contraceptie

Pilula anticoncepțională – efect secundar: MOARTEA


de Carolyn Moynihan, MercatorNet.com

Unde anume v-ați aștepta să găsiți un videoclip referitor la pilula anticoncepționala, și al cărui prim comentariu să afirme că această pilulă este “primul medicament creat în vederea tratării oamenilor care nu sunt bolnavi?”

Cu siguranță nu într-un bastion al libertății de exprimare precum site-ul ziarului britanic „The Guardian”. Cu toate acestea, exact pe acest website a fost încărcat, luna trecută, videoclipul mai sus menționat. Avertismentul cu care site-ul își întâmpină cititorii este următorul: „Dacă la momentul la care ai început să iei acest tratament pentru simplul motiv că ești femeie, nu erai bolnavă, în curând s-ar putea să fii.”

Filmulețul, ce nu durează mai mult de opt minute, este o scurtă prezentare a unui documentar mai lung, la care Ricki Lane și Abby Epstein încă lucrează (The Business of Being Born, 2008) și care se bazează pe ediția din 2013 a cărții Sweetening the Pill, scrisă de Holly Grigg-Spall. Filmul-documentar urmează să fie lansat anul viitor.

Cele mai multe dintre femeile care utilizează pilula anticoncepțională nu dețin informații suplimentare față de cele furnizate de reclamele companiilor de medicamente. Dar simpozionul de o zi ce urmează să fie ținut la Universitatea Georgetown din Washington, are scopul de a elimina aceste lacune.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Enigma Contracepției: Beneficii și Efecte Adverse” este un simpozion ce-și deschide porțile oricărei persoane interesate de problema pusă în discuție.
Vor fi efectuate prezentări asupra modului în care pilula anticoncepțională afectează:
– alegerea partenerului (da, influențează acest tip de alegere);
– libidoul (dorința sexuală);
– sistemul hormonal feminin;
– creierul;
– absorbția elementelor nutritive;
– fătul, în cazul în care sarcina se instalează în timpul tratamentului cu anticoncepționale (da, se poate întâmpla).

Va lua cuvântul și academicianul Lionel Tiger, profesor de antropologie darwinistă în cadrul Universității Rutgers, acesta fiind cunoscut pentru felul în care corelează informațiile din domeniul biologiei cu cele din domeniul social și, conform website-ului său, în prezent „își concentrează atenția asupra aspectelor reprezentate de:
• centrele de zi,
• tinerii bărbați,
• chestiunea pilulei contraceptive,
• repartiția demografică în universități,
• forța de muncă,
• modalitățile prin care oamenii se înstrăinează din ce în ce mai mult față de propriile lor rădăcini biologice.

În continuare puteți citi transcrierea mini-documentarului de 8 minute prezentat în videoclipul de mai sus:

Prezentator: Aceasta este o tabletă contraceptivă administrată pe cale orală, conținând o combinație de estrogen și progestogen. Este cunoscută sub denumirea de pilulă anticoncepțională – primul medicament creat special pentru a trata femeile sănătoase!

Citește și: Dr. Liana Pleș: „Dacă fetele încep a lua contraceptive hormonale orale foarte devreme, aceasta poate duce la oprirea creșterii și chiar la infertilitate”

Cercetator: „Pentru femeile anilor ‘60, pilula anticoncepțională reprezenta cheia lor către mult râvnita libertate sexuală.”

Ceccile Richards, reprezentant al asociației americane Planned Parenthood: “Pilula anticoncepțională a schimbat radical capacitatea femeilor de a-și urma visurile, oricare ar fi fost acelea.”

La ora actuală, pilula anticoncepțională este utilizată de 100 de milioane de femei din toată lumea.

John O’Dea, medic endocrinolog: „Femeile tinere dau pe gât pilula anticoncepțională ca pe o bomboană.”

Cercetător: „Atunci când pilula anticoncepțională suprimă acțiunea hormonului care induce ovulația (FSH ), aceasta suprimă, în același timp, și emoțiile persoanei care ingerează pilula.”

63,7% dintre femeile care utilizează pilula anticoncepțională, renunță la ea din primul an de utilizare ca urmare a efectelor secundare induse.

Reporter: „Te-ai confruntat cu vreun efect secundar în urma utilizării pilulei anticoncepționale?”

Respondenta 1: „Imediat după ce am început să utilizez pilula anticoncepționala, am constatat că, din punct de vedere emoțional, aveam reacții complet iraționale.”

Respondenta 2: „Uneori aveam reacții aproape maniacale.”

În alte cazuri, însă, reacțiile secundare pot fi fatale. Iată, în continuare, tristele dovezi ale potențialului ucigaș al pilulei anticoncepționale.

Citește și: Studiu: Pilula contraceptivă subțiază porțiuni din creier

Cazul 1: Erika Langhart, 24 de ani – moartă ca urmare a utilizării dispozitivului hormonal NuvaRing

Erika Langhart, o tânără de 24 de ani, sănătoasă și plină de energie, a leșinat în apartamentul ei din Virginia. Nu și-a mai recăpătat cunoștința.

Karen Langhart, mama Erikai: „A fost luată de o Ambulanță. Atât în ambulanță, în drum spre spital, cât și la spital, în camera de gardă, a suferit multiple infarcturi. Am reușit să vorbesc cu medicul de gardă, care m-a întrebat dacă Erika folosea metode hormonale de contracepție. Am răspuns afirmativ, spunându-i că Erika folosea NuvaRing. Auzind asta, doctorul a spus: „Cred că asta este cauza [problemelor medicale ale Erikăi].”

NuvaRing este un dispozitiv de contracepție hormonală care, la rândul lui, conține o progestină de generația a treia.

Rick Langhart, tatăl Erikăi: „A doua zi, de dimineață, ne-am dus la ea să vedem în ce stare se află. Pleoapele Erikăi clipeau, ceea ce ne-a făcut să credem că își va reveni. Ulterior, însă, am aflat că acel fenomen era consecința faptului că creierul ei înceta să mai funcționeze.”

Karen Langhart, mama Erikăi: „Unul dintre medici a pus radiografia pulmonară a Erikăi pe ecranul de vizualizare a radiografiilor și, indicând o zonă pe radiografie, a spus: ‘Ăsta a fost provocat de NuvaRing’.”

Citește și: FOTO & VIDEO: Scandalul dispozitivului contraceptiv Essure: Mii de femei afectate, multe au ajuns la histerectomie

La data de 13 iunie 2014, în cadrul conferinței ținute în Waschington DC de către Asociația Americană pentru Dezvoltare Științifică, Karen Langhart (mama Erikăi Langhart, decedată datorită emboliei pulmonare provocate de dispozitivul de contracepție hormonală NuvaRing) se adresează unui grup de experți, membri ai acestei asociații. Iată conținutul discursului ei: „Dacă fiica dumneavoastră ar muri ca urmare a unei embolii pulmonare, a unui accident vascular cerebral sau a unui infarct, determinate de acțiunea hormonilor conținuți în dispozitivul de contracepție hormonală NuvaRing, ați continua să considerați și să susțineți că acest medicament prezintă un factori de risc acceptabil? ”

Iată și răspunsurile primite din partea experților ce au prezidat conferința:

Michael Rosenblatt, Directorul de Marketing al companiei Merck&Co: „Considerăm că prospectul medicamentului a fost conceput în mod corespunzător.”

Cazul 2: Lauren Alexander, 20 de ani – moartă ca urmare a utilizării unui tip de pilulă anticoncepțională pe bază de drospirenonă.

Jane Alexander, mama lui Lauren, declară plângând: „Fiica noastră, copilul nostru în vârstă de douăzeci de ani, era în moarte cerebrală”.

La ce riscuri se supun femeile pentru a preveni apariția unei sarcini nedorite?

Jane Alexander, mama lui Lauren: „Poți alege orice pilulă vrei, dar, înainte de a face alegerea, trebuie să fii foarte bine informată cu privire la riscurile la care te expui.”

Citește și:Schimbările de dispoziție – mai mult decât un simplu sindrom premenstrual?

Lauren Alexander era o tânără și sănătoasă fată în vârstă de 20 de ani, atunci când i s-a eliberat o rețetă pentru una dintre variantele pilulei anticoncepționale Yaz.

Mama lui Lauren Alexader continuă să relateze: „Îmi amintesc perfect ziua în care Lauren a urcat la volanul mașinii ei, spunând: ²[medicul] m-a trecut pe pilula anticoncepțională. Va fi grozav pentru că, nu numai că mă va proteja împotriva unei sarcini nedorite, dar, fiind o pilulă de nouă generație, va preveni apariția Sindromului Pre-Menstrual și îmi va ameliora acneea². Pentru ea, această pilulă era, așa cum chiar ea a spus, ‘pilula-minune’ „.

Yaz, asemenea dispozitivelor hormonale, precum și a altor pilule anticoncepționale de nouă generație, conține progestine (tipuri de progesteron) aparținând celei de-a treia generații de pilule anticoncepționale orale.

Citește și:Pilulele contraceptive: bărbații se aleg cu sex gratuit, iar femeile cu cancer

Doctor John O’Dea, medic endocrinolog: „De curând au fost dezvoltate aceste noi tipuri de progestine. Nu sunt ginecolog, nu sunt nici om de afaceri, așa că nu știu care a fost motivul. Singurul aspect important de știut este faptul că administrarea acestor pilule de nouă generație crește riscul de formare a cheagurilor de sânge la femeile cărora le sunt administrate.”

Ziarul New York Times: „Studiu: Pilula anticoncepțională Yaz prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cheagurilor de sânge” (Duff Wilson, 26 octombrie 2011) Un nou studiu, efectuat timp de nouă ani pe un număr de 1.300.000 de femei din Danemarca, a revelat faptul că pilulele anticoncepționale de nouă generație, inclusiv Yaz (cea mai bine vândută pilulă la ora actuală), prezintă un risc crescut de dezvoltare a cheagurilor de sânge, un real pericol pentru viața utilizatoarelor.

Ziarul The Telegraph: „Pilulele anticoncepționale de nouă generație cresc de patru ori riscul apariției cheagurilor de sânge”. Anticoncepționalele din a treia generație, precum Yasmin, Femodene și Marvelon, cresc de patru ori riscul apariției cheagurilor de sânge.

Citește și: Violența și pilula contraceptivă

Mărturie a lui Devon Bell, fostă utilizatoare de pilule anticoncepționale pe bază de drospirenonă: „Mi s-a întâmplat chiar mie: pilula mea anticoncepțională mi-a provocat embolie pulmonară! Intrând în salon, medicul meu mi-a spus: ‘Plămânii tăi sunt plini de cheaguri mari de sânge. Exact în momentul în care se pregătea să mă ducă în secția de Terapie Intensivă (eng. I.C.U. – Intensive Care Unit), acesta m-a întrebat dacă folosesc cumva pilule anticoncepționale. I-am răspuns afirmativ, după care m-a întrebat ce pilulă iau. I-am spus că folosesc Yaz. Auzind asta, mi-a spus așa: ‘Vestea bună este că te afli aici. Vestea rea este că, majoritatea femeilor care au folosit Yaz, n-au mai apucat să ajungă la spital’. ‘Nu-i așa că e ciudat?’, i-am întrebat pe medicii din spital. Aceștia au dat din cap în semn că NU era ciudat, spunându-mi că li se întâmplă în mod frecvent să descopere cheaguri de sânge la femei tinere care, altfel, sunt sănătoase. În aproape toate cazurile, cheagurile de sânge au fost cauzate de pilula anticoncepțională.”

Tatăl lui Lauren Alexander desface hârtia conținând prospectul pilulei anticoncepționale prescrise fiicei lui, moartă în urma unei embolii pulmonare datorate pilulei. Prospectul, constând în proporție de 95% din contraindicații, se desfășoară pe ambele părți ale unei coli de hârtie de format A2. Mama lui Lauren citește din prospect: “Tromboză și alte afecțiuni vasculare… [încercând să descifreze cuvântul] Nici măcar nu înțeleg ce scrie”. Apoi, luând cutia pilulelor și îndreptând-o spre camera de luat vederi, spune: „Chestia asta [cutia de anticoncepționale] trebuie să aibă aplicată pe ea, la vedere, o etichetă mare cu avertisment, așa cum găsim și pe pachetele de țigări. Ați văzut că, pe pachetele de țigări, scrie mare: „Asta te poate UCIDE!”. Același lucru trebuie scris și pe cutiile cu pilule anticoncepționale!

Compania farmaceutică Bayer a plătit daune în valoare de 1.600.000.000 (un miliard șase sute de milioane) de dolari unui număr de 6.800 de femei grav afectate de pilula anticoncepțională Yaz, incluzând peste 100 de decese.

Cazul 3: Brittany Michelle Malone (12.07.1989 – 06.12.2012) – moare la vârstă de 23 de ani, ca urmare a utilizării dispozitivului hormonal NuvaRing

Ashley Malone, sora lui Brittany: „Eram toate trei în dormitor, pregătindu-ne de petrecere. Am mers toate trei într-un club. Îmi amintesc că, imediat ce am intrat în club, [Brittany] a spus că zgomotul era foarte puternic”.

Morgan Malone, sora lui Brittany: „Apoi, când am ajuns [toate trei] pe ringul de dans (ne place foarte mult să dansăm), [Brittany] a spus ‘N-am chef de dans’, ceea ce mi s-a părut foarte ciudat, pentru că noi întotdeauna ieșeam special pentru a dansa. Îmi spunea că își simțea inimă bătând foarte puternic.”

Ashley Malone, sora lui Brittany: „Apoi, dintr-o dată, i s-au dat ochii peste cap iar ea a căzut pe-o parte. După ce am ajuns cu ea la spital, eu le-am spus medicilor că Brittany nu folosea nici un fel de medicament. Dar mama a spus: ‘Stai puțin! Brittany folosea o metodă hormonală de contracepție.’ Nici nu-mi trecuse prin cap așa ceva!”

Ashley Malone, sora lui Brittany: „Nu vreau ca așa ceva să se mai întâmple și altor familii.”

Dr. Kelly Brogan: „Atunci când te gândești să utilizezi metode farmaceutice pe indivizi sănătoși, este destul de ușor să uiți de faptul că, în realitate, te folosești de un tratament medicamentos cu potențiale efecte secundare și riscuri [la adresa individului asupra căruia se aplică acest tratament]”.

După moartea fiicei sale (Brittany Michelle Malone), Dana Malone, mama surorilor Malone, a cumpărat toate exemplarele unui număr al revistei glossy ‘The Vanity Fair’, ce conținea un articol special legat de pericolul utilizării contracepției hormonale (“Pilula anticoncepțională: ucigașul din tine?”). După ce le-a cumpărat, a lipit pe coperta fiecărui exemplar, bilețele de atenționare conținând textul “Atenție! Pilula anticoncepțională pe care o folosești te poate UCIDE!! Te rog, citește mai departe”, indicând, cu ajutorul unei săgeți, spre titlul încercuit al articolului cu pricina.

Dana Malone, povestind despre experiența prin care a trecut: „Am cumpărat toate exemplarele acelui număr al revistei [‘The Vanity Fair’]. După cum era de așteptat, vânzătorul m-a întrebat de ce le cumpăr pe toate și dacă sunt cumva din interiorul industriei. Drept răspuns, i-am spus că fiica mea tocmai a murit datorită contracepției hormonale, apoi i-am arătat articolul. În ziua în care le-am cumpărat, una dintre casiere mi-a spus că și ea începuse să ia pilule anticoncepționale cu o lună în urmă, și că îi apăruse o durere în partea superioară a coapsei. I-am spus că trebuie să se prezinte de urgență la un control medical, apoi i-am oferit un exemplar al revistei proaspăt cumpărate, pe care lipisem bilețelul de avertizare.”

Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Mii de procese intentate, dar medicamentele respective încă sunt disponibile pe piață? Mi s-a spus să depun o plângere la FDA . Am depus plângere și mi s-a spus că n-au suficiente fonduri pentru a răspunde tuturor plângerilor pe care le primesc. Atunci le-am spus: ‘Dar fiica mea a murit! A murit din cauza acestui preparat hormonal!’

Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Nu sunt împotriva guvernului sau a FDA, dar, când am văzut în ce situație mă aflu, m-am întrebat ‘Eu ce fac acum?’ „.

Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Moartea propriului copil este o experiență pe care n-o dorești nimănui”.

Compania farmaceutică Merck&Co a plătit daune în valoare de 100.000.000 (o sută de milioane) de dolari unui număr de 3.800 de femei grav afectate de dispozitivul de contracepție hormonală NuvaRing, incluzând 83 de decese.

Declarația oficială a companiei Merck&Co.: „Cheagurile de sânge sunt de multă vreme cunoscute că reprezentând un factor de risc asociat utilizării preparatelor hormonale combinate. Rămânem încrezători în siguranța și eficacitatea dispozitivului de contracepție hormonală NuvaRing.”

În loc de concluzie:

Reporter: „La momentul actual, utilizezi pilule anticoncepționale sau altă metodă de contracepție hormonală?”

Respondentă: „Utilizez NuvaRing.”

Reporter: „Cum poți caracteriza experiența ta cu dispozitivul NuvaRing?”

Respondentă: „Mă simt foarte, foarte bine cu acest dispozitiv. Îmi place foarte mult. Am auzit foarte multe controverse legate de el, astfel încât faptul că îl utilizez a început să mă îngrijoreze. Dar, până la urmă, este o chestiune de alegere – de alegere a otrăvii pe care o vei utiliza.”

Joe Malone, tatăl surorilor Malone: „Să zicem că avem o cameră în care se află 10.000 de femei. Tu vii și le spui în felul următor: ‘Vă pot oferi un dispozitiv foarte comod, pe care să-l introduceți în corpul vostru timp de trei săptămâni, apoi să-l scoateți timp de o săptămână, astfel încât să nu mai aveți grija de a lua pilula anticoncepțională în fiecare zi, la aceeași oră. DAR… câteva dintre voi vor muri din cauza acestui dispozitiv.’ Mă întreb, în aceste condiții, câte dintre femeile din acea încăpere ar fi dispuse să-l utilizeze, dacă ar ști că există alternative mult mai sigure?

Producătorii de medicamente raportează distribuția riscului de apariție a cheagurilor de sânge astfel:
– 13.7 cazuri, pe un eșantion de 10.000 de femei care au utilizat pilula anticoncepționala Yaz;
– 7.75 cazuri, pe un eșantion de 10.000 de femei care au utilizat inelul contraceptiv NuvaRing.

De asemenea, producătorii de medicamente precizează faptul că riscul de apariție a cheagurilor de sânge pe parcursul utilizării preparatelor hormonale combinate este mai scăzut față de riscul existent pe perioada unei sarcini.

Tatăl lui Lauren Alexander: „Producătorii de medicamente forțează statisticile, afirmând chiar că acest tip de preparate hormonale ar fi mai sigure decât o sarcină. Dar, ceea ce eu vrea să întreb în contrapondere, este următorul lucru: ce s-ar fi întâmplat dacă fiicei noastre NU i-ar fi fost administrat acest tip de tratament? Companiile de medicamente se folosesc de evenimentul unei potențiale sarcini ca argument pentru utilizarea preparatelor lor hormonale. Din punctul meu de vedere, adevăratul argument ar trebui să fie comparația între aceste tipuri de preparate hormonale ca instrumente de prevenire a unei sarcini, și alte metode de prevenire a unei sarcini.”

Karen Langhart, mama Erikăi: „Fiica noastră a fost un om foarte puternic. Tot ce ne dorim acum să facem, pentru a-i cinsti memoria, este să le informăm pe femei cu privire la pericolele utilizării preparatelor hormonale ca metodă de prevenire a unei sarcini. Dacă Erika ar fi știut atunci ceea ce știm noi acum, azi ar fi fost aici, cu noi, implicându-se în acest proces de informare și educare a femeilor, pentru că ar fi fost revoltată de riscurile la care producătorii de medicamente expun în mod conștient femeile, prin intermediul contracepției hormonale”.

Traducător: Diana Orzan


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button