Formare pentru studenții teologi în Luna pentru viață: Pastorația și sprijinul comunității în perioada sarcinii
de Redacția Stiripentruviata.ro
Studenții teologi bucureșteni interesați de construirea unei culturi pro-viață în comunitatea lor și de măsurile concrete de sprijin pentru mamele în criză de sarcină au participat marți la o sesiune de formare tematică organizată de Studenți pentru viață București și Asociația Studenților Teologi Ortodocși.
Invitații organizatorilor au fost Pr. Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor și preot de caritate la Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino”, și Alexandra Nadane, director al Centrelor ROUA, cu o experiență de 15 ani în domeniul sprijinirii femeilor însărcinate.
Formarea s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și a avut scopul de a ajuta participanții să înțeleagă, din perspectivă pastorală și socială, criza de sarcină, avortul, greutățile din timpul sarcinii și importanța sprijinului pentru femeie și copil – probleme foarte des întâlnite în societate, dar despre care se vorbește mai puțin.
Cum să sprijini o femeie în criză de sarcină
Atelierul a inclus și prezentarea unor mărturii care au demonstrat că preoții și asistenții sociali care au pregătirea corespunzătoare pot salva vieți de copii nenăscuți și suflete de mamă, oferind sprijin spiritual, psihologic și material.
„Avem datoria să aruncăm sămânța. Poate într-un suflet această sămânță încolțește și ia o decizie bună, poate într-un alt suflet nu. Și fiecare dintre noi, toți cei de aici, poartă o responsabilitate a mărturisirii și a cunoașterii acestor realități”, a transmis Părintele Alin Nica.
„Avem datoria să fim mărturisitori și în acest aspect al mărturisirii pro-viață. Bucuria este foarte mare când vezi că poți schimba viața cuiva, când vezi că acea persoană se va naște și va ajunge un om de mare ținută, un om foarte important, care va amprenta întreaga cultură sau civilizație peste veacuri.”
„Deci nu știm noi ce copil se poate naște dintr-o mamă anume și ce impact va putea avea asupra generațiilor care vor urma după el. Toți avem un impact mai mic sau mai mare asupra acestei istorii schimbătoare”, a mai spus coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.
„Toți avem rolul nostru, datoria noastră și fiecare împinge istoria conform pregătirii sale mai departe.”
Una dintre cele mai importante chemări ale generației noastre
„Vorbim despre multe lucruri care se pot face în societate, dar prima condiție ca să poți ajuta pe cineva, să poți face bine, este ca acesta să se nască”, a spus Alexandra Nadane în cadrul evenimentului.
„Și, de aceea, cred că această chemare de a fi pro-viață, de a sprijini femeile în criză de sarcină, de a-i ajuta pe alții să se nască este una dintre cele mai importante chemări ale generației noastre.”
„După credința în Dumnezeu, după dorința de a urma această cale a credinței, dorința de a face ceva pro-viață este fundamentală. Și poate nu vă veți implica de mâine full-time pro-viață, dar faptul că aflați aceste lucruri, că o să duceți acest mesaj mai departe contează enorm de mult”, a mai spus directoarea Centrelor ROUA.
Luna pentru viață este o serie de manifestări care promovează frumusețea și importanța nașterii de copii și nevoia de sprijin în societate pentru mamele în criză de sarcină.
Activitățile de informare, educare și conștientizare pro-viață se desfășoară anual pe tot parcursul lunii martie, în numeroase localități din România și Republica Moldova, și culminează cu Marșul pentru viață, care promovează implicarea în sprijinul vieții și al femeilor.