Oamenii de știință au calculat energia necesară pentru dezvoltarea copilului în burta mamei: Cifra este uriașă
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Science, energia necesară pentru a susține dezvoltarea unui copil în pântece timp de nouă luni este de aproximativ 50.000 de calorii – cam cât consumă un adult în douăzeci de zile, dar mult mai mult decât se credea anterior.
E ca și cum copilașul, care se dezvoltă de la dimensiunea unei celule până la dimensiunea unui pepenaș pe parcursul celor nouă luni, ar consuma singur 50 de cutii de înghețată, explică cercetătorii.
Estimările anterioare erau mai mici, deoarece oamenii de știință au presupus că cea mai mare parte a energiei ar fi investită în trupul copilașului, care este relativ mic.
Dar Dustin Marshall, un biolog evoluționist de la Universitatea Monash, și studenții săi au descoperit că energia stocată în țesuturile unui bebeluș uman reprezintă doar aproximativ 4% din consumul total de energie al sarcinii. Restul de 96% la sută reprezintă combustibilul suplimentar de care are nevoie corpul femeii.
„Copilul în sine consumă cât marja de eroare a calculului, o eroare de rotunjire a cifrei”, a explicat dr. Marshall, citat de New York Times. „Ne-a luat ceva timp să ne dăm seama de aceasta.”
Descoperirea a apărut în urma cercetărilor îndelungate ale doctorului Marshall privind metabolismul. Diferite specii de animale au diferite nevoi energetice în sarcină. Mamiferele cu sânge cald, de exemplu, pot menține o temperatură corporală constantă și pot rămâne active chiar și atunci când temperatura scade.
Dar a avea sânge cald are și dezavantaje. Menținerea unei rate metabolice ridicate necesită ca mamiferele să consume permanent alimente. Un șarpe cu sânge rece, în schimb, poate face și pauze de săptămâni între mese!
Dr. Marshall și-a propus să întocmească un inventar complet al energiei consumate de zeci de specii pe parcursul vieții lor. El a recunoscut că majoritatea femelelor trebuie nu numai să își alimenteze propriul corp, ci și să ofere energie puilor din pântece.
Expertul și studenții săi au cercetat literatura științifică pentru a găsi informații despre energia stocată în țesuturile fiecărei progenituri și rata metabolică globală a femelelor care poartă pui în burtă – poate fi estimată prin măsurarea cantității de oxigen consumate de mame. Prin agregarea acestor date, au estimat costurile energetice pentru reproducerea a 81 de specii, de la insecte la șerpi și capre.
Cea mai mare surpriză a fost când echipa a descoperit că, la multe specii, costurile indirecte ale sarcinii sunt mai mari decât cele directe. Cele mai extreme rezultate au fost obținute la mamifere. În medie, doar 10% din energia folosită de o femelă de mamifer în timpul sarcinii ajunge la pui.