opinii

Cătălin Sturza: „Crimele din Caracal, traficanții de carne vie și întărirea sistemului represiv”

de Cătălin Sturza, Facebook

Prima reacție pe care am avut-o când am început să aflu detaliile cazului din Caracal a fost de compasiune și de indignare; compasiune pentru victime și indignare față de faptele acelui monstru. Apoi mi-am spus: în ce iluzie trăim! Iluzia că am fi protejați de un Stat care, teoretic, ne apără interesele. Un Stat pe care îl plătim ca să ne protejeze pe noi și să protejeze copiii noștri – dar care cheltuiește sume uriașe cu sistemul de informații, ordine publică și justiție pentru a-și proteja, se pare, doar interesele sale.

Această reacție, în fața incompetenței, indolenței și neglijenței strigătoare la cer a poliției, procuraturii, STS, serviciilor, etc (incompetență bătătoare la ochi și recunoscută cel puțin parțial până și de platforme precum G4Media) a fost augmentată de sfidările unor reprezentanți ai acestor profesii, care au aruncat vina de la unii la alții sau au susținut că nu ar fi avut cadrul legal să intervină (lucru fals). Iar indolența și sfidarea ar fi fost suficiente pentru a-mi stârni indignarea. Dar apoi au apărut alte două lucruri care mi-au transformat indignarea în consternare și în greață.

Primul este informația că acel criminal din Caracal ar fi anchetat și într-un dosar legat de traficul persoane. Că ar putea, așadar, să aibă legături cu o rețea de traficanți de carne vie, de fete minore. În urmă cu câțiva ani, presa scria despre cel puțin treizeci de minore, fete de 14-18 ani care au fost victimele unei grupări interlope din Caracal, obligate să se prostitueze; o parte a clientelei ar fi fost formată, se pare, din clienți străini (inclusiv militari americani). Din rețea făceau parte și doi pompieri.

Într-un alt caz, care pare destul de asemănător cu cel de acum, o fată minoră a fost pescuită de o „mașină de ocazie” și a dispărut fără urmă. Poliția nu a mișcat un deget, iar tatăl a pornit o investigație pe cont propriu. Ca să ajungă până la urmă la traficanții de carne vie din Bulgaria. Fata este dispărută fără urmă de 20 de ani.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În orice caz, România este una din țările care figurează oficial pe lista neagră realizată de SUA a traficului mondial de persoane; iar conform Comisiei Europene, România este una dintre principalele țări furnizoare de „carne vie” din cadrul UE.

Al doilea este că unii s-au apucat să instrumentalizeze cazul. În sensul că instituțiile de forță ar fi „timorate” și de aceea nu ar fi acționat corespunzător. De aceea ar fi necesare mai multă putere pentru instituțiile de forță, mai multă supraveghere a populației și mai puține libertăți pentru cetățeanul de rând. Sau chiar în sensul: vă e frică pentru siguranța copiilor voștri? Soluția nu este un Stat care să își apere cetățenii (și nu doar interesele ălora de la putere); soluția este microciparea copiilor; ca și cum copiii ar fi niște pisici sau niște câini. Niște vânzători ambulanți sar din spatele fiecărei tragedii și-și deschid paltoanele în fața noastră: Nu vreți niște protocoale secrete Servicii-Procuratură? Dar mai multe restricții? Dar niște instituții de forță de tip neosecurist? Dar niște microcipuri pentru copii? Luați-le de la noi, ieftin și bun, exact la momentul oportun!

Așadar, pe de o parte incompetență, neglijență și indolență. Pe de altă parte, violență, omucideri, trafic de carne vie și de minore. Deasupra, un sistem represiv care vrea să se întărească pe sine, în interesul său. Și tot acest spectacol macabru se joacă peste și pe viața unor oameni – în fapt, peste viața unor copii nevinovați.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

Alexandra Nadane: „O ecuație fină între responsabilitatea clară a structurilor statului și ce putem face noi”

Alexandru Cumpănașu: „Sunt și eu vinovat pentru ce s-a întâmplat. I-am ținut în brațe pe marii procurori, pe marile Servicii ale țării”

Alexandru Cumpănașu: „Sunt presiuni uriașe care se fac de a ceda, de a nu mai pune presiune pe vestitul Vasilcă. Unii apropiați au încercat să mă domolească”

Mirel Palada: „A trebuit să moară o fată nevinovată ca să înțelegeți și voi, ticăloșilor, ce monstru ați creat”

#alexandranuesingura: PRIMA ȘI ULTIMA DATĂ CÂND AM FĂCUT AUTOSTOPUL

1999. RĂPIRE la Caracal: Tatăl tinerei îl PRINDE pe traficant, poliția îl eliberează. Fata e încă dispărută

Caracal, 2012: Minore traficate pentru sex cu soldații de la Deveselu și managerii austriecii din Olt

Ipoteza EXPLOZIVĂ a unui fost angajat STS: Individul de la Caracal, într-o rețea ce le furniza fete și americanilor de la Deveselu

RAPORT. Cele mai multe persoane traficate în UE provin din România. Copiii, un sfert din persoanele traficate

Fost angajat STS: Decizia CCR pe protocoale nu interzice colaborarea între Poliție și SRI

Narcisa Iorga: „Iohannis, trebuia să ceri demisii cu nume și prenume: șeful STS, procurorul de caz, șeful Parchetului Olt, șeful Poliției Române, șeful Parchetului General”

Iohannis a atacat la CCR legea care ar fi permis salvarea Alexandrei. Și PNL și USR s-au opus legii

STS este FĂCUT PRAF de Asociația europeană a numărului unic de urgență: Din 2015 încoace e reticent să folosească o tehnologie gratuită

Crima din Caracal. Un procuror #rezist (anti-SIIJ) i-a oprit pe polițiști să intre în casă. Judecătorul dăduse ordin să se intre la 06:00

Patriarhia Română: „Compasiune și solidaritate față de familia Alexandrei Măceșanu”

Alexandra Nadane: „Interveniți când cineva are nevoie de ajutor! Drama adolescentei din Olt dispărută după ce a fost luată la ocazie”

Emanuel Buta: „Privirea Alexandrei vine parcă să ne arate cum suntem, dar fără să ne judece”

Familia Șărămăt a fost la Caracal, să se roage pentru Alexandra Măceșanu, altă victimă a abuzurilor și nepăsării autorităților


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button