bioetică

Universitatea București te vrea „Charlie”. Sau mort

113123

de Mihai Șomănescu, editor, Active News

Îmi este foarte greu să scriu aceste rânduri, mai ales că este o zi de sărbătoare așa de importantă. Aș fi vrut să mă gândesc numai la înaintașii mei și ai noștri, care s-au înălțat și ei, prin sacrificiul de sine, asemenea lui Hristos.
Din păcate, nu pot să nu remarc gestul pe care Universitatea București a ales să-l facă, tocmai azi, în deplină cunoștință de cauză. Spun în deplină cunoștință de cauză pentru că, în urma protestelor primite, mai-marii Universității bucureștene nu au dat înapoi și și-au asumat alegerea făcută.
Iar răspunsul trădează ipocrizia. Exact ipocrizia care i-a cuprins pe unii odată cu „Je suis Charlie”. Să răspunzi, cu cinism, că „Distincția ce urmează a fi acordată reflectă recunoașterea reputației științifice de care se bucură profesorul Peter Singer în mediul academic internațional și nu afilierea Universității din București la toate opiniile formulate de către acesta”, este o insultă adusă inteligenței noastre.
Însă batjocura nu se oprește aici. La punctul 2, Universitatea argumentează: „Activitatea științifică suscită în permanență controverse, uneori extrem de aprinse. Universitatea din București continuă să susțină principiile libertății de expresie și al dezbaterii libere și responsabile a ideilor în mediul academic”.Incredibil!
E incredibil pentru că acum câteva luni, doar, Universitatea București refuza să pună la dispoziție un spațiu – deci nu să onoreze, pentru lansarea cărții Fața nevăzută a homosexualității. Mai mult, s-a dezis de eveniment, deși era vorba despre o carte cu studii științifice, nu de „opinii” formulate de unul sau altul. Atunci, în acel caz, „activitatea științifică” și „dezbaterea liberă și responsabilă a ideilor în mediul academic” n-a mai fost valabilă.
Câți își mai amintesc că standul rganizației „Studenți pentru viață” a fost cenzurat, tot de Universitatea București, la presiunile lobby-ului pro-avort? Atunci cum de n-au mai funcționat principiile „dezbaterii libere” și neafilierea Universității la părerile exprimate în acele cărți?
Paradoxal e că, în cazul lui Singer, intelectualitatea bucureșteană se face că plouă deși acesta susține pe față, o ilegalitate: uciderea copiilor cu dizabilități, ca să nu mai vorbim de zoofilie. În schimb, în cazul cărții de mai sus, s-a invocat…legea!
Iată deci, că în orice rău există un bine. Fără decorarea lui Singer, nu s-ar fi dat în vileag adevărata față a intelectualilor care conduc Universitatea București: falsitatea și ipocrizia lor.
Paranteză: unde sunt acum apărătorii drepturilor animalelor? Se pare că zoofilia, bestialitatea, nu aduc atingere drepturilor animalelor, ci doar obiceiul tăiatului porcului de Crăciun. Unde sunt acum apărătorii copiilor, cei care voiesc să-i protejeze de „traumatizantele” imagini de la ora de religie? Nicăieri. Pentru că se pare că numele lui Iisus este mai periculos pentru un copil, decât a-i spune că atunci când era bebe era mai puțin valoros decât porcul sau oaia. Și că dacă voiai, era ok să-l omori. Pe copil, nu pe porc.
Se dovedește încă o dată a fi adevărată zicala românească, „peștele de la cap se împute”. Căderea poporului român în întuneric, robie și crimă a fost cauzată de distrugerea și apoi coruperea elitelor sale. Înainte se făceau sluj în fața lui Carol al II-lea, al lui Dej și al lui Ceaușescu, justificând orice aberație. Acum se face același lucru, în fața stăpânului global, care bașca, oferă și burse mai mari decât localnicii.
În afară de câteva nume răsfirate, prin țară, intelectualitatea noastră este compromisă. Nu mai are nicio legătură cu ethosul care a creat această țară și a-i asculta reprezintă o cale sigură spre Charlism. Adică spre nimic și spre moarte. Am încheiat paranteza.
Nu este de mirare că Universitatea București nu a ținut cont de faptul că a programat  onorarea lui Peter Singer, chiar de Ziua Eroilor .Altădată, măcar de complezență, ar fi ținut cont de asta.
Acum însă ofensiva e pe față și obiectivul e clar: trebuie să devenim toți, Charlie. Dar, dragi profesori, lectori, academicieni și intelectuali, ați uitat un singur lucru: eroii noștri nu s-au dus să moară pentru Charlie. Într-o zi,nu prea îndepărtată, vă veți întâlni cu ei. Vae victis!


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button