criza de sarcină

VIDEO. Alexandra Nadane, „Babies Go to the European Parliament”: „Ce putem face pentru femeile în criză de sarcină, dincolo de dezbaterea pro-viață vs. pro-choice”

Intervenție la prima ediție a evenimentului
„Babies Go to the European Parliament”, organizat în 19 martie 2019 la Parlamentul European din Bruxelles.

Întrunirea a reprezentant o inițiativă a Alexandrei Nadane, Director Executiv la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București, concretizată cu sprijinul europarlamentarului independent Cătălin Ivan. Scopul evenimentului este să identifice ce se poate face la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini mamele singure și femeile în criză de sarcină. Vezi lista participanților la finalul articolului.

Sunt în sală persoane care de mulți ani se implică în sprijinirea femeilor în criză de sarcină și oameni pentru care acest eveniment reprezintă un început de drum. Zilele acestea cei care aveți experiență veți fi o sursă de inspirație pentru cei care vor să se dedice acestei cauze. Sprijiniți-i, încurajați-i, vorbiți-le despre munca dumneavoastră. Până acum problematica sprijinirii femeilor în criză de sarcină nu s-a regăsit pe agenda majorității instituțiilor naționale și europene, iar singurii care s-au dedicat, uneori zi și noapte, au fost coordonatorii și voluntarii ONG-urilor, reprezentanților cultelor și ai centrelor de sprijin.

Vă mulțumesc că sunteți aici! Acest eveniment există pentru că prin munca dumneavoastră ați ajutat mai mulți oameni să afle despre problematica femeilor în criză de sarcină și ați pornit dezbateri în spațiul public încurajând oamenii să sprijine femeile în criză de sarcină în locul și în mediul în care își desfășoară activitatea.

Faptul că putem discuta astăzi în Parlamentul European despre ce putem face pentru a sprijini femeile în criza de sarcină arată că eforturile dumneavoastră au prins rădăcini și se dezvoltă.

Se împlinesc 10 ani de când am întâlnit prima femeie în criză de sarcină. De atunci am avut ocazia să stau de vorbă cu sute de femei care au trecut prin aceleași situații. Pentru cei care n-au fost implicați direct, problematica este mai greu de înțeles, dar imaginați-vă o zi frumoasă de vară, cu un cer senin și o atmosferă liniștită, apoi cum dintr-o dată apare o furtună puternică și oamenii aleargă de colo-colo neștiind ce să facă. Starea de incertitudine, frică și disperare se instalează imediat, iar mulți oameni care merg pe stradă se tem să nu se prăbușească vreun panou sau ceva care să-i rănească. O furtună trece în câteva minute sau cel mult în câteva ore, dar o criză de sarcină durează luni de zile, în multe cazuri până la nașterea copilului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Perioada aceea în care mama ar trebui să se bucure liniștită de copilul pe care îl poartă în pântece, să nu aibă griji, să nu fie stresată, să fie înconjurată de dragoste, de sprijinul celor din jur și să se pregătească pentru naștere se transformă adesea în cea mai tensionată perioadă din viața femeii, fiind tulburată adesea de situații critice. Cu astfel de situații se confruntă femei din toate mediile sociale și profesionale, cu studii medii, înalte sau scăzute.

Lumea se prăbușește efectiv pentru o femeie pe care partenerul o părăsește brusc, o amenință sau o abuzează atunci când află că este însărcinată. La fel și atunci când familia îi spune: „nu te mai recunoaștem de fiică”, „la noi în casă nu mai calci”, „fă-ți bagajele și du-te unde vezi cu ochii”. Când angajatorul amenință cu concedierea, în ciuda interdicțiilor legale sau desființează postul, ori când colegii sau membrii comunității sporesc presiunea cu întrebări de tipul: „dar ce îți trebuie un copil acum?”, „dar o să-ți fie greu”, „nu o să te descurci”, în loc să-i fie alături. Dacă aceste situații generează și probleme financiare neprevăzute, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, nu există nici o plasă de siguranță care să ajute o femeie care până atunci a lucrat sau a avut o afacere să-și poată duce sarcina la bun sfârșit fără nesiguranța zilei de mâine.

Ce se poate face pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină? Multe, foarte multe. Invitația mea este să depășim nivelul dezbaterii pro-viață versus pro-choice și să ne gândim fiecare concret la soluții de sprijin, folosind profesionalismul, capacitățile, cunoștințele și resursele pe care le avem noi personal și pârghiile disponibile în cadrul instituțiilor în care lucrează fiecare. Stă în puterea fiecăruia să facă ceva și nu există poziție din care să nu putem ajuta.

E nevoie de o mulțime de lucruri:

  • centre de consiliere în cât mai multe orașe
  • acordarea unei indemnizații pentru femeile însărcinate începând cu a 14-a săptămână de sarcină, pentru acoperirea problemelor neprevăzute, asigurarea unei alimentații sănătoase și a altor nevoi
  • politici publice care să valorizeze statutul femeilor însărcinate, de modalități prin care să nu mai fie discriminate în mediul profesional și în societate
  • instrumente de lucru prin care psihologii, asistenții sociali, medicii, oamenii politici și toate instituțiile să poată oferi sprijin femeilor în criză de sarcină.

Primul pas este să avem deschidere și să vrem.

Al doilea este să investim timp și efort personal.

Iar al treilea să-i mobilizăm pe oamenii din jurul nostru să sprijine.

Toate celelalte se vor adăuga.

VIDEO. Intervenția Alexandrei Nadane

Clic aici pentru VIDEO integral de la eveniment

FOTO. București și Bruxelles: „Copiii merg la Parlament”


„Babies go to the European Parliament”

19 martie 2019, Parlamentul European, Bruxelles

Vorbitori

Cătălin-Sorin Ivan Europarlamentar neafiliat

Alexandra Nadane Director executiv, Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, București

Mărturii despre criza de sarcină

Daniela Bălinișteanu Jurnalist din Iași și mama a 4 copii. Cel de al treilea, Ioana, suferind de o malformație rară, acrania, a trăit doar șase ore după naștere.

Simona Mihălescu Director, Centrul „Elena”, Rădăuţi

Dr. Mirela Letiția Felderean Neonatolog, Cluj-Napoca

Dana Ardelean Director, Centrul „Little Feet”, Baia Mare

Angela Mitu studentă, București

Ioana Picoș, activistă pro-familie, București

Cum să ajutăm?

Pr. Cosmin Brînză Coordonator, Centrul Praesidio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași

Gavriil Tănase Așezământul pentru orfani de la Valea Plopului

Gheorghe Alecsei Director, Fundația „Estera””, Timișoara

Tabita Lois-Botoi Coordonator, Biroul Pentru Viață al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Alba Iulia

Pr. Ilarion Mâță Inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Theodora Vild Profesoară, Casa Corpului Didactic, Slobozia

Adelina Fronea Coach & Senior HR Consultant, București

Răzvan Popovici Consultant politic

Iustina Oprescu Asociația Clujul pentru viață, Cluj-Napoca

Mirela Andrei Asistent social la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București

Anita Radics Președinta Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte, Reșița

Irina Pârâu Platforma „Împreună”, Sibiu

Invitați

Branislav Škripek Europarlamentar, Slovacia

Anna Zaborska Europarlamentar, Polonia


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button