Bebelușii recunosc fețele oamenilor mai devreme decât ați crede
Pe internet circulă un video foarte popular în care apare un bebeluș care-și întâlnește pentru prima dată mătușa (sora geamănă a mamei). Este fascinant să vezi bucuria cu care o întâmpină micul Felix, apoi cum se uită fix la mama lui parcă spunând “Stai, doamnă, tu ești mama mea.”
Se pare că bebelușii sunt în stare să recunoască fețele la vârste foarte mici, după cum reiese dintr-un studiu publicat recent.
Oamenii de știință de la University of Louvain din Belgia au montat electrozi pe capul a 15 bebeluși cu vârste de la 4 la 6 luni și le-au arătat o succesiune rapidă de imagini cu fețe umane, amestecate cu imagini de animale, plante și obiecte (ca de exemplu lampă sau telefon). Vizualizarea fețelor a activat o zonă din emisfera dreaptă, cea responsabilă cu recunoașterea fețelor.
Au mai fost cercetări anterioare asupra recunoașterii fețelor de către bebeluși, printre care cel foarte cunoscut studiu din 1991 al University of Texas în Austin care arăta că bebelușii preferă să privească fețe atractive. Chiar și nou-născuții aveau aceeași preferință, evidențiată în urma unui studiu din 2000 publicat în Infancy – care afirma, conform psihologului Alan Slater, PhD – “atractivitatea nu este numai în ochiul celui care percepe/observatorului, ci este și în ochiul nou-născutului, posibil chiar dinainte de naștere”
Dar există și știri liniștitoare pentru cei dintre noi care nu suntem perfecți – bebelușii preferă corpurile mai plinuțe, conform unui studiu din 2013 publicat în Journal of Experimental Child Psychology. Când li se arată imagini cu bărbați musculoși, antrenați și altele cu bărbați grăsuți obișnuiți, bebelușii se fixează pe cei mai dolofani. Concluzia studiului – în timpul copilăriei, preferința pentru formele umane sunt o reflecție a expunerii și familiarității, în opoziție cu stereotipurile culturale ale atractivității.
Bravo, copilași!
Traducere: Gabriela Mistreanu
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.