niște tratamente scumpe unor bebeluși care oricum experimentează o calitate a vieții de nota zero.
“Aaron Klein Investigative Radio”, 19 aprilie 2015, citat la wnd.com
Justificarea morală a zoofiliei:
Unul câte unul, tabuurile au căzut. (…) Dacă unele religii încă mai învață că masturbarea înseamnă «abuz de sine», aceasta dovedește cât sunt de desprinse de realitate. Sodomia? Face parte din bucuria sexului, recomandată cuplurilor în căutare de varietate erotică. (…) Dar nu toate tabuurile au căzut. (…) Sexul cu animale continuă clar să rămână tabu. (…) Suntem primate mari. Aceasta nu face ca bariera sexuală între specii să fie normală, nici naturală, orice ar însemna aceste două cuvinte de care se face prea mult uz, ci înseamnă că nu mai este o ofensă adusă statutului și demnității noastre ca ființe umane.
Din „Heavy Petting”, în revista Nerve, 2001
Într-o lume normală, o gândire ca a lui Singer și a lui Săvulescu ar fi calificată drept anti-socială și boicotată în mod unanim. Dar, cum „lumea și-a ieșit din țâțâni”, vorba lui Hamlet, gâdirea acestui pontif al culturii morții este aclamată de instituții internaționale de prestigiu.
Astfel, poate că Universitatea din București nu este atât de condamnabilă pentru atitudinea ei, dacă ne gândim că Peter Singer este profesor la o instituție de prestigiu precum Princeton University (SUA) și a primit din partea statului australian, unde își are rezidența, cea mai înaltă distincție, cea de Companion of the Order of Australia (AC).
Probabil că noile elite create în laboratoarele universităților lumii trebuie să aibă chipul unor astfel de guru.