Studiu: Steriletul hormonal crește cu 40% riscul de cancer la sân

Un studiu publicat miercuri, 16 octombrie 2024, a descoperit un risc crescut de cancer de sân în rândul femeilor care utilizează sterilet cu eliberare de levonorgestrel (un hormon pregestativ) – o marcă mai cunoscută în România este Mirena.
Cercetarea a analizat 78.595 de femei din Danemarca cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani care foloseau acest tip de sterilet și alte 78.595 de femei care nu au folosit sterilet, dar aveau în rest profiluri de sănătate similare.
Cele care foloseau sterilete cu levonorgestrel prezentau un risc cu 40% mai mare de a dezvolta cancer de sân. Un risc la fel de mare de cancer de sân a fost descoperit și în cazul pilulelor contraceptive orale.
Steriletul cu eliberare de hormoni împiedică ovulația și accesul spermatozoizilor în uter, îngroșând mucusul din colul uterin.
Mai există un alt tip de sterilet, cu cupru, care împiedică implantarea ovulului fecundat în peretele uterului. De aceea, steriletul cu cupru nu este propriu-zis un dispozitiv contraceptiv, ci abortiv.
Metoda steriletului nu le este recomandată femeilor care încă nu au avut copii, deoarece poate produce inflamație cronică în interiorul uterului și trompelor uterine, ceea ce conduce la sterilitate.
Practic, orice tip de sterilet, prin efectul de inflamație a mucoasei intrauterine, poate funcționa și ca abortiv, împiedicând implantarea unui eventual ovul fecundat.
Cu alte cuvinte, nu vei ști în câte cazuri dispozitivul a acționat prevenind concepția și în câte cazuri a acționat ca abortiv, împiedicând implantarea ovulului fertilizat în căptușeala uterului, pentru a se dezvolta, adică oprind viața unei ființe umane într-unul dintre primele stadii ale dezvoltării ei!