criza de sarcinăMarşul pentru Viaţă

VIDEO. Iustina Oprescu, „Babies Go to the European Parliament”: Serviciile sociale din România nu includ categoria centrelor pentru criza de sarcină

Intervenție la prima ediție a evenimentului „Babies Go to the European Parliament”, organizat în 19 martie 2019 la Parlamentul European din Bruxelles.

Întrunirea a reprezentant o inițiativă a Alexandrei Nadane, Director Executiv la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București, concretizată cu sprijinul europarlamentarului independent Cătălin Ivan. Scopul evenimentului este să identifice ce se poate face la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini mamele singure și femeile în criză de sarcină. Vezi lista participanților la finalul articolului.

Pentru a putea îmbunătăți serviciile de consiliere din România în primul rând ar trebui definită mai bine criza de sarcină și promovată ca și problemă specifică, pentru care apoi să fie gândită o gamă mai largă de servicii sociale particularizate. Recunoașterea acestei situații trebuie făcută pe baza confruntării mai multor cazuri de femei care s-au găsit la un moment dat în criză de sarcină și care dovedesc unele caracteristici de bază comune.

În sprijinul acestui obiectiv este nevoie să fie încurajate cercetările pe plan național cu privire la aceste caracteristici specifice ale crizei de sarcină care pot dovedi din punct de vedere științific faptul că aceste situații sunt o stare aparte pe care femeile și chiar și partenerii lor uneori, o experimentează atunci când se confruntă cu realitatea unei sarcini nedorite. În acest sens consider oportună alocarea unor bugete pentru creșterea interesului pentru astfel de proiecte de cercetare, deoarece în realitate, în România ne confruntăm cu o lipsă de interes față de acest domeniul în mediul de specialitate, academic.

Adunând astfel de evidențe științifice și mărturii, următorul pas ar fi organizarea sesiunilor repetate de comunicări științifice, și consfătuiri pe tema crizei de sarcină, la care să fie aduși împreună atât psihologi, asistenți sociali și sociologi, cât și reprezentanți juridici, în scopul coagulării unor proiecte de lege care să aducă la cunoștința legiuitorului criza de sarcină, în sensul în care femeile aflate în această situație să poată fi considerate vulnerabile.

Scopul final este stabilirea unei categorii de servicii sociale specifice crizei de sarcină. Acest lucru ar ușura foarte mult dezvoltarea de centre de consiliere, și ar încuraja opinia publică să vadă că această situație este reală, că se întâmplă multor oameni și că trebuie tratată cu foarte multă seriozitate.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În prezent, în România nu există categoria centrelor pentru criza de sarcină între tipurile de servicii sociale familiei, singura categorie care se pretează acestei probleme este tipul de centre de consiliere pentru părinți și copii, care pot include si astfel de servicii, însă nefiind particularizate pentru problema sarcinii, îngreunează mult eficientizarea serviciului.

Pentru a fi completă consilierea în criza de sarcină, ideal ar fi să existe posibilitatea realizării unei ecografii și a unui medic care care în urma consultului să confirme sarcina. Pentru a putea face aceasta în prezent este nevoie de alte acreditări speciale. În cazul centrelor specializate pe criza de sarcină aceste servicii medicale ar putea fi incluse implementarea fiind mult ușurată.

Odată definită această categorie de servicii sociale, este esențial ca specialiștii să fie formați pe subiectul crizei de sarcină. Obiectivul aici ar fi formarea de echipe pluridisciplinare specializate pe criza de sarcină și pe educația pentru integritate sexuală al cărei scop este prevenirea motivului crizei: sarcina. Aceste echipe ar trebui să existe nu doar în cadrul centrelor de consiliere specializate pe criza de sarcină, cât și în mediul școlar unde sarcina la adolescență crește riscul excluziunii sociale prin abandon școlar în principal.

Asistentul social din școală ar fi profesionistul care să intervină în mediul natural de viață al acestor tinere, prin munca lui de teren. Consilierul școlar acționează doar în școală, și nu se deplasează în teren. Aș dori să subliniez importanța asistentului social, care în prezent la noi în țară nu beneficiază de formări specializate, însă care reprezintă persoana calificată pentru a găsi toate resursele necesare ieșirii din situația de criză a femeii consiliate și pe care statul nu îl încurajează foarte mult să își dezvolte calitatea serviciilor. De asemenea echipa pluridisciplinară ar trebui să fie prezentă în spitalele și secțiile de ginecologie, în centrele maternale etc.

Așadar o propunere concretă pentru soluționarea acestei probleme ar fi organizarea de cursuri de formare profesională pentru asistenți sociali, sociologi și psihologi pe tema crizei de sarcină, trainiguri de specialitate acreditate care să conteze și la creșterea profesională și a salariilor a specialiști și astfel ei să fie încurajați să se implice.

Deoarece incidența sarcinilor neplanificate este foarte mare și în mediul rural, multe dintre aceste femei nefiind școlarizate, aici ar fi nevoie să se introducă postul de asistent social comunitar, care să colaboreze cu asistentul social din primărie, cu medicul, preotul etc.

De asemenea, odată recunoscută criza de sarcină atât din punct de vedere juridic cât și psihologic, devine esențială sprijinirea proiectelor legislative care propun introducerea unei perioade minime de consiliere obligatorie. Femeile ar trebui să prezinte un document de atestare a parcurgerii programului de consiliere pre-avort din partea unui psiholog, înainte de a fi programate la avort.

Cele precizate până acum sunt doar câteva dintre obiectivele urgente care ar trebui urmărite în primă fază, însă bineînțeles nu trebuie să uităm că până vor fi atinse aceste obiective femeile în criză de sarcină au nevoie de asistența noastră, fiecare putând la un moment dat ajuta în mod individual o femeie însărcinată printr-un simplu cuvânt de încurajare.

VIDEO. Intervenția Iustinei Oprescu

Clic aici pentru VIDEO integral de la eveniment

FOTO. București și Bruxelles: „Copiii merg la Parlament”

„Babies go to the European Parliament”

19 martie 2019, Parlamentul European, Bruxelles

Vorbitori

Cătălin-Sorin Ivan Europarlamentar neafiliat

Alexandra Nadane Director executiv, Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, București

Mărturii despre criza de sarcină

Daniela Bălinișteanu Jurnalist din Iași și mama a 4 copii. Cel de al treilea, Ioana, suferind de o malformație rară, acrania, a trăit doar șase ore după naștere.

Simona Mihălescu Director, Centrul „Elena”, Rădăuţi

Dr. Mirela Letiția Felderean Neonatolog, Cluj-Napoca

Dana Ardelean Director, Centrul „Little Feet”, Baia Mare

Angela Mitu studentă, București

Ioana Picoș, activistă pro-familie, București

Cum să ajutăm?

Pr. Cosmin Brînză Coordonator, Centrul Praesidio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași

Gavriil Tănase Așezământul pentru orfani de la Valea Plopului

Gheorghe Alecsei Director, Fundația „Estera””, Timișoara

Tabita Lois-Botoi Coordonator, Biroul Pentru Viață al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Alba Iulia

Pr. Ilarion Mâță Inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Theodora Vild Profesoară, Casa Corpului Didactic, Slobozia

Adelina Fronea Coach & Senior HR Consultant, București

Răzvan Popovici Consultant politic

Iustina Oprescu Asociația Clujul pentru viață, Cluj-Napoca

Mirela Andrei Asistent social la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București

Anita Radics Președinta Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte, Reșița

Irina Pârâu Platforma „Împreună”, Sibiu

Invitați

Branislav Škripek Europarlamentar, Slovacia

Anna Zaborska Europarlamentar, Polonia


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button