criza de sarcinăMarşul pentru Viaţă

VIDEO. Pr. Cosmin Brînză, „Babies Go to the European Parliament”: „Biserica, Statul, Uniunea Europeană sunt chemați să fie samarineanul milostiv” pentru femeia în criză de sarcină

Extrase din intervenția pr. Cosmin Brînză, Coordonatorul Centrului Praesidio din Iași al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, la prima ediție a evenimentului „Babies Go to the European Parliament”, organizat în 19 martie 2019 la Parlamentul European din Bruxelles.

Întrunirea a reprezentant o inițiativă a Alexandrei Nadane, Director Executiv la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București, concretizată cu sprijinul europarlamentarului independent Cătălin Ivan. Scopul evenimentului este să identifice ce se poate face la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini mamele singure și femeile în criză de sarcină. Vezi lista participanților la finalul articolului.

„Este bine că societatea să le ofere o alternativă reală femeilor aflate în criză de sarcina, o alternativă care să fie în interesul și spre binele deopotrivă al mamei și al copilului, pe termen scurt, mediu și lung. De aceea, astfel de întâlniri, precum cea de astăzi, unde sunt prezenți misionari pro-viață, factori politici, mămici și copii, sunt extrem de benefice, pentru că aduc în discuție, în spațiul public și în mod organizat, astfel de subiecte fundamentale și sensibile, prezente aproape în orice familie, dar despre care, în general, oamenii evita să discute în mod deschis și onest.

Situațiile femeilor care se confruntă cu sarcini neașteptate sunt plasate în conuri de umbră sau de responsabilitate unică a femeii, ca și cum aceasta ar răsări deodată în societate, fără nici o legătură sau imixtiune cu mediul înconjurător. Din păcate, femeia aflată în criză de sarcină, de obicei nu are ce alege în afară de avort pentru a rezolva așa-zisă „problemă”.

Or, experiența noastră, a celor prezenți la această întâlnire, precum și a celor ce desfășoară activități similare în țară noastră, arată că așa-zisă „problemă” poate fi transfigurată și nu neapărat eliminată. Condiția este să existe cineva căruia să îi pese.

Femeia de multe ori poartă singură povara unui avort pentru că, în general, toată lumea o părăsește sau o presează să ia o decizie în defavoarea ei; ea primește soluții utilitariste: „problema” să dispară și atât. Iar femeia nu numai că își distruge viața propriului copil, dar se și debarasează de o „superputere pe” care omul o primește de la Dumnezeu atunci când devine părinte, mamă sau tată: aceea de a putea iubi non-stop sau, mai degrabă, aceea de a nu te mai putea opri din iubire. Această stare de iubire vindecă cele ascunse ale omului și ea crește și se diversifică pe măsură ce apar și alți copii în viața familiei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Aceasta este adevărata alternativă la avort, concretizată prin solidaritate și ieșire din indiferență. Misionarii pro-viață, societatea civilă, femeile sau cuplurile care au trecut deja prin experiența dureroasă a avortului, Biserica, Statul, Uniunea Europeană sunt chemați să fie precum samarineanul milostiv din pilda Domnului Hristos. Desigur că o femeie aflată în criză de sarcină poate fi judecată, ignorată sau lăsată dinadins să se stingă, dar cui folosește un copil mort și o mamă marcată pe viață? Nimeni nu câștigă! Soluția este să tratăm, nu să eliminăm.

După cum bine se știe, avortul este principala cauză a morții pentru milioane de oameni, anual, în întreaga lume. Aceasta se întâmplă și pentru că societatea în ansamblu, precum și în particular, la nivel individual, nu este preocupată de o astfel de problemă sau nu dorește să ofere acel „one extra mile” („Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două”, Matei, 5, 41) de interes pentru a găsi soluții simple la probleme complicate.

Dimpotrivă, în general, și nu doar pe această speță, predomină concepții utilitariste, prin care problemele complicate sunt eliminate cu totul pentru a proteja o stare de confort sau câștig. Adevăratul câștig, totuși, este dacă învinge iubirea, atât pentru copil, cât și pentru mamă.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei și în mod special Arhiepiscopia Iașilor desfășoară din anul 2011 o intensă activitate misionară pro-viață din dorința de a contribui la dezvoltarea unei societăți în care viața să fie salvată, protejată și îmbunătățită din prima secundă a concepției până în veșnicie.

Unul din proiectele de bază este Centrul Praesidio pentru femeile însărcinate în dificultate. De ce am ales numele „Praesidio”? În primul rând, pentru că înseamnă „protecție” în limba latină, ceea ce dorim și noi să oferim femeilor aflate în criză de sarcină. În al doilea rând, pentru că ne amintește de prima rugăciune închinată Maicii Domnului, păstrată din antichitatea romană, „Sub tuum praesidio” („Sub milostivirea ta”), iar Fecioara Maria este model și ajutor pentru orice femeie aflată în criză de sarcină, ea însăși confruntându-se, odată ce a acceptat să devină mama Fiului lui Dumnezeu, cu judecați și bănuieli din partea celor din jur.”

VIDEO. Intervenția părintelui cosmin Brînză

Clic aici pentru VIDEO integral de la eveniment

FOTO. București și Bruxelles: „Copiii merg la Parlament”

Pr. Cosmin Brînză (foto stânga) la evenimentul de la Bruxelles

„Babies go to the European Parliament”

19 martie 2019, Parlamentul European, Bruxelles

Vorbitori

Cătălin-Sorin Ivan Europarlamentar neafiliat

Alexandra Nadane Director executiv, Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, București

Mărturii despre criza de sarcină

Daniela Bălinișteanu Jurnalist din Iași și mama a 4 copii. Cel de al treilea, Ioana, suferind de o malformație rară, acrania, a trăit doar șase ore după naștere.

Simona Mihălescu Director, Centrul „Elena”, Rădăuţi

Dr. Mirela Letiția Felderean Neonatolog, Cluj-Napoca

Dana Ardelean Director, Centrul „Little Feet”, Baia Mare

Angela Mitu studentă, București

Ioana Picoș, activistă pro-familie, București

Cum să ajutăm?

Pr. Cosmin Brînză Coordonator, Centrul Praesidio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași

Gavriil Tănase Așezământul pentru orfani de la Valea Plopului

Gheorghe Alecsei Director, Fundația „Estera””, Timișoara

Tabita Lois-Botoi Coordonator, Biroul Pentru Viață al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Alba Iulia

Pr. Ilarion Mâță Inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Theodora Vild Profesoară, Casa Corpului Didactic, Slobozia

Adelina Fronea Coach & Senior HR Consultant, București

Răzvan Popovici Consultant politic

Iustina Oprescu Asociația Clujul pentru viață, Cluj-Napoca

Mirela Andrei Asistent social la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București

Anita Radics Președinta Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte, Reșița

Irina Pârâu Platforma „Împreună”, Sibiu

Invitați

Branislav Škripek Europarlamentar, Slovacia

Anna Zaborska Europarlamentar, Polonia


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button