criza de sarcinăMarşul pentru Viaţă

VIDEO. Ioana Picoș, „Babies Go to the European Parliament”: Poate fi criza de sarcină o situație definitorie pentru ceea ce se numește „o societate civilizată”?

Intervenție la prima ediție a evenimentului
„Babies Go to the European Parliament”, organizat în 19 martie 2019 la Parlamentul European din Bruxelles.

Întrunirea a reprezentant o inițiativă a Alexandrei Nadane, Director Executiv la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București, concretizată cu sprijinul europarlamentarului independent Cătălin Ivan. Scopul evenimentului este să identifice ce se poate face la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini mamele singure și femeile în criză de sarcină. Vezi lista participanților la finalul articolului.

Doamnelor și domnilor mă bucur să mă aflu alături de dumneavoastră și să putem discuta despre o problemă extrem de delicată și anume criza de sarcină.

Până acum cinci ani nu știam că există un termen care să definească o situație despre care însă auzisem încă din copilărie. Acea situație când o femeie află că este însărcinată dar, din păcate, nu este susținută, ajutată, sprijinită de partenerul de viață și /sau familie. Acea situație când femeia care află că este însărcinată primește replica „dă-l afară”, sau „nu mă interesează acest copil” sau „dacă nu avortezi, te părăsesc” sau „dacă nu avortezi te dăm afară din casă, de la școală, de la serviciu”. Toate acestea sunt situații de „criză de sarcină” când avortul nu este o opțiune ci se conturează într-o realitate care are titlu de obligativitate.

Avortul devine astfel o sentință atât pentru femeia însărcinată cât și pentru copilul nenăscut. 

Poate această situație să fie definitorie pentru ceea ce se dorește a fi o „societate civilizată”? Cu siguranță, nu. 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Câte astfel de cazuri există? Multe. Și chiar un caz de ar fi, ar însemna două vieți distruse. A mamei și a fătului. Dar statisticile din diferite țări arată că între 60 și 85% dintre femeile însărcinate recurg la avort din cauza lipsei de sprijin din partea celor apropiați.

Avortul este o traumă fizică și psihică cu care femeia este obligată să trăiască tot restul vieții. Avortul vine cu risc de sterilitate și chiar deces. 

Personal cunosc femei care acum au 75-80 de ani și care regretă faptul că și-au avortat copilul chiar dacă poate înaintea aceluia și după el au mai existat alți copii născuți. 

Avortul vine cu riscul de destabilizare a familiei. 

Toți știm că fiecare copil este unic și irepetabil. 

Toate acestea pot fi evitate dacă femeile aflate în criză de sarcină ar primi ajutor. Sunt atât de multe femei care regretă că au făcut avort, sunt atât de multe femei fericite că au ales să își nască pruncii chiar dacă situația din acel moment nu a fost cea mai ușoară! 

Perioada sarcinii este cel mai deosebit moment din viața unei femei. Este totodată și cel mai vulnerabil. 

A purta, a naște și a crește oameni înseamnă cel mai frumos și solicitant aspect al vieții. 

În acești 5 ani de când sprijin femeile aflate în criză de sarcină, viața mi-a oferit multe exemple de situații. De la fete la femei, de la situație financiară precară la lux, criza de sarcină se manifestă identic! 

Femeile se simt abandonate, unele sunt amenințate, bătute. Aceste femei simțeau că nu au încotro și trebuie să facă avort. Dar în clipa în care le întindeam o reală mână de ajutor, situația se schimba instantaneu și faptul că știau că cineva se gândește la ele și la copilul nenăscut, că totuși, cuiva îi pasă, făcea toată diferența!

Pe lângă faptul că putem fi autodidacți și ne putem informa pe marginea subiectului astfel încât să știm să sprijinim femeile în criză de sarcină, mai există ceva ce putem face pentru ele. 

Să facem legi astfel încât dacă familia sau partenerul nu o ajută, să știe că mai are totuși o plasă de siguranță din partea legiuitorului.

Recunoașterea crizei de sarcină ca problemă reală astfel încât femeile să poată primi ajutor social, indemnizații pe timpul sarcinii, posibilitatea de a sta intr-o locuință sigură în cazul în care sunt date afară de către familie, analize gratuite pe timpul sarcinii, gratuitate la vitaminele prenatale, ședințe la psiholog, posibilitatea de a alege o familie adoptivă pentru copil, încă de când copilul este în burtica mamei. 

Toate acestea reprezintă punți care pot ajuta femeile să își nască copiii! 

În România nimeni nu a făcut un sondaj pentru a vedea factorii determinanți pentru care femeile ajung să apeleze la avort. Avem în schimb statisticile din multe alte țări și ele sunt clare. Avortul este consecința lipsei de sprijin pentru femei!

Nu putem nega aceste realități. Nu avem voie să ne prefacem că nu știm, că nu înțelegem, că nu există. Avem în schimb voie să fim buni, să ajutăm, să demonstrăm faptic nu doar declarativ nivelul nostru de civilizație, empatie și umanitate. 

Bărbații adevărați își asumă responsabilitatea propriilor acțiuni. Își asumă familia cu toți copiii, inclusiv cei nenăscuți. 

Femeile adevărate sprijină celelalte femei atunci când au nevoie. Trebuie să ne unim forțele și trebuie să recunoaștem că acel „ceva” în plus pe care noi, femeile îl avem spre deosebire de bărbați este puterea de a naște oameni. 

Societatea cu adevărat evoluată oferă ajutor femeilor aflate în criză de sarcină, le recunoaște importanța și înțelege că pentru a continua să existăm trebuie să oferim sprijin acelora care dau viață. 

Închei prin a vă reaminti un citat al lui Alice Paul – sufragetă: 

„Cum poate cineva să protejeze și să ajute femeile prin faptul că le ia viața înainte de a se naște?” 

VIDEO. Intervenția Ioanei Picoș

Clic aici pentru VIDEO integral de la eveniment

FOTO. București și Bruxelles: „Copiii merg la Parlament”

„Babies go to the European Parliament”

19 martie 2019, Parlamentul European, Bruxelles

Vorbitori

Cătălin-Sorin Ivan Europarlamentar neafiliat

Alexandra Nadane Director executiv, Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, București

Mărturii despre criza de sarcină

Daniela Bălinișteanu Jurnalist din Iași și mama a 4 copii. Cel de al treilea, Ioana, suferind de o malformație rară, acrania, a trăit doar șase ore după naștere.

Simona Mihălescu Director, Centrul „Elena”, Rădăuţi

Dr. Mirela Letiția Felderean Neonatolog, Cluj-Napoca

Dana Ardelean Director, Centrul „Little Feet”, Baia Mare

Angela Mitu studentă, București

Ioana Picoș, activistă pro-familie, București

Cum să ajutăm?

Pr. Cosmin Brînză Coordonator, Centrul Praesidio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași

Gavriil Tănase Așezământul pentru orfani de la Valea Plopului

Gheorghe Alecsei Director, Fundația „Estera””, Timișoara

Tabita Lois-Botoi Coordonator, Biroul Pentru Viață al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Alba Iulia

Pr. Ilarion Mâță Inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Theodora Vild Profesoară, Casa Corpului Didactic, Slobozia

Adelina Fronea Coach & Senior HR Consultant, București

Răzvan Popovici Consultant politic

Iustina Oprescu Asociația Clujul pentru viață, Cluj-Napoca

Mirela Andrei Asistent social la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București

Anita Radics Președinta Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte, Reșița

Irina Pârâu Platforma „Împreună”, Sibiu

Invitați

Branislav Škripek Europarlamentar, Slovacia

Anna Zaborska Europarlamentar, Polonia



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button