criza de sarcinăMarşul pentru Viaţă

VIDEO. Răzvan Popovici, „Babies Go to the European Parliament”: „Să clădim un viitor al comunității europene care să aibă printre valorile sale însăși viața”

Intervenție la prima ediție a evenimentului
„Babies Go to the European Parliament”, organizat în 19 martie 2019 la Parlamentul European din Bruxelles.

Întrunirea a reprezentant o inițiativă a Alexandrei Nadane, Director Executiv la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București, concretizată cu sprijinul europarlamentarului independent Cătălin Ivan. Scopul evenimentului este să identifice ce se poate face la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini mamele singure și femeile în criză de sarcină. Vezi lista participanților la finalul articolului.

Uniunea Europeană a fost concepută din primele momente ca o comunitate a valorilor comune, iar la baza acestor valori s-au aflat creștinismul și învățăturile iudeo-creștine.

Jean Monnet, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Robert Schuman, părinții fondatori au avut înțelepciunea și viziunea unui proiect comun pentru țările Europei și au creat o comunitate nu numai economică ci și una democratică, liberă și pașnică, posibilă doar prin valori comune.

După cel de-al Doilea Război Mondial, când Europa fusese slăbita de ororile războiului, cultura comună creștină și valori precum libertatea, democrația, adevărul, demnitatea, solidaritatea și responsabilitatea de a avea grijă de ceilalți au adus împreună state, care luptaseră secole la rând unul împotriva celuilalt.

Toate aceste valori au prins glas în Declarația Universală a Drepturilor Omului în care se specifică în mod evident faptul că la baza drepturilor se regăsește demnitatea umană, care din punctul meu de vedere începe odată cu momentul conceperii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Oare drepturile copilului nenăscut, libertatea și demnitatea acestuia nu reprezintă o prioritate pentru țările europene? Ființa umană încă nenăscută, în plină formare și privată de glas nu are dreptul de a fi apărată și protejată de formele legislative ale țărilor membre? Până unde autonomia individuală și libertatea de a o încălca pe cea a celuilalt? Copilul reprezintă atât darul lui Dumnezeu pentru noua familie cât și viitorul cetățean european.

Familia în sine reprezintă elementul fundamental ce se află la baza societății cât și primul nucleu în cadrul căruia viitorul cetățean se va forma și își va însuși valorile societății europene. Până unde garantează societatea europeană drepturile cetățenilor ei încă nenăscuți?

Protejarea copiilor nenăscuți și garantarea drepturilor acestora la viață nu contravine drepturilor femeii, din contra, mama și copilul trebuie priviți ca un tot unitar. Ambii trebuie să beneficieze de sprijin pentru a garanta sănătatea fizică cât și pe cea psihică.

Din punct de vedere creștin, este o certitudine că persoana există din momentul procreării (Și chiar mai dinainte, în intenția lui Dumnezeu). Știința de astăzi subliniază faptul că programul genetic al individului se constituie chiar în momentul fuziunii celor două celule parentale. Este suficient să privim cu puțină atenție și dragoste chipul unui copil să ne dăm seama că nu aparține nici tatălui și nici mamei; este altcineva, este unic din prima secundă.

Așadar, este responsabilitatea noastră să clădim un viitor al comunității europene care să aibă printre valorile sale însăși viața, iar celebrarea acesteia să nu reprezinte doar un punct de vedere al unei anumite facțiuni, ci o valoare fundamentală.

VIDEO. Intervenția lui Răzvan Popovici

Clic aici pentru VIDEO integral de la eveniment

FOTO. București și Bruxelles: „Copiii merg la Parlament”

„Babies go to the European Parliament”

19 martie 2019, Parlamentul European, Bruxelles

Vorbitori

Cătălin-Sorin Ivan Europarlamentar neafiliat

Alexandra Nadane Director executiv, Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, București

Mărturii despre criza de sarcină

Daniela Bălinișteanu Jurnalist din Iași și mama a 4 copii. Cel de al treilea, Ioana, suferind de o malformație rară, acrania, a trăit doar șase ore după naștere.

Simona Mihălescu Director, Centrul „Elena”, Rădăuţi

Dr. Mirela Letiția Felderean Neonatolog, Cluj-Napoca

Dana Ardelean Director, Centrul „Little Feet”, Baia Mare

Angela Mitu studentă, București

Ioana Picoș, activistă pro-familie, București

Cum să ajutăm?

Pr. Cosmin Brînză Coordonator, Centrul Praesidio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași

Gavriil Tănase Așezământul pentru orfani de la Valea Plopului

Gheorghe Alecsei Director, Fundația „Estera””, Timișoara

Tabita Lois-Botoi Coordonator, Biroul Pentru Viață al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Alba Iulia

Pr. Ilarion Mâță Inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Theodora Vild Profesoară, Casa Corpului Didactic, Slobozia

Adelina Fronea Coach & Senior HR Consultant, București

Răzvan Popovici Consultant politic

Iustina Oprescu Asociația Clujul pentru viață, Cluj-Napoca

Mirela Andrei Asistent social la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București

Anita Radics Președinta Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte, Reșița

Irina Pârâu Platforma „Împreună”, Sibiu

Invitați

Branislav Škripek Europarlamentar, Slovacia

Anna Zaborska Europarlamentar, Polonia



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button