bioeticăstudii şi cercetări ştiinţifice

De ce Elon Musk a investit în domeniul AI: „Dacă nu avem oameni în echipa pro-om, atunci pe cine avem?”

Într-un dialog cu Jordan Peterson care a fost transmis live pe X.com luna trecută, Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a explicat de ce finanțează și cercetări în domeniul Inteligenței Artificiale, înființând organizația OpenAI.


Eram îngrijorat că Larry (Larry Page de la Google – n. red.) nu era suficient de preocupat de siguranța inteligenței artificiale, pentru că, ei bine, părerea lui este că toți ne vom încărca mințile în computere, iar apoi oamenii nu vor mai fi necesari. Iar reacția mea a fost ceva de genul: Cu ce echipă joci, Larry?” a povestit Elon Musk.

„Și am spus că trebuie să ne asigurăm că omenirea prosperă și crește. Dar el mi-a zis că am spus asta fiindcă sunt adeptul speciismului (considerarea unei anumite specii ca fiind mai importantă din punct de vedere etic decât toate celelalte specii – n.red.).”

„Așa că i-am spus: Păi, cred că sunt pro-om. Tu ce ești? Dacă nu ești pro-om, ești pro-altceva. Cred că e o nebunie să nu fii pro-om. Adică, dacă nu avem oameni în echipa pro-om, atunci pe cine avem? Așa că asta a fost realmente ultima picătură. Și mi-am spus: Ei bine, avem nevoie de o nouă companie de inteligență artificială, care să contrabalanseze Google”, a continuat miliardarul.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Pentru că, la momentul respectiv, ei aveau aproape toți marii cercetători în AI. Aveau o putere masivă de calcul, resurse financiare masive. Și era o lume unipolară în ceea ce privește inteligența artificială – o lume unipolară controlată de Larry Page, care avea opinii oarecum mizantrope despre oameni, sau cel puțin era clar insuficient de preocupat de ceea ce s-ar putea întâmpla cu oamenii. Așa că aceasta a fost baza pentru crearea OpenAI.”

„M-a tulburat”, a subliniat Elon Musk. „Așa că m-am gândit că opusul Google ar fi o organizație nonprofit care să fie open source, astfel încât să poți vedea ce se întâmplă, nu o cutie neagră. Și care să nu fie forțată de piață să facă cât mai mulți bani posibil. Astfel, OpenAI a fost inițiată ca o sursă deschisă nonprofit.”

Miliardarul a fondat entitatea ca pe organizație și nu ca pe o companie, deoarece cunoștea presiunea și provocarea cu care se confruntă în special companiile cotate la bursă: „Ești dat în judecată dacă nu maximizezi profiturile. Știi, acționarii. Vei fi reclamat într-un proces colectiv al acționarilor. Asta te va forța să maximizezi profiturile”.

„Uite, pot greși în legătură cu multe dintre aceste lucruri, dar asta am crezut la momentul respectiv. Și am vrut să creez ceva care credeam că va fi opusul polar al Google, care este, evident, o companie cu scop lucrativ și cu sursă închisă, centralizată și nu poți să vezi ce se întâmplă”, a mai pus Elon Musk.


Elon Musk: Un copil este un vot pentru viitor. Cel mai bogat om din lume are 12 copii


„Mi-am pierdut fiul”: Elon Musk despre administrarea de substanțe care blochează maturizarea sexuală la pubertate


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button